2023. június 05.
4 perc

Ezért érdemes a belső terekben is fát használni!

Vannak olyan részei az otthonodnak, amivel nem vagy 100%-osan elégedett? Akkor szóljon ez a nyár a felújításról! Dobd fel a lakásod, házad belső terét a természet kincsével, hiszen a fa nem csak esztétikus látványt nyújt, de még az emberi szervezetre is jótékony hatással van!

Számtalanszor kifejtettük korábbi cikkeinkben, hogy miért jó megoldás a széles, kiváló minőségű kínálatunkból választanod, ha építkezésre, felújításra adod a fejed. Azonban a faanyag belső téren való felhasználásnak, az egészséget segítő, pozitív hatásairól sem szabad megfeledkeznünk! Sajnos erről kevesebb szó esik, ezért összegyűjtöttük Neked a leghasznosabb érdekességeket, tippeket, mert többről van itt szó, mint elsőre gondolnád!

A fa csodaereje!

Hányszor hallottuk már, hogy milyen jól mutatnak a fahatású dizájnok… de miért elégednénk meg a természetet imitáló, műanyag utánzatokkal, amikor az igazi fa nem csak igényesebb, különlegesebb megjelenést ad bármely szobának, de rengeteg olyan tulajdonsága van, amit érdemes kihasználni!

Téged is biztosan feltöltött már a friss levegő! Számtalan kutatás tudományosan is alátámasztja, hogy a természetközeli élet szuper hatással van az emberekre. Már egy pár perces erdei séta is gyógyító erővel bír! 

A fák látványának hatására:

  • csökken a stressz, a szorongás,
  • enyhülhetnek a depresszió tünetei,
  • javul a koncentrációs képesség,
  • könnyebb leküzdeni a mentális fáradságot,
  • pozitív energiával töltődünk fel, ami helyet teremt a boldogságnak, kreativitásnak!

 

Azonban a modern, pörgős hétköznapok, főleg a városi, belvárosi élet nem mindig engedi meg, hogy ezt maximálisan kihasználjuk, a zöldterületek hiánya miatt. Ha mégis szeretnéd élvezni a fák energiáját, akkor jó hírünk van! Ugyanis az építőanyag beltéren való használata tökéletesen előhozza ezeket a pozitív előnyöket!

 

Hogyan élvezheted otthon is a természetet?

Bárhol, akár a belvárosban is megidézheted egy erdei ház atmoszféráját, amelynek friss környezetét is könnyedén a falak közé varázsolhatod. Egyszerűen csak játszanod kell a fa változatos elemeivel. Mindenekelőtt azonban gondold át, hogy pontosan mekkora átalakítást szeretnél!

Először is van, aki nem vágyik feltűnő újításokra. Ha Te is ebbe a kategóriába tartozol, akkor elég akár csak egy elemet megváltoztatnod az otthonodban. Válassz ki egy helyiséget, ahol a padlót, bútorokat, polcokat fára cserélheted, vagy akár az egyik falat belambériázhatod! 

Ha ennél többre vágysz, akkor érdemes úgy alakítanod a lakásodat, házadat, hogy a fa domináljon. Ilyenkor valóban körülölelhet a természet, aminek hatását így a lehető legjobban élvezheted!

De hogyan vágj bele egy nagyobb felújításba? Tudnod kell, hogy hozzád, a családod életmódjához milyen stílus áll a legközelebb és pontosan milyen beltérben élnéd legszívesebben a napjaidat!

 

Találd meg a stílusod!

Nem egyszerű elköteleződni egy irányzat mellett, hiszen egyszerre több minden is tetszhet. Nem beszélve arról, ha nem csak saját ízlésedet kell figyelembe venned. 

Úgyhogy összegyűjtöttünk pár alap és extrémebb irányvonalat, melyekhez teszünk pár javaslatot a fa felhasználására, hogy ezzel is segítsük otthonod megújulását!

 

  • Rusztikus vagy indusztriális. Csupasz téglafalakat, a vas és fém domináns jelenlétét tökéletesen ellensúlyozza a fa! Több visszatérő elemmel a padlón vagy falon, de akár egy sajátkészítésű, központi darabbal (asztal, ágy, dísztárgy) sem nyúlhatunk mellé! Bátran válassz sötétebb színű OSB lapjaink vagy rétegelt lemezeink közül. Ezek az anyagok kifejezetten arra lettek fejlesztve, hogy megkönnyítsék a barkácsolást, ezzel teret engedve a kreativitásnak.

 

  • Minimalista. Egyszerű anyaghasználat kedvelőinek ideális, akik egy ingerdús nap után már csak egy kellemes, megnyugtató környezetre vágynak. Kevés kiegészítő jellemzi ezt a stílust, ezért itt inkább egy szabadon választott, nagyobb felület (fal, padló, ajtó, ablakkeret) világos színű, gyalult fára való cserélését ajánljuk.

 

  • Skandináv. Itt is a világos színek dominálnak, a fényes, boldog otthon megteremtése érdekében. Jellemzően fehér falak mellett, a fa szinte minden mennyiségben elfér. Nem kell csak egy helyiségben vagy egy kiemelkedő díszelemben gondolkodnod, hiszen az egész lakás, ház elbírja a fa látványát. Ráadásul tökéletesen párosítható élőnövényekkel is, mely még jobban megidézi a természetet.

 

  • Country: Magyarországon kevésbé elterjedt, de annál különlegesebb stílus, ami a lehető legtöbbet hozza ki a fából. Ennek köszönhetően már tényleg csak egy fal választ el a természettől, hiszen a faanyagok használata minden szobában, minden kiegészítőn visszaköszönnek. Az ezermesterek figyelmét különösen felhívnák erre a stílusra, hiszen a barkácsolás itt szinte kötelező! Az alapoktól kezdve, a legkisebb fadíszekig minden elfér a country megjelenésben.

 

Természetesen igény szerint bátran lehet a különböző dizájnokat keverni, viszont tarts észben, hogy a kevesebb néha több! Illetve, fa-domináns helyiségekben, ha nem is egyszínű, de lehetőleg csak hideg vagy csak meleg tónusú alapanyagokat válassz a szép, nem túlzsúfolt látvány érdekében.

 

…és még környezettudatos is!

Amellett, hogy a fa, mint építőanyag és barkácsolható díszelem a lehető legjobb választás a nyugodt, békés, gyógyító hatású légkör megteremtéséhez, az egyik legkörnyezetbarátabb anyag. A világon talán az egyetlen olyan megújuló erőforrás, amely az erdőtelepítések miatt folyton újratermelhető, ezáltal nem olyan megterhelő a bolygónknak.

 

Ha felkeltettük érdeklődésedet és szívesen belevágnál a felújításba, ráadásul vágysz a fa csodaerejére, akkor mindenképp nézz körül kínálatunkban!

Belépve, mint