2020. november 03.
2 perc

A cementkötésű forgácslap

A cementkötésű faforgácslap egy igazán strapabíró anyag. Ha olyan alapanyagra van szükség, amely ellenáll az időjárás viszontagságainak, nagy felületi keménységgel rendelkezik, de ugyanakkor egyszerűen megmunkálható, akkor tökéletes választás lehet. Íme, néhány érdekesség a fizikai jellemzőkről és a felhasználás területeivel kapcsolatosan.

Hazánkban a cementkötésű faforgácslapok gyártásával a FALCO kezdett foglalkozni 30 éve, Európában második gyártósorként Svájc után. A cég technológiailag elsőosztályú, kedvező árú faalapanyagú laptermékek szállítójaként ismert. A cementkötésű faforgácslap előállításához kizárólag egészséges kérgezett fenyőfa alapanyagot, cementet és hidratációs adalékanyagokat használ, termékük mára BETONYP® márkanéven vált ismertté és a könnyűszerkezetes építészet egyik legnépszerűbb alapanyagává. A terméknek szigorú követelményeknek kell megfelelnie, az első osztályú termékek semmilyen hibát nem tartalmazhatnak, a másodosztályú termékeken is csak minimális mértékben fordulhatnak elő hibák, például benyomódások, kiemelkedések, szennyezettség vagy szélhiba. Idegen zárványanyagot pedig egyáltalán nem tartalmazhatnak a lapok.

A BETONYP® számos előnyös tulajdonsággal bír. Hosszú élettartamát az garantálja, hogy szinte minden külső hatást jól visel, legyen szó akár szélsőséges hőmérsékleti körülményekről, fagyról vagy tűzről. A lapok nem tartalmaznak azbesztet, a gombákkal, a rovarokkal és a penészedéssel szemben is ellenállók. Ezek a kedvező tulajdonságok alkalmassá teszik kültéri használatra, akár garázsnak, akár melléképületnek remek alapanyag. A cementkötésű faforgácslap jól megmunkálható, könnyen festhető, fúrható és darabolható, így gyakran használják beltérre is, például álmennyezetként, belső térelválasztó panelek kialakításához vagy fal-és padló burkolatként is ideális, hiszen ütésálló és hangszigetelő tulajdonsággal is rendelkezik. Olyan környezetben is megállja a helyét, ahol fokozott figyelmet kell fordítani a tűzvédelemre, hiszen az anyag magas tűzállóságú, nehezen éghető. Speciális felhasználási területekre is gondolhatunk, mint egy-egy tűzvédelmi ajtó és szauna megépítése vagy óriásplakátok kialakítása. A cementkötésű forgácslapok többféleképpen is rögzíthetők, pneumatikus és kézi szegecseléssel, csavart szegezéssel, csavarozással vagy pneumatikus kapcsolással.

Minőségi tulajdonságainak köszönhetően termékeink között is megtalálható a cementkötésű forgácslap, többféle méretben érhető el az káplárfatelep.hu oldalán. Létezik csiszolt és csiszolatlan felületű.Az építőanyag tűzvédelmi osztályba sorolását tekintve a csiszolt az A2-S1, D0-ás kategória jelzéssel büszkélkedhet, valamint a csiszolatlan B-s1, d0.

A termék tárolásával és szállításával kapcsolatosan arra érdemes odafigyelni, hogy az anyagot védjük a szennyeződéstől és a sérülésektől, a tároláshoz fedett és száraz körülményeket biztosítsunk, illetve amennyiben megbontunk egy rakatot, a felső lapokat óvjuk a hőségtől.

A BETONYP® lap azok számára is jó döntés lehet, akiknek fontos a környezettudatosság, hiszen a cementkötésű faforgácslap környezetbarát és újrahasznosítható anyag, mely nem tartalmaz formaldehidet.

Belépve, mint