Blog

Az OSB 15mm-es lap felhasználási lehetőségei

2023.10.24 10:36
Káplár Fatelep kft
Káplár Fatelep kft

Ebben a blogcikkben az OSB 15mm-es lap felhasználási lehetőségeit mutatjuk be. Az OSB, azaz Oriented Strand Board lemez kiváló tulajdonságainak köszönhetően sokféle építési, barkácsolási projektben használható. A termék több vastagságban kapható, az egészen vékonytól az extra vastag méretig.

Nézzük először az OSB 15mm-es lap előnyeit

Ezeknek az építőanyagoknak az egyik nagy előnye a kedvező áruk, ami által sok projektben gazdaságos megoldást jelentenek. Jól ellenállnak a mechanikai igénybevételnek, s a webáruházunkban forgalmazott OSB 3-as típus mérsékelten vízálló is. További előnyük, hogy könnyen vághatók, fúrhatók, csavarozhatók. Mivel természetes farostok felhasználásával készülnek, és igen gyakran újrahasznosított faanyagot is tartalmaznak, környezetbarát építőanyagnak számítanak. 

 

A 15mm-es OSB lapok beltéri felhasználása

  • A 15 mm-es OSB lemezek ideálisak beltéri panelek és falburkolatok készítéséhez. Ezek a lapok egyedi megjelenést kölcsönöznek a térnek, és számos dekorációs lehetőséget kínálnak. 
  • Alkalmas mellékhelyiségek, műhelyek padlóburkolata számára, hiszen tartós, kopásálló anyagról van szó. 
  • Gyakran használják szerkezeti elemek, gerendák és egyéb tartók megerősítésére. 
  • Felhasználhatóak belső térelválasztó falak készítéséhez, így segítségükkel megoszthatjuk a lakóteret, vagy kialakíthatunk egy nagyobb térből kisebb helyiségeket.
  • Alkalmazhatjuk őket boltok, vállalkozások raktáraiban a belső területek burkolásához, illetve polcok kialakításához.
  • Mivel jó hangszigetelő tulajdonsággal rendelkeznek, a zajcsökkentés megvalósítására is alkalmasak. Ebben az esetben dupla rétegben kell felszerelni, és a két réteg közé hangszigetelő anyagot – üveggyapotot vagy kőzetgyapotot – érdemes tenni. 

 

Az OSB lapok alkalmazása kültéren

Az OSB lapok közül a 3-as típusú, mérsékelten vízálló lemezt lehet kültéren is alkalmazni. Készülhet belőle homlokzati borítás, tetőalátámasztás, kerti bútor vagy időjárásálló tároló stb. Ezekben az esetekben a felszerelés eltérő módszereket igényel ahhoz, hogy megfelelő eredményt érjünk el. 

 

Hogy készül a homlokzati borítás és a tetőalátámasztás OSB lemezből?

Ha homlokzati borítást készítünk, a homlokzatnak tiszta és sík alapra van szüksége, tehát a felületet gondosan elő kell készíteni. Ha a lemezeket fa vagy acél keretrendszerre szereljük fel, akkor is egyenletes alapra van szükség. Ajánlott páraáteresztő fóliát használni a homlokzati borítás alatt, hogy megvédje az épületet a nedvességtől. A lemezeket az előkészített felületre csavarokkal rögzítjük, amelyek ne legyenek túl közel egymáshoz. 

Ha a lapokat ragasztjuk is, nagyobb stabilitást érhetünk el. A homlokzati borítás során fontos a sarokelemek és toldólapok használata, hogy a végeredmény esztétikus és egyenletes legyen. A lemezek széleit érdemes védőréteggel bevonni, hogy a nedvesség ne tudjon az anyagszerkezetbe hatolni. 

Amennyiben tetőalátámasztásnak használjuk ezt az anyagot, el kell készítenünk egy tartós acél- vagy favázat, amelyre a lemezeket csavarokkal rögzíteni fogjuk. A rögzítésnek erősnek és tartósnak kell lennie. A tető alátámasztása alatt megfelelő vízszigetelést alkalmazzunk, hogy megvédjük az épületet a beázástól. 


Ha bővebb információra van szüksége az OSB 15mm-es lap, illetve az egyéb méretvastagságú termékek felhasználási lehetőségeiről, kérjük forduljon ügyfélszolgálatunk szakembereihez, vagy keresse fel személyesen bármelyik telephelyünket.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 11.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.
Káplár Fatelep

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 11.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
olcsobbat.hu pastpay_com