2024. április 15.
3 perc

A WPC burkolat lerakása házilag is könnyedén megoldható

A WPC burkolat lerakása házilag is könnyedén megoldható

A megfelelő teraszburkolat után kutatva számtalan megoldási javaslattal fogunk találkozni. Egy biztos, hogy bármilyen listát is nézünk, a WPC biztosan a legjobbak között fog szerepelni mindegyiken. Egyesíti a természetes fa esztétikáját a műanyag előnyeivel. Ráadásul a WPC burkolat lerakása szinte már gyerekjátéknak mondható.

Pár lépés mindössze a WPC burkolat lerakása, de miért ezt válasszuk?

A WPC az egyik leghasznosabb teraszburkolat. Számtalan érv szól mellette, kezdve azzal, hogy a műanyagötvözetnek köszönhetően nem korrodálódik és igencsak ellenálló a kártevőkkel és a korhadással szemben. 

A gyakorlatban vízhatlannak tekinthető, az anyaga nagyon egyszerűen vágható, csavarozható, de az ütésekkel és a kopással szemben maximálisan megállja a helyét. A fizikai tulajdonságainak köszönhetően hajlítható, hogy még a nem éppen átlagos kültéri elemekhez is könnyedén tudjuk igazítani.

Az élettartama kifejezetten hosszú, akár a 20-25 évet is elérheti. Alkalmassá teszik az előbb felsorolt tulajdonságok, hogy vízközeli teraszokhoz, belső udvarokhoz, kerti gyalogutakhoz vagy medencék körüli burkolathoz használjuk. Esztétikailag ráadásul ugyanolyan élményt tud nyújtani, mint bármelyik “valódi” faburkolat. 

Ne feledjük, hogy növényi alapanyagokból készül, így hatása is természetes lesz, egyáltalán nem fog műanyagérzetet kelteni. Az egyes WPC elemek mindkét oldala más-más profillal rendelkezik, mi dönthetjük el, hogy a bordázott vagy recézett mintát részesítjük előnyben.

A WPC burkolat lerakása leginkább a legózásra hasonlít, mivel a panelek moduláris módon illeszkednek egymáshoz. Egyszerűen, összepattintással lehet csatlakoztatni őket, rugalmasan alakíthatjuk az egész felületet a saját igényeinkez igazodva. 

Fontos arra azonban odafigyelni, hogy néhány WPC modul esetében szükség lesz párnafa alátámasztásra is. Ezeket maximum 30-35 cm távolságra kell egymástól elhelyezni. Ez tulajdonképpen a nulladik lépés, hogy ne kapjunk hullámos felületet végeredményként.

 

Pár egyszerű szabályt kell csak betartani

Érdemes a WPC burkolatról bővebben is olvasni, mivel a gyakorlatban számtalan kreatív megoldással is találkozhatunk. A burkolólapot egyébként többféle módon is elkezdhetjük lerakni. Párhuzamosan egymással, vagy akár sakktáblaszerűen is, de a legfontosabb, hogy az egész folyamatot alaposan tervezzük meg. Ki kell számolni az alapterület függvényében, hogy pontosan hány darab járólapra van szükségünk. Ajánlott megtisztítani a felületet a művelet előtt és utána kezdődhet a lerakás egyesével. A szűkösebb területekhez egy speciális vágószerszámmal vágjuk méretre a lapokat.

Tökéletes választás a művelethez egy dekopírfűrész. A függőleges részekhez a vágás után ragasztóval ajánlott rögzíteni a WPC burkolatot. Fontos, hogy mindent pontosan lemérjünk, mivel olykor pár milliméteres tévedés is elég ahhoz, hogy a végén már nagyon nehézkes legyen az utolsó darabokat a helyükre rakni.

 

Nem jelent nagy kihívást telepítés

A WPC burkolat lerakása összességében egy nagyon egyszerű művelet, amit különösebb szakértelem vagy nagyobb tapasztalat nélkül meg lehet oldani. Ha segítségre van szükségünk, az interneten számtalan útmutatót, videós anyagot találhatunk, de akár szakember véleményét is kikérhetjük.


A WPC teraszburkolat kezelése, fenntartása és tisztítása is nagyon egyszerű. Bőven elegendő évente 1-2 alkalommal kézzel lemosni vagy magasnyomású mosóval letakarítani. A webáruházunk kínálatából minden szükséges elem egyszerűen beszerezhető.

Belépve, mint