3 perc

Milyen OSB lap méretek kaphatók nálunk, és ezek mire használhatóak?

Az OSB lap, másnéven irányított szálelrendezésű lap sokoldalúan felhasználható építőanyag. Felhasználási céljának megfelelően kisebb vagy nagyobb vastagságú változatot alkalmazhatunk. Webáruházunkban és telephelyeinken az OSB lap méretek minden - jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható - változata megtalálható. 

 

Az OSB lap gyártási eljárása révén masszív faburkoló anyagnak számít, hiszen három réteg aprított faanyagot ragasztanak egymásra úgy, hogy egymásra merőleges legyen a szálirány. 

 

A műgyanta ragasztó a fa pórusaiba jutva nagy felületen hoz létre kötést, amit még magas nyomáson történő préseléssel is megerősítenek. Az OSB lap különböző vastagságban állítható elő, ami meghatározza a felhasználási lehetőségeit.

Az OSB lapok fajtái

 

Az OSB lapok kivitelezésüket tekintve lehetnek normál és nútféderes típusok. A nútféder egy asztalosipari kifejezés, horonycsapot jelent. Ez esetben a lemezek oldala úgy van kialakítva, hogy résmentesen illeszthetőek legyenek egymáshoz, fokozva ezáltal a stabilitást. 

 

Mindkét változat sok célra felhasználható, köztük annyi a különbség, hogy a nútféderes OSB lappal könnyebb dolgozni, ugyanis kisebb táblaméretben kapható. Amíg a normál kialakítású lapok 2500 mm hosszúak és 1250 mm szélesek, addig például az OSB-3 lap 18 mm-es vastagsága nútféderes kivitelben 2500x675x18mm, ami 18 kg súlyt jelent táblánként. 

 

Ez a négy oldalt nútféderes OSB lap stabilan és pontosan illeszthető. A nútféderes típus kevesebb méretváltozatban kapható, ugyanis nem minden vastagság teszi lehetővé ezt a kialakítást. 

 

A kereskedelmi forgalomban kapható OSB lap méretek 

 

Az OSB lapok az egészen vékony, 6 mm-es változattól egészen a kifejezetten vastagnak számító 40 mm-es változatig kaphatók a kereskedelmi forgalomban. A 6, 8, 10 milliméteres lapok rugalmasabb anyagok. Leggyakrabban a 12, 15, mm-s OSB lapokat használják, mert ezek sokféle célra alkalmasak. 

 

A 18, 22, 25 mm-esek vastagnak számítanak, a 30 és 40 mm-es vastagság  pedig már extrém masszivitást jelent az OSB lap méretek esetében. A nútféderes kivitelből azonban a 12 mm-es a legkisebb vastagságú, 25 mm-es a legnagyobb. Ezenkívül  15, 18 és 22 mm-es vastagságban kapható. 

 

Az egyes OSB lap méretek felhasználási lehetőségei

 

  • A vékonyabb OSB lapokat falburkolatok és mennyezetburkolatok készítésére alkalmazhatjuk. Könnyen alakíthatunk ki belőlük álmennyezetet, használhatjuk szarufák alá, és a tető alsó síkjába való beépítéshez. A könnyűszerkezetes házak esetén nagyon gyakran használt és kedvelt burkolóanyag.

 

  • A közepes vastagságú OSB lapok zsaluzáshoz is alkalmasak. A 15 mm-es lapok már kellőképp masszívak ahhoz, hogy válaszfalként is funkcionálhatnak. Készíthetünk belőlük ládákat és egyéb csomagolási megoldásokat. A 18 és 22 mm-es vastagság nagy teherbíró képességet jelent, így akár állványpadlózatot és lépésálló felületet is létrehozhatunk belőlük. 

 

  • Az extra vastag 30 és 40 mm-es OSB lapokat tetőhéjaljzatként, bitumenes zsindely alá szokták alkalmazni, hiszen nagy teherbírással rendelkeznek, ugyanakkor masszív, egyenes felületet képezhetünk velük. Ezenkívül készülhet belőlük színpadborítás, lépcsőburkolat vagy bármilyen járófelület. Ha kültéren szeretnénk alkalmazni, a 30 mm-es OSB 3-as lapot célszerű választani, ugyanis a 3-as jelölés a mérsékelt vízállóságra vonatkozik. 

 

Az OSB lap tehát nagyon népszerű és sokoldalúan felhasználható faanyag, csak a felhasználási célnak megfelelően kell megválasztani az anyagvastagságot. Ha ebben segítségre van szüksége, nyugodtan vegye fel a kapcsolatot cégünk szakembereivel!

Belépve, mint