Blog

A gumi: tömítés és más nélkülözhetetlen felhasználási módok

2021.02.16 10:29

A gumi rendkívül széles körben felhasználható anyag. Természetes adottságainak köszönhetően nagyon rugalmas anyag, többszöri deformálódás után is képes visszanyerni eredeti formáját. Ennek a tulajdonságának köszönheti, hogy számos iparág és a mindennapjaink nélkülözhetetlen résztvevőjévé vált, ilyen például a gumitömítés is.

A gumi sokoldalúsága

Modern világunk szinte elképzelhetetlen gumi és gumiszármazékok nélkül. Itt nem csupán csizmákról, esőkabátokról és abroncsokról van szó, ennél sokkal elterjedtebb a gumielemek használata. Az anyag egyik talán legjelentősebb felhasználási területe a különböző szerelési tartozékok és alkatrészek világában rejlik.

Ilyenek például a tömlők, légrugók és szigetelések. A gumielemek jóval jelentősebbek, mint azt gondolnánk. Enélkül az anyag nélkül nem tudnánk biztonságosan, de hajlékonyan lefedni az elektronikai vezetékeket. A nyílászárók nem tudnák kívül tartani a meleget, hideget vagy a nedvességet.

Közlekedési eszközeink teljes felépítését az alapoktól kezdve újra kéne gondolnunk, új megoldást találni olyan problémákra, melyet csak a gumi egyedi tulajdonságai képesek megoldani. Nem is beszélve arról, hogy ez a világ sokkal, de sokkal hangosabb lenne. A rezgéscsillapítók, ütközők és egyéb zajcsökkentő hatású elemek ugyanis ebben is fontos szerepet játszanak.

Hogyan készül a gumi?

Általánosan a gumi alapját a kaucsukfa nedve vagy egyéb kaucsuktartalmú növények jelentik. A nyers gumi általában barna színű, ám mi mégis feketének képzeljük el. Ez annak köszönhető, hogy ritkán alkalmazunk tiszta gumit.

A gyárak több más alapanyaggal vegyítik ezt a barna masszát, általában azért, hogy tartósabb legyen. A fekete színt leginkább a hozzáadott szénnek köszönheti, ami igen költséghatékony hozzávaló.

Manapság azonban nem minden gumi készül természetes alapanyagból. A műkaucsukot vegyi gyárak állítják elő, főleg kőolajból és földgázból. Vannak azonban felhasználási területek, ahol a műkaucsuk bizonyos jellemzői előnyösebbek, ilyen esetekben leváltja a növényi eredetű anyagokat.

A gumikeveréket vulkanizálásnak vetik alá. Ennek során általában kén felhasználásával segítik elő, hogy magas hőmérsékleten keresztkötések létesüljenek a láncmolekulák között. Lényegében ez a folyamat adja meg a gumi alakját. A vulkanizálás után a kész anyag mindig ebbe a formába igyekszik visszaugrani.

Ugyan a magas hőmérsékleten való kezelés a leggyakoribb, ez nem az egyetlen módszer. Olyan esetben például, mint a kilyukadt abroncs, ideiglenesen folyékony javítókeverékkel tudjuk orvosolni a problémát.

A gumitömítés

Ugyan webshopunk neve Káplár fatelep, nem csak a faáruk forgalmazásában vagyunk jártasak. Különböző szerelési alkatrészeink fontos részét képezik a gumitömítések. Ezek célja, hogy megakadályozzák az anyagáramlást nem kívánt irányokba. Tehát például két cső illesztésénél biztosítják, hogy a belül haladó gáz vagy folyadék ott is maradjon, és ne szivárogjon ki a réseken.

Felhasználási területtől függően a tömítőgumi lehet hőálló vagy vegyszerálló is, de a hétköznapokban legtöbbször elég az általános verzió is. Azért rendkívül előnyös tömítőfeladatok ellátására gumielemeket használni, mert ez egy könnyen megmunkálható anyag, ami rendkívül jól zár, és rugalmasságának köszönhetően bírja a terhelést is.

Az általunk forgalmazott időtálló EPDM tömítőgumi leszorítóprofilokkal együtt alkalmazhatóak. Használatukkal biztosíthatjuk a vízzáró tömítést, de tulajdonságainak köszönhetően segíti a lemez mozgását is.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.
Káplár Fatelep

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
olcsobbat.hu pastpay_com