2022. március 03.
2 perc

15x15 gerendatalp - minden, amit tudni érdemes

A kiváló minőségű 15x15 cm-es gerendatalpak rendkívül sokoldalúak felhasználásuk, könnyű megmunkálhatóságuk és tartósságuk miatt, így első számú építőanyagnak számítanak. Amellett, hogy nagyszerű, generációkon átívelő tartósságot biztosítanak, esztétikailag is fantasztikusan megállják a helyüket. 

 

Cikkünkben bemutatjuk a legnépszerűbb gerendatalpat, valamint a lucfenyő egyedülálló tulajdonságait.

A fagerendákról általában

 

A gerenda a mai napig első számúnak számít az építészeti célokra használt fenyő fűrészáruk között. Ezek a hosszú, négyszögletű rudak többféle vastagságban és hosszúságban is elérhetőek honlapunkon. A hosszúságot és keresztmetszetet aszerint érdemes megválasztani, hogy milyen típusú munkálatokhoz szeretnénk felhasználni, és mit szükséges megtartania.

 

Érdemes tudni, hogy egy családi ház felépítéséhez több, mint húsz különböző típusú fagerendát szükséges felhasználni a maximális tartás érdekében. Ezek a farudak jellemzően vízszintesen, néha párhuzamosan is födémek vagy egyéb terhek hordására alkalmasak.

 

Minél magasabb egy gerenda, annál nagyobb teherbírással rendelkezik, így a kialakítása során a magasság fontosabb, mint a szélesség. Az ideális arány 5:7 a két oldal esetében, amelyek egymástól meghatározott távolságra helyezve gerendasort, más nevén gerendázatot tesznek ki.

 

A gerendasor tagjait is különböző elnevezésekkel illetik aszerint, hogy milyen vastagságúak, milyen irányúak, illetve milyen funkciót töltenek be. A gerendasor alkotóit szarufáknak, a sort megtámasztó rudat pedig mestergerendának nevezzük.

 

A lucfenyő kiváló tulajdonságai

 

A lucfenyő rendkívül népszerű faipari alapanyag. Ez a fa hegyvidéki vagy kontinentális éghajlaton található, emiatt fantasztikus tulajdonságokkal bír. Könnyű szerkezetű, alacsony sűrűséggel bíró puhafaként tartják számon, ennek ellenére lenyűgöző tartóssággal és rugalmassággal bír. 

 

A lucfenyő fehér színű, kis sűrűséggel, mégis remek szakítószilárdsággal rendelkező faanyag. Könnyen megmunkálható, pácolható, és a felületkezelést is jól bírja. Jellemzően oszlopok, póznák, illetve gerendák alapanyagaként használják őket az építőiparban. Olvasson bővebben a lucfenyő remek tulajdonságairól egy korábbi bejegyzésünkben!

 

A honlapunkon elérhető gerendák

 

A honlapunkon elérhető lucfenyőgerendák közül a 4 méter hosszú, 15x15 cm-es keresztmetszetű kiválóan alkalmas szerkezetek, valamint előtetők építéséhez. Ez a gerenda első osztályú, kiváló minőségű, Szlovákiából származó termék, amelyet kérhet egész, és felezett szabásban is.

 

Érdemes gondoskodni az anyagvédelemről is, különösen a lucfenyő esetében. Honlapunkon kiegészítőszolgáltatásként kérhet impregnálást, gyalulást, valamint rovar, penész és gomba elleni Bochemit QB bevonatot is.

 

Miért jó választás a 15x15 cm-es gerendatalp?

 

A gerendatalp feladata az, hogy a gerendákat a talajhoz rögzítsék, és azokat stabilan megtartsák. Háromféle típust különböztetünk meg: betonozható, lefúrható és U alakú verziót. Ezek honlapunkon elérhetőek 10 cm-es, 12 cm-es és 15 cm-es változatban is.

 

A legnagyobb, 15x15 cm-es gerendatalpak extrán tartós rögzítést és terhelhetőséget képesek elérni. Az időjárás viszontagságainak is jól ellenállnak, ezért megfelelő faanyagvédelemmel kiegészülve évtizedekig kiváló tartóelemként szolgálhatnak.

 

Tekintse meg a weboldalunk kínálatában elérhető termékeket, és szerezze be egyszerre a szükséges alapanyagokat és kiegészítő!ket is!

 

Belépve, mint