Blog

A lucfenyő népszerűségének kulcsa közkedvelt jellemzői tekintetében

2020.12.30 09:43
Káplár Fatelep kft
Káplár Fatelep kft

Egyre többször merül fel a lucfenyő neve karácsony alkalmával, hiszen sokan vesznek vágott lucfenyőt annak érdekében, hogy az ünnepek alkalmával feldíszíthessék és a lakás ékeként pompázhasson. A lucfenyőnek azonban nem csak karácsonykor van kiemelkedő szerepe, hanem az év egészében, hiszen fontos alapanyaga az építőiparnak egyaránt. Mindamellett, hogy kifejezetten fontos épület- és szerkezetfa, a belsőépítészetben is közkedvelt alapanyagnak számít. Padlók, lépcsők, fal- és mennyezetburkolatok, erkélyek, ablakok, ajtók és egyéb kiegészítők készítésére egyaránt használják. 

A lucfenyő jellegzetességei

 

A faanyagok és kifejezetten a fenyő fűrészáruk nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen mindamellett, hogy környezetbarát megoldásról beszélhetünk, könnyen formálhatók, így felhasználásuk igen sokoldalú. Megfelelő kezelés mellett strapabíróak és ellenállnak az időjárás viszontagságainak, valamint egyéb külső hatásoknak egyaránt. Rengeteg területen az ember hasznára válhatnak mindamellett, hogy a fa felhasználásakor szinte alig keletkezik hulladék, hiszen minden részét - még a faforgácsot is fel lehet használni.

 

A lucfenyő lágyabb színvilágú, egyenletesen sárgás fehér fa, amelynél a szijács és a geszt, azaz a fatest külső és belső része színben nem különbözik. A lágyabb színével ellentétben markánsan csíkozott, valamint láng rajzolata is van, így igen szembetűnően erezett, amelynek köszönhetően a lakásban is kiválóan mutat. A faanyag fény hatására idővel sötétedik, így ennek fényében érdemes megválasztani az igény esetén felhasznált lakkot. 

 

A lucfenyő elsődleges tulajdonságai

 

A lucfenyő tulajdonságaira való tekintettel a fa közepesen nehéz és puha, annak ellenére, hogy tömege viszonylag alacsony, kifejezetten szilárd és mégis kellőképpen rugalmas anyagról van szó. Jól megmunkálható felépítésének köszönhetően és az idő elteltével pedig keveset zsugorodik. A fenyőnek ezen fajtájáról elmondható, hogy az időjárás hatásaival szemben nem ellenálló, ezért kültéren való használat esetében, konstruktív módon, vagyis építészeti faanyagvédelemmel, valamint vegyszeres kezeléssel szükséges védeni. 

 

Gazdaságilag a lucfenyő számít szinte a legfontosabb fafajnak, mivel a leggyakrabban használják épületek felhúzása és újítása esetén, valamint szerkezetfaként is. Belsőépítészeti megoldások és bútorok mellett továbbá készítenek lucfenyő deszkák felhasználásával állványokat, létrákat, oszlopokat, felhasználják betonzsaluzásnál, zajszigetelő falak felhúzásakor, valamint fakockaburkolat esetében egyaránt. 

 

A lucfenyő sokoldalú felhasználhatósága

 

Kerti berendezések és eszközök készítésekor is igen közkedvelt a lucfenyő, felhasználható park- és tájépítésre, gyermek játszóterek kialakítására is. A lucfenyőről továbbá elmondható, hogy mint ipari fa a faforgácslapok és farostlemezek alapvető nyersanyagaként szolgál. Meglepő az iménti felsoroláshoz mérten, hogy azon lucfenyőket, amelyek hegyvidéki területeken találhatók és keskeny évgyűrűvel rendelkeznek, hangszerek készítésére is felhasználják.

 

Webshopunkban megtalálhatja a lucfenyő faanyag különböző fajtáit, legyen szó szárított, egalizált stafniról, lucfenyő zsaludeszkáról vagy csak egyszerű deszkáról, szárított és gyalult deszkáról, pallóról különböző méretben és minőségben egyaránt. Nálunk garantáltan megtalálhatja az Ön számára legideálisabb faanyagot. Amennyiben segítségre lenne szüksége a döntésben, akkor bátran keresse szakembereinket, akik készségesen állnak rendelkezésére. 

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES

Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

rólunk mondták
Teljesen elégedett vagyok mind a szolgáltatással, mind a faáru minőségével. A faáru a megbeszélt időpontban a helyszínen volt. Cégük rugalmas megbízható. A cserét is korrektül gyorsan megoldották. Csúzi György
www.szogker.hu
Az vásárlásaim során mindennel meg voltam elégedve! A kiszállítással sem volt semmi gondom. Az e-mail-es kérdéseimre is rövid időn belül kaptam választ.Mizera Csaba
Én ugyan csak amatőr szinten vásároltam Nálatok, de az áru minőségével meg voltam elégedve. A kollégák mindig nagyon udvariasak és előzékenyek voltak!Szentiványi András - Vác

Ha elakadtál a rendeléssel,
írj, vagy hívj bátran!