2024. április 18.
2 perc

Milyen csavartípusok léteznek és melyik mire jó?

Milyen csavartípusok léteznek és melyik mire jó?

Függetlenül attól, hogy otthoni barkácsolásról, egy szerkezet megépítéséről vagy egy komolyabb építőipari beruházásról beszélünk, a csavaroknak hatalmas szerepük van. 

A segítségükkel lehet összekötni és rögzíteni az egyes elemeket. Ezért sem meglepetés, hogy többféle formában, méretben léteznek. A csavartípusok között találhatunk hétköznapi és speciális változatokat is.

Az egyes csavartípusok mire használhatóak?

Ahhoz, hogy például az olyan népszerű alapanyagból, mint a széles deszkából építsünk egy szerkezetet, a rögzítéshez, összekötéshez elengedhetetlen, hogy különböző csavarokat használjunk. Vannak olyan típusok, amelyekkel rendszeresen találkozhatunk, akár napi szinten is. Ilyen például a tokrögzítő csavar, ami a többi változathoz képest is kiemelkedő teljesítményre képes, mivel kifejezetten erős rögzítést lehet a segítségével elérni. 

Bizonyos ipari alkalmazásoknál elengedhetetlen ez a tulajdonság. Nagy teherbírású acélból készülnek, ami még a legszélsőségesebb körülményeknek és a kopásnak is ellenáll. A legfontosabb jellemzője a speciális menetkialakítás, ami azt biztosítja, hogy ne lazuljon meg még nagyobb rezgés esetén sem.

A fej formája többféle is lehet: hatszögletű, belső hatlapú fej, ami még a szoros meghúzást is lehetővé teszi. A tokrögzítő csavarokat általában a gépiparban használják olyan gépek, berendezések összeszereléséhez, ahol ennek az elemnek nagy súrlódásnak, hőnek és vibrációnak kell ellenállnia. Ilyenek például a nagy terhelésű motorok, mozgó alkatrészek, valamint a nehézipari berendezések is.

A következő nagy kategória az alapcsavar, ami elsősorban alapokba való rögzítéshez használnak. Rendkívül erősek és ellenállók, mivel az épületek alapjait erősítik meg a segítségükkel. Ugyanúgy acélból készülnek, mint a tokrögzítő társai. Nagy építkezési területeken találkozhatunk ezzel a típussal. 

Fontos, hogy nem szabad összekeverni a hétköznapokban használatos általános csavarokkal, amelyek többféle anyagból is készülhetnek, valamint a méretük és a fejfomájuk is eltérő lehet. Az alapcsavarok esetében a megbízhatóság és a tartósság elsődleges szempont.

 

Különböző anyagokhoz eltérő csavar szükséges

Ha megnézzük a csavarok kínálatát, akkor olyanokkal is találkozhatunk, amelyeket kifejezetten faanyagokhoz terveztek. Ezek az úgynevezett facsavarok, amelyekre jellemző, hogy éles menettel rendelkeznek, hogy könnyen be tudjanak hatolni a fába és erős fogást biztosítsanak a szerkezeten belül is. Bútorépítéshez, faszerkezetek megalkotásához használják általában. 

Eltérő vastagságban és hosszúságban lehet őket beszerezni, hogy minden faipari projekthez megtaláljuk a megfelelőt. A csavartípusok között ezek azok, amelyeket az otthoni barkácsoláshoz is a legtöbbször használunk. Szekrényeket, polcokat és kerítéseket lehet a segítségével létrehozni. A menet kialakítása direkt olyan, hogy a csavar hatására ne repedjen meg a fa a behatolás során, valamint megbízható és tartós kapcsolatot adjon a faelemek között.

 

Számtalan típus érhető még el

Az előbbiekben felsoroltak azok, amelyekkel sokszor találkozhatunk. De ezenkívül ott vannak még a hernyócsavarok is, amelyek menete laposabb és szélesebb a szokásosnál, hogy vékony anyagokban is optimális fogást adjon. 

Választhatunk még hatlapfejű csavart, lemezcsavart, kalapácsfejű csavart, szemes csavart vagy beütős dübelt is. A webáruház kínálatában garantáltan megtalálhatjuk azt, amire szükségünk van.

Belépve, mint