2022. május 25.
2 perc

Hasznos tudnivalók a talpszelemen csavarok használatához

A talpszelemen csavarok helyes rögzítésével biztosíthatjuk az ehhez csatlakozó szarufák stabilitását. Annak érdekében, hogy a tetőszerkezet stabil és megbízható legyen, fontos nagy hangsúlyt helyezni a talpszelemenek megfelelő beépítéséről, máskülönben a szarufák lecsúszhatnak. 

 

Cikkünkben megismertetjük a talpszelemen rögzítéséhez használatos csavarok fontosságát, valamint bemutatjuk a tetőszerkezet tartósságához szükséges további vasanyagok típusait és tulajdonságait is.

 

A talpszelemen csavarok feladata

 

A talpszelemen egy olyan, vízszintesen elhelyezkedő gerenda a tetőszerkezetben, amely közvetlenül a falazatra fektetve kerül rögzítésre. A szarufákat ferdén elhelyezve szükséges megfelelően rögzíteni, melyhez kifogástalan kármi vágás, és minőségi talpszelemen csavarok szükségesek. 

 

A kármi vágás tulajdonképpen egy olyan, a szarufába vágott háromszög, amely segítségével a fa rögzítésre kerül a szelemenen. Ehhez szükséges a talpszelemen csavarok alkalmazása, amelyek megerősítik ezt a stabilitást, és masszív tetőszerkezetet eredményeznek.

 

A honlapunkon elérhető talpszelemen csavar 16x350mm-es méretben kapható, melyhez 1-1 darab anya és alátét is jár. Így minden szükséges tartozékot magáénak tudhat, és indulhat a rögzítés!

 

A szelemenek típusai

 

A szelemeneket három csoportba sorolhatjuk aszerint, hogy a tetőszerkezetben hol kapnak helyet. A talpszelemen a fedélszék alsó két élében helyezkedik el, melynek feladata a tetőzet vasbeton koszorúhoz való pontos kapcsolása. Ehhez koszorúba betonozott tőcsavarok használata szükséges, melyek biztosítják a maximális rögzítést.

 

A székszelemen feladata az, hogy stabilan alátámassza a középszelemenen elhelyezkedő szarufákat, miközben azokat a székoszlopok tartják. A harmadik típus a taréjszelemen, amely nevéből adódóan is a tetőszerkezet felső élén található, és az egyenes gerinc kialakításáért felel.


Fontos, hogy bármilyen nagyszerű segédeszközökkel és rögzítőelemekkel is dolgozunk, elengedhetetlen, hogy a tetőszerkezethez felhasznált faanyagok is kiváló minőségűek legyenek.

Emellett fontos a maximális szakértelem is, hiszen az ács munkálatok precíz tervezést és kivitelezést igényelnek.

 

Rögzítéshez használt hasznos vasanyagok

 

Ha oszlopok rögzítéséhez keres eszközöket, biztosan szüksége lesz egy különleges kialakítású, stabil tartást biztosító gerendatalpra. Ez a fém eszköz több nyílással is rendelkezik, amelyekbe a tartást erősítő csavarok vagy szögek kerülhetnek a fagerendához erősítés érdekében. Gyakori módszer, hogy a gerendatalpat betonozással rögzítik a talajhoz a még biztosabb tartás érdekében.

 

A szeglemezek valamennyivel univerzálisabb rögzítőeszköznek számítanak, hiszen több területen is hasznos segítséget nyújtanak. Jellemző, hogy sarokösszekötőként alkalmazzák őket, mert remekül képesek két elemet merőleges találkozásuk mentén rögzíteni. 

 

Nagyobb elemek egymáshoz kapcsolása során a horganyzott menetes szárak is segítségünkre lehetnek. Ezek az anya nélküli csavarok könnyen darabolhatóak a metrikus menetüknek köszönhetően, így ideálisak rögzítési munkálatokhoz.

 

Tekintse meg a weboldalunkon elérhető széles kínálatot, és szerezze be a tetőépítéshez szükséges faanyagokat és fűrészárut, valamint a rögzítéshez alkalmas eszközöket, csavarokat is! Ha kérdése merülne fel valamelyik termékünkkel kapcsolatban, örömmel állunk rendelkezésére. Írjon üzenetet számunkra a “Kapcsolat&info” menüpont alatt található elérhetőségeink valamelyikén, és szívesen segítünk!

Belépve, mint