2020. november 03.
3 perc

OSB lapból kerti kuckó a gyerekeknek

Az ifjúsági amerikai filmeket szemlélve nem csoda, ha a nyár közeledtével kedvünk támad egy kis barkácsoláshoz, hisz ezekben igazi, mesebeli kis kerti kuckókban játszanak a gyermekek. Természetesen a legtöbb szülő szeretné, ha a kertjében töltött vakáció felejthetetlen élményt és különleges játszó helyet nyújtana az apróságoknak. Megmutatjuk, hogy hogyan lehet kerti házacskát építeni OSB-ből költséghatékonyan és egyszerűen mindössze egy nap alatt.

Alapanyagnak az OSB előnyös tulajdonságai miatt kiváló választás, hiszen az anyagot könnyű megmunkálni és beszerezni is egyszerű. Ez a nagy szilárdságú anyag a nedvességgel szemben ellenálló, tartós, erős és jól bírja a terhelést. A lapok görcsmentesek, nem vetemednek, csavar-és szegtartásuk kiváló. Bátran festhetjük, csiszolhatjuk és akár előfúrás nélkül is csavarozhatjuk ezt a népszerű, környezetbarát építőanyagot.

Egy kis kerti ház építéséhez a legcélszerűbb a 12mm-es verziót választani (Táblaméret: 2500x1250x12mm). A méretek kiszámolása, kikalkulálása előtt, érdemes egy kellemes, hűvös helyet választani a kertben, hisz a méret magától értetődően a hely függvénye is, de egy 2-3m2-es terület már alapvetően elegendő, a falak magasságát pedig a gyermekek magassága alapján lőjjük be.

A méretek meghatározása után vágjuk méretre az alapnak, az oldalfalaknak és a tetőrésznek szánt lapokat. Az alap alá készítsünk egy keretet, melyet érdemes feltölteni homokkal, ezzel is növelve a stabilitást és a strapabíróságot. Az OSB csavar és szegtartása kiváló, így a lapok egymáshoz rögzítésének a csavarozás az egyik legkézenfekvőbb módja. Alternatív opció lehet, ha az oldalakat lécekkel fogatjuk egymáshoz, ez pénztárcakímélő megoldás, hiszen erre akár egy kis maradék deszka vagy gerenda is tökéletesen megfelel. Az ajtót érdemes előre kivágni, még mielőtt az oldalak egymáshoz rögzítését elkezdenénk.

A tetőt az oldalfalakhoz hasonló módszerekkel készíthetjük el. Vágjunk ki két háromszöget egy lapból majd erősítsük ezeket lécekkel az oldalfalakhoz. Az ablakok kialakításához használhatunk például dekopírfűrészt.

A festés megkezdése előtt a léceket és a gerendákat csiszoljuk át a gyermekek biztonsága érdekében. Mielőtt nekilátunk, ragasszuk le azokat a részeket, amelyeket más színűre akarunk festeni, például az ablakkereteket. A házikó festésénél azt érdemes szem előtt tartani, hogy az OSB lapok impregnáltak, vízzáró felületűek, de az oldalukon bejuthat a csapadék a tábla belsejébe. Ezt fontos kiküszöbölni, hiszen különben a rétegek elemelkednek egymástól, s ez tönkreteszi úgy a felületet, mint a festést. Ezért vagy érdemes olyan festéket választani, mely beszivárog a résekbe és elzárja azokat (ilyen például az akril latex) vagy használhatunk glettelő anyagot is, de azzal számolni kell, hogy ettől matt hatású lesz a végeredmény. Ha szivacshengerrel állunk neki a festésnek, hamar elkészülünk vele. Persze a sarkok szép, teljes lefedéséhez elengedhetetlen az ecset használata. Ötletes lehet akár több színnel is dolgozni, hogy igazán vidámmá, meseszerűvé varázsoljuk a házikót. Ha a padlót nem egyszínűre tervezzük, hanem bármilyen mintával szeretnénk gazdagítani, érdekes és kreatív megoldás lehet, ha valamely dekorációs boltban öntapadós fóliát veszünk, és ezzel dolgozunk. A kívánt mintát vágjuk ki, a fóliát ragasszuk le a padlóra, s a szabadon maradt részeket fessük le. Hagyjuk az egészet megfelelőképpen megszáradni, s másnap jöhet a kimaradt részek színezése.

Ezeket a főbb lépéseket követve, rövid idő alatt, igazi mesebeli birodalmat alakíthatunk ki a gyerkőcöknek. Az alapanyagok beszerzésére szánt időt, és az ezzel kapcsolatos fáradalmakat pedig akár meg is spórolhatjuk, hiszen az OSB lapok és más faanyagok pillanatok alatt, online is megrendelhetők.

Belépve, mint