Blog

Praktikus és egyszerűen elkészíthető kerti tároló OSB lapból

2023.12.12 09:45
Káplár Fatelep kft
Káplár Fatelep kft

Ebben a cikkben arról olvashatnak, hogyan készíthető kerti tárolót OSB lapból. Az OSB lap ugyanis egy sokoldalú építőanyag, amelyet számos építési, felújítási vagy barkácsolási munkálat során használhatunk. Olyan kompozit faanyagról van szó, amelyet szerkezetében különböző irányba elhelyezett faforgácsokból állítanak elő.

Milyen tulajdonságok teszik az OSB lapot kiváló építőanyaggá?

Az OSB a faforgácsok irányított elrendezésének köszönhetően rendkívül szilárd és tartós. Nagy teherbírással rendelkezik, relatív rugalmassága pedig lehetővé teszi a felhasználási igényeknek megfelelő formázást, vágást. 

Alapvetően nem tűri jól a nedvességet, ezért hosszútávú kültéri használat esetén megfelelő felületkezelésre van szükség, illetve vannak olyan típusai, amelyek vízállóak. A webáruházunkban is kapható OSB-3-as típus mérsékelten vízálló anyag, így alkalmas kültéri felhasználásra is. 

Ezek a lemezek jó hő- és hangszigetelők, így hasznosíthatók belső térelválasztók, padlók vagy tetők kialakítása során. Általában olcsóbbak más faanyagokhoz képest, ami egy építési projekt esetén nem elhanyagolható szempont. Különböző vastagságú, méretű és kialakítású változatban érhetőek el, hiszen az egészen vékony 6 mm-es laptól az extra vastag 40 mm-es lemezig sok méretben kaphatók. 

Kialakításukat tekintve a normál és a nútféderes típus közül választhatunk. Ez utóbbi esetében könnyebb a lemezek illesztése, de kisebb táblaméretben kaphatók, és nem minden vastagságban érhetők el.

 

Praktikus kerti tároló OSB lapból 

A kerti szerszámokat, bútorokat, játékokat az év jelentős részében használjuk, viszont a hosszú élettartam érdekében védett helyen kell tárolnunk őket. A kerti szerszámok fa nyelének, vagy fém részének nem tesz jót a nedvesség, ezért zárt térben célszerű a tárolni őket. 

A kerti bútorokat az év jelentős részében használjuk, viszont télre praktikus eltenni, hogy védve legyenek az esőtől, a hótól, a hidegtől. Ezek tárolására egy kerti tárolót OSB lapból nagyon könnyen elkészíthetünk.

 

A tervezéstől a kivitelezésig

Első lépésként határozzuk meg a tároló méreteit és formáját, figyelembe véve a kert adottságait. Ha a tűzifát is itt szeretnénk tartani, azt is vegyük fontolóra, hogy könnyen hozzáférhető helyen legyen, lehetőleg a kazánhoz közel. A tároló alapját a föld elegyengetése után betonlapok lerakásával alakítsuk ki úgy, hogy a tartógerendák is megfelelő helyre tudjanak kerülni. Ezeket gerendatalp segítségével tudjuk rögzíteni a beton aljzatba. 

A szerkezetileg kész tároló oldalfalát legalább 15 mm-es vastagságú OSB lemezek segítségével könnyen kialakíthatjuk, hiszen csavarokkal a gerendához rögzíthetjük őket. Amennyiben a tároló a tűzifának készül, figyeljünk arra, hogy oldalrácsok beszerelésével tudjon szellőzni is, ha el szeretnénk kerülni a fa penészedését. 

A kerti tároló falait a tartósság érdekében lássuk el megfelelő védelemmel, például festéssel. Ahhoz, hogy építményünk hosszú ideig szép maradjon, megőrizze funkcióját, időnként ellenőrizzük, és szükség esetén fessük újra.

 

Az OSB lemezek egyéb felhasználási területei

Ezt az építőanyagot gyakran használják belső falak, illetve padlóburkolat kialakítása során. Bútorkészítéshez is alkalmazható a kevésbé szem előtt lévő részek elkészítéséhez. Polcok, asztalok, állványok, virágládák, kerti ültetődobozok létrehozásához is kiváló. Műhelyekben remekül használható tárolórendszerek vagy munkaasztalok létrehozására, raklapok, polcok készítéséhez. 

Amennyiben kérdése merül fel az OSB lapokkal kapcsolatban, kérjük keresse ügyfélszolgálatunk szakembereit.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.
Káplár Fatelep

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
olcsobbat.hu pastpay_com