2023. május 24.
2 perc

Tökéletes hő- és hangszigetelés Knauf Naturoll Pro 039 alkalmazásával

Ahhoz, hogy energetikai szempontból hatékonnyá tegyük a házunkat, célszerű hőszigetelést alkalmaznunk. Ebben a blogcikkben a számos hőszigetelő anyag közül a webáruházunkban is megrendelhető Knauf Naturoll Pro 039 üveggyapot szigetelőanyag gyártásáról, felhasználási lehetőségeiről és előnyeiről olvashat. 

 

Hogyan állítják elő az üveggyapot szigetelőanyagot?

 

A modern szigetelőanyagok üveggyapotból vagy ásványgyapotból készülnek. Az üveggyapot gyártásához kvarchomokot, mészkövet és újrahasznosított üvegcserepeket használnak. Az összeválogatott alapanyagokat egy kemencében 1500 °C-on megolvasztják, majd az olvadékot kiszívják a kemencéből, és speciális fúvókákon keresztülvezetik, ahol az erős levegőáramlás hatására vékony üvegszálak jönnek létre. 

 

Ezekhez kötőanyagokat adnak, amelyektől szilárdabbá és ellenállóbbá válnak. Ezután a kezelt üvegszálakat összepréselik, és a kívánt formára vágják. Tekercseket vagy lemezeket alakítanak ki belőlük, és a csomagolást követően a kereskedelmi forgalomba kerülnek.

 

Az üveggyapot szigetelőanyagok előnyei

 

  • Az üveggyapot rendkívül hatékony hőszigetelő. Szerkezetéből adódóan nagy mennyiségű levegőt tartalmaz, ami kiváló hőfogást eredményez.
  • Könnyű és rugalmas anyag, ami megkönnyíti a felrakást, és nem jelent terhelést a szerkezetre nézve. 
  • Nem éghető, így egy esetleges tűz esetén nem járul hozzá a tűz terjedéséhez, és csökkenti a lángok átterjedésének kockázatát.
  • Az üveggyapot jó hangszigetelő tulajdonsággal rendelkezik.
  • Környezetbarát, hiszen újrahasznosított üveg felhasználásával készül, és nem tartalmaz ártalmas vegyületeket.

 

A Knauf Naturoll Pro 039 szigetelőanyag felhasználási területei

 

Az üveggyapot szigetelőanyagok, így a Knauf Naturoll Pro 039 is kitűnő hő-és hangszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, teljes keresztmetszetében hidrofóbizált. Alkalmas épületek tetőszigeteléséhez, gyakran alkalmazzák tetőtérben vagy lapostetőn található hőhidak megszüntetésére, ezáltal a hőveszteség csökkentésére. 

 

Használják még külső és belső falak szigetelésére is, hogy csökkentsék a hőátbocsátást. Az üveggyapot segíthet hideg padlók hőszigetelésében, illetve fűtött csövek hideg környezetben történő szigetelésében is, megakadályozva ezáltal a csövek hőátadását, tehát a hőveszteséget. 

 

A Knauf Naturoll Pro 039 nemcsak hőszigetelő tulajdonsága révén népszerű, hanem hangszigetelőként is alkalmazható. Ezért alkalmazzák olyan helyiségekben, ahová nem szeretnék, hogy a külvilág zaja beszűrődjön, például egy forgalmas út mentén elhelyezkedő épület esetében. 

 

Természetesen akkor is hatékony, ha az előzőtől eltérően épp azt szeretnénk, hogy a helyiségből ne szűrődjön ki a zaj, ne hallatszódjon át a másik helyiségbe a beszélgetés. Ez például üzleti tárgyalótermekben, orvosi rendelőkben, pszichológusi szobákban kifejezett elvárás. 

 

A Knauf Naturoll Pro 039 tehát elsősorban fa-és fémszerkezetű vázas épületek, mennyezetek, álmennyezetek hő- és hangszigetelésére használható. Ebben az esetben a szigetelésre - a pára behatolása végett - a belső tér felől páratechnikai réteget célszerű helyezni. Ha vízszintes szerkezetek szigetelésre alkalmazzuk, akkor is párazáró réteget kell elhelyeznünk a belső, úgynevezett meleg oldalon.

 

Amennyiben kérdése merülne fel a megfelelő szigetelőanyag kiválasztásával kapcsolatban, kérjük vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunk szakembereivel

Belépve, mint