2023. december 12.
2 perc

Praktikus és egyszerűen elkészíthető kerti tároló OSB lapból

Praktikus és egyszerűen elkészíthető kerti tároló OSB lapból

Ebben a cikkben arról olvashatnak, hogyan készíthető kerti tárolót OSB lapból. Az OSB lap ugyanis egy sokoldalú építőanyag, amelyet számos építési, felújítási vagy barkácsolási munkálat során használhatunk. Olyan kompozit faanyagról van szó, amelyet szerkezetében különböző irányba elhelyezett faforgácsokból állítanak elő.

Milyen tulajdonságok teszik az OSB lapot kiváló építőanyaggá?

Az OSB a faforgácsok irányított elrendezésének köszönhetően rendkívül szilárd és tartós. Nagy teherbírással rendelkezik, relatív rugalmassága pedig lehetővé teszi a felhasználási igényeknek megfelelő formázást, vágást. 

Alapvetően nem tűri jól a nedvességet, ezért hosszútávú kültéri használat esetén megfelelő felületkezelésre van szükség, illetve vannak olyan típusai, amelyek vízállóak. A webáruházunkban is kapható OSB-3-as típus mérsékelten vízálló anyag, így alkalmas kültéri felhasználásra is. 

Ezek a lemezek jó hő- és hangszigetelők, így hasznosíthatók belső térelválasztók, padlók vagy tetők kialakítása során. Általában olcsóbbak más faanyagokhoz képest, ami egy építési projekt esetén nem elhanyagolható szempont. Különböző vastagságú, méretű és kialakítású változatban érhetőek el, hiszen az egészen vékony 6 mm-es laptól az extra vastag 40 mm-es lemezig sok méretben kaphatók. 

Kialakításukat tekintve a normál és a nútféderes típus közül választhatunk. Ez utóbbi esetében könnyebb a lemezek illesztése, de kisebb táblaméretben kaphatók, és nem minden vastagságban érhetők el.

 

Praktikus kerti tároló OSB lapból 

A kerti szerszámokat, bútorokat, játékokat az év jelentős részében használjuk, viszont a hosszú élettartam érdekében védett helyen kell tárolnunk őket. A kerti szerszámok fa nyelének, vagy fém részének nem tesz jót a nedvesség, ezért zárt térben célszerű a tárolni őket. 

A kerti bútorokat az év jelentős részében használjuk, viszont télre praktikus eltenni, hogy védve legyenek az esőtől, a hótól, a hidegtől. Ezek tárolására egy kerti tárolót OSB lapból nagyon könnyen elkészíthetünk.

 

A tervezéstől a kivitelezésig

Első lépésként határozzuk meg a tároló méreteit és formáját, figyelembe véve a kert adottságait. Ha a tűzifát is itt szeretnénk tartani, azt is vegyük fontolóra, hogy könnyen hozzáférhető helyen legyen, lehetőleg a kazánhoz közel. A tároló alapját a föld elegyengetése után betonlapok lerakásával alakítsuk ki úgy, hogy a tartógerendák is megfelelő helyre tudjanak kerülni. Ezeket gerendatalp segítségével tudjuk rögzíteni a beton aljzatba. 

A szerkezetileg kész tároló oldalfalát legalább 15 mm-es vastagságú OSB lemezek segítségével könnyen kialakíthatjuk, hiszen csavarokkal a gerendához rögzíthetjük őket. Amennyiben a tároló a tűzifának készül, figyeljünk arra, hogy oldalrácsok beszerelésével tudjon szellőzni is, ha el szeretnénk kerülni a fa penészedését. 

A kerti tároló falait a tartósság érdekében lássuk el megfelelő védelemmel, például festéssel. Ahhoz, hogy építményünk hosszú ideig szép maradjon, megőrizze funkcióját, időnként ellenőrizzük, és szükség esetén fessük újra.

 

Az OSB lemezek egyéb felhasználási területei

Ezt az építőanyagot gyakran használják belső falak, illetve padlóburkolat kialakítása során. Bútorkészítéshez is alkalmazható a kevésbé szem előtt lévő részek elkészítéséhez. Polcok, asztalok, állványok, virágládák, kerti ültetődobozok létrehozásához is kiváló. Műhelyekben remekül használható tárolórendszerek vagy munkaasztalok létrehozására, raklapok, polcok készítéséhez. 

Amennyiben kérdése merül fel az OSB lapokkal kapcsolatban, kérjük keresse ügyfélszolgálatunk szakembereit.

Belépve, mint