2022. szeptember 06.
2 perc

Faanyag impregnálás és gyalulás - minden információ egy helyen

A faanyag impregnálása és gyalulása olyan nagyszerű lehetőségek, amelyek jelentősen növelhetik az alapanyag élettartamát, emellett kinézetben is esztétikusabb megjelenést biztosít. A faanyag megvásárlása önmagában még nem feltétlenül elengedő, ezért érdemes lehet ezeket a kiegészítő szolgáltatásokat igénybe venni, hogy garantáltan magas minőségű végeredményt érhessünk el a munkálatok során. A gyalulás és impregnálás egyben nem választható, mert a gyalult felületek az esetek többségében festésre kerülnek, amiben szintén megtalálható a gombaölő anyag, valamint az impregnálás zöld színnel történik, így a színfedés nem lenne tökéletes! Cikkünkben megismertetjük, miért olyan fontos a faelemek védelme a környezeti hatásoktól! 

A faanyag impregnálásának és gyalulásának fontossága

 

A jó végeredményhez a szakértelem mellett megfelelő, magas minőségű alapanyagokra is szükségünk van. Az alapanyagok, jelen esetben a faanyagok esetében pedig különösen gyakori, hogy alapos előkészítésre van szükség, még mielőtt nekilátunk a szerelési munkálatokhoz. A gyalulás segít abban, hogy a fa felső rétege eltávolításra kerüljön, amely több hasznot is eredményez. 

 

Egyrészt szép kinézetet kölcsönöz az elemnek, másrészt pedig egyből festhetővé teszi a faanyagot. 

 

Az impregnálás szorosan összefügg a faanyagok élettartamának növelésével, hiszen ezzel a különleges bevonattal szintén megelőzhetjük, hogy kártevők telepedjenek meg a deszkákon. Emellett a kültéri faanyagok esetén az időjárás is fontos tényező, a nedvesség szintén remek lehetőséget biztosít a gombák és penészek szaporodására. Impregnálóréteggel bevont faanyag esetében ettől nem kell aggódnunk, hiszen az remekül megvédi a deszkákat, és távol tartja a kártevőket.

 

Különleges védelem

 

A fafeldolgozó ipar nagy ugrásokat tett olyan vegyszerek kifejlesztésére és előállítására, amelyek megvédik a fát a mikroorganizmusoktól és az időjárási hatások által okozott leromlástól anélkül, hogy a környezetre hatást gyakorolnának. Ezek a javulások azután következtek be, hogy számos ország aggodalmát fejezte ki a mérgező összetevők légkörbe, talajba és vízbe való bejutásával kapcsolatban. 

 

Napjainkban a nem megújuló erőforrások felhasználásának csökkentése kulcsfontosságú kérdés. A fa és a faalapú termékek általában alacsony CO2 kibocsátással rendelkeznek, és fenntartható erdei erőforrásokból nyerhetők ki. Ezért jelentős szerepet játszhatnak megújuló erőforrásként. 

 

A faanyagok használatának legfontosabb előnyei

 

Más építőanyagokhoz képest a fa számos előnnyel rendelkezik, mint például a megfelelő hőszigetelés, a nagy szilárdság-tömeg arány, a könnyű megmunkálhatóság és a vonzó esztétika. A fa, mint értékes építőanyag és ipari anyag, biológiailag lebomló tulajdonságai miatt védelemre szorul, különösen akkor, ha zord körülményeknek van kitéve. 

 

Az alapanyagok tartóssága megfelelő védelemmel javítható, amelybe beletartoznak a favédőszerek és a módosító rendszerek is. A favédelemnek biztonságosnak, hatékonynak, költséghatékonynak és tartósnak kell lennie, nem szabad korrodálnia a fémet, és nem károsíthatja a fa alkatrészeket sem.

 

A honlapunk kínálatában elérhető fenyő és fűrészáru termékeink közül választhat impregnált és normál deszkák közül. Igyekszünk minden segítséget megadni, hogy a lehető legjobb alapanyagokkal dolgozhasson, így szívesen ajánljuk az első osztályú, nagyszerű gyalult deszkáinkat. Kérdés esetén forduljon hozzánk bátran elérhetőségeink valamelyikén!

Belépve, mint