2023. augusztus 25.
2 perc

Milyen BSH gerendaméretek kaphatók, és ezeket mire használhatjuk?

Ebben a blogcikkben az egyes BSH gerendaméretek és ezek felhasználási céljai kerülnek bemutatásra. A BSH betűszó a Bau Stark Holz német kifejezésből származik, és erős faszerkezetet jelent. A BSH rétegragasztott gerendák az építőiparban gyakran alkalmazott szerkezeti elemek, amelyeket sok célra fel lehet használni.

Mi jellemzi a BSH rétegragasztott gerendát?

A gyalult termékek kategóriájába tartozó ragasztott gerendák magas szilárdságú faanyagból készülnek, így nagy terhelést kibírnak, illetve hosszabb fesztávolságok áthidalására is alkalmasak. A gyártási folyamat során szigorú minőségi szabványoknak megfelelően készülnek. 

Számos építési projekthez használhatóak, hiszen tetőszerkezeteket, födémeket, válaszfalakat, ipari épületeket, kerti faházakat egyaránt építhetünk a segítségükkel. A BSH gerendához különféle módon lehet megerősítéseket, például acél merevítőket csatlakoztatni, növelve ezáltal is a szerkezetek terhelhetőségét.

A rétegragasztott gerenda és a normál fagerenda összehasonlítása

A BSH gerendák nagyobb terhelést bírnak, mint a normál fagerendák, így rétegragasztott változatból általában kisebb méret is elegendő ugyanahhoz a terheléshez. A hagyományos fa építőanyagok hajlamosak lehetnek a deformációra és a repedésre, szemben a BSH-val, ami nagy fesztávolságok áthidalása esetén sem hajlik vagy reped meg. A fa építőanyagok minősége és egyenletessége változó lehet, hiszen a faanyag tulajdonságai eltérnek, míg a BSH gerendák a gyártási eljárás révén egyenletes tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyekkel a tervezők megbízhatóan számolni tudnak. 

További előnyük, hogy általában nagy tűzállósággal rendelkeznek. Rendkívül erősek, mégis könnyen átalakíthatók az építkezés során, ha erre van szükség. Mindezek ismeretében természetesen a konkrét építési projekt is meghatározza, hogy milyen építőanyagot fogunk használni.

BSH gerendaméretek és azok felhasználási köre

A BSH gerendák különböző méretekben és terhelési osztályokban érhetők el. Webáruházunkban az egységesen 6,75 m hosszú rétegragasztott gerendákból a következő méreteket találhatja meg:

  • A kisebb terhelésekre vagy rövidebb fesztávolságok áthidalására: 8x16 cm-es, 10x10 cm-es gerenda a megfelelő. Alkalmas lehet beltéri válaszfalak, ajtó- és ablakkeret kialakítására, illetve párkányok vagy más díszítőelemek létrehozására. Könnyebb szerkezetek, például kerti teraszok, pergolák építésére is megfelel. Gyakran ezekkel a kisebb építőanyagokkal erősítik meg a nagyobb tartószerkezeteket is.
  • A közepes terheléshez a 12x12 cm-es és a 14x14 cm-es termék lehet alkalmas. Könnyűszerkezetes építményekhez, kapuk, kerítések szerkezeti elemeiként, játszótéri elemek szerkezetének kialakításához használhatjuk. Lépcsőkorlátként, fal- és mennyezetdíszítéshez is szokták alkalmazni.
  • A nagyobb terheléshez és hosszabb fesztávolságokhoz a 16x16 cm-es és a 16x32 cm-es gerenda használata előnyös, amelyet tetőszerkezetek építéséhez, nagyobb kültéri építmények, ipari épületek esetében alkalmaznak.

A megfelelő méretet egy nagyobb építési projekt esetén, ha magunk szerezzük be az építőanyagokat, érdemes egyeztetni a tervezővel és a kivitelezőkkel, valamint az építőanyagot gyártó vagy forgalmazó cég szakértőivel. 


Amennyiben részletesebb információra van szüksége az általunk forgalmazott BSH gerendákkal kapcsolatban, kérjük forduljon bizalommal ügyfélszolgálatunk szakembereihez, vagy érdeklődjön személyesen bármelyik telephelyünkön.

 

Belépve, mint