2023. augusztus 25.
3 perc

Hogyan szépíthetjük a kertünket ragasztott gerenda felhasználásával?

Az olyan természetes anyagok, mint a fa használata az építészetben a mai napig impozáns megoldásokat tesz lehetővé. Az építőiparban használt számos faanyag közül ebben a blogcikkben arról olvashatnak, hogy a ragasztott gerenda mi mindenre használható a kert kialakítása során.

Mire használható a ragasztott gerenda?

A webáruházunkban kapható ragasztott gerendákat a gyalult termékek között lehet megtalálni. Ezeket a termékeket széles körben használják az építőiparban és a faiparban, hiszen a többrétegű szerkezet és a kiváló minőségű ragasztás strapabíró építőanyagot biztosít. 

A ragasztott gerendák kiváló tartóssággal és stabilitással rendelkeznek, így kerti faépületek, szaunák, fedett teraszok, pavilonok, kerti bútorok, játszóházak, kuckók stb. készülhetnek belőlük. Az anyag tartóssága, megbízhatósága és esztétikai vonzereje a fa természetes szépségével kombinálva olyan alkotásokat eredményez, amelyeket hosszú ideig örömmel használhatunk.

Hogyan készítsünk a kerti tóra hidat?

Ha a kertünkbe tavat készítettünk, számos lehetőségünk van ezt még különlegesebbé tenni. Egy kerti tó felett átívelő híd nemcsak praktikus, hanem olyan egyedi látványt is nyújt, amiben mindenki szívesen gyönyörködik. A BSH rétegragasztott gerendák segítségével erős és tartós szerkezetet készíthetünk, ugyanakkor a természetes fa megjelenése is megmarad.

Kezdjük a tervezéssel!

Az első lépés a híd helyének meghatározása a kerti tó felett. Célszerű olyan helyet választani, ahol nincs semmi akadálya a hídszerkezet elhelyezésének, tehát nincs fa vagy bokor, ami útban lenne. A tó keskenyebb részén érdemes elhelyezni a hidat, hogy minél kisebb legyen a fesztávolság, bár a rétegragasztott gerendák nagyobb távolság áthidalására is képesek. 

Pontosan le kell mérni a távolságot, és átgondolni, hogy milyen hosszú és széles legyen a híd, hogy a környezetbe illeszkedjen. Nyilván a kerti tó méretei is mérvadóak abban, hogy mekkorára tervezzük, hiszen egy kisebb tavon furcsán mutatna egy robosztus megjelenésű híd.

Az anyagok beszerzése és az alapozás

A tervek elkészülte után a megfelelő méretű ragasztott gerendákat és deszkákat be kell szerezni, és a kívánt felületkezeléssel el kell látni. Érdemes készre festeni az anyagokat, hiszen a beépítést követően erre már nagyon nehézkesen lenne lehetőségünk. Ezután elő kell készíteni a tó mindkét oldalán a híd alapját, amire a gerendák támaszkodni fognak. 

Ez lehet betonalap, vagy kőfal, a lényeg, hogy megfelelően legyen rögzítve a talajban. Amennyiben olyan hosszú hidat tervezünk, hogy középen is meg kell támasztani, akkor célszerű valamilyen gumialapra helyezni azokat a betonelemeket, amelyeket a tó medrébe teszünk. Erre azért van szükség, hogy a tófólia ne sérüljön meg.

A ragasztott gerendák elhelyezése

Helyezzük el a gerendákat az alapokon úgy, hogy átíveljenek a tó felett, és egymással párhuzamosan helyezkedjenek el. Szorosan rögzítsük csavarokkal vagy csapokkal az alapokhoz. Ezután a híd szélességének megfelelő méretre darabolt, felületkezelt fa deszkák felcsavarozása következik. Ha szükséges, építhetünk fellépést könnyítő lépcsőket a híd két végére, illetve korlátot a biztonság érdekében. 

Az elkészült hídra tehetünk dekoratív elemeket, virágokat, kerti lámpákat, amivel még hangulatosabbá tudjuk varázsolni a kertet.  


Amennyiben bővebb információra van szüksége a rétegragasztott gerendák kiválasztásával kapcsolatban, kérjük vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal vagy érdeklődjön személyesen valamelyik telephelyünkön.

Belépve, mint