2021. február 16.
2 perc

A gumi: tömítés és más nélkülözhetetlen felhasználási módok

A gumi rendkívül széles körben felhasználható anyag. Természetes adottságainak köszönhetően nagyon rugalmas anyag, többszöri deformálódás után is képes visszanyerni eredeti formáját. Ennek a tulajdonságának köszönheti, hogy számos iparág és a mindennapjaink nélkülözhetetlen résztvevőjévé vált, ilyen például a gumitömítés is.

A gumi sokoldalúsága

Modern világunk szinte elképzelhetetlen gumi és gumiszármazékok nélkül. Itt nem csupán csizmákról, esőkabátokról és abroncsokról van szó, ennél sokkal elterjedtebb a gumielemek használata. Az anyag egyik talán legjelentősebb felhasználási területe a különböző szerelési tartozékok és alkatrészek világában rejlik.

Ilyenek például a tömlők, légrugók és szigetelések. A gumielemek jóval jelentősebbek, mint azt gondolnánk. Enélkül az anyag nélkül nem tudnánk biztonságosan, de hajlékonyan lefedni az elektronikai vezetékeket. A nyílászárók nem tudnák kívül tartani a meleget, hideget vagy a nedvességet.

Közlekedési eszközeink teljes felépítését az alapoktól kezdve újra kéne gondolnunk, új megoldást találni olyan problémákra, melyet csak a gumi egyedi tulajdonságai képesek megoldani. Nem is beszélve arról, hogy ez a világ sokkal, de sokkal hangosabb lenne. A rezgéscsillapítók, ütközők és egyéb zajcsökkentő hatású elemek ugyanis ebben is fontos szerepet játszanak.

Hogyan készül a gumi?

Általánosan a gumi alapját a kaucsukfa nedve vagy egyéb kaucsuktartalmú növények jelentik. A nyers gumi általában barna színű, ám mi mégis feketének képzeljük el. Ez annak köszönhető, hogy ritkán alkalmazunk tiszta gumit.

A gyárak több más alapanyaggal vegyítik ezt a barna masszát, általában azért, hogy tartósabb legyen. A fekete színt leginkább a hozzáadott szénnek köszönheti, ami igen költséghatékony hozzávaló.

Manapság azonban nem minden gumi készül természetes alapanyagból. A műkaucsukot vegyi gyárak állítják elő, főleg kőolajból és földgázból. Vannak azonban felhasználási területek, ahol a műkaucsuk bizonyos jellemzői előnyösebbek, ilyen esetekben leváltja a növényi eredetű anyagokat.

A gumikeveréket vulkanizálásnak vetik alá. Ennek során általában kén felhasználásával segítik elő, hogy magas hőmérsékleten keresztkötések létesüljenek a láncmolekulák között. Lényegében ez a folyamat adja meg a gumi alakját. A vulkanizálás után a kész anyag mindig ebbe a formába igyekszik visszaugrani.

Ugyan a magas hőmérsékleten való kezelés a leggyakoribb, ez nem az egyetlen módszer. Olyan esetben például, mint a kilyukadt abroncs, ideiglenesen folyékony javítókeverékkel tudjuk orvosolni a problémát.

A gumitömítés

Ugyan webshopunk neve Káplár fatelep, nem csak a faáruk forgalmazásában vagyunk jártasak. Különböző szerelési alkatrészeink fontos részét képezik a gumitömítések. Ezek célja, hogy megakadályozzák az anyagáramlást nem kívánt irányokba. Tehát például két cső illesztésénél biztosítják, hogy a belül haladó gáz vagy folyadék ott is maradjon, és ne szivárogjon ki a réseken.

Felhasználási területtől függően a tömítőgumi lehet hőálló vagy vegyszerálló is, de a hétköznapokban legtöbbször elég az általános verzió is. Azért rendkívül előnyös tömítőfeladatok ellátására gumielemeket használni, mert ez egy könnyen megmunkálható anyag, ami rendkívül jól zár, és rugalmasságának köszönhetően bírja a terhelést is.

Az általunk forgalmazott időtálló EPDM tömítőgumi leszorítóprofilokkal együtt alkalmazhatóak. Használatukkal biztosíthatjuk a vízzáró tömítést, de tulajdonságainak köszönhetően segíti a lemez mozgását is.

Belépve, mint