2021. március 26.
2 perc

Mire jó a cseppentőlemez?

A házakon látható ereszek szerepe jól ismert a vízelvezetésben. Egy-egy kiadós zápor esetén ezzel a rendszerrel tudjuk irányítani, hogy a nagy mennyiségű csapadék merre folyjon el. Azonban az eresz nem csupán egy félkör keresztmetszetű lemez, működésében igen fontos szerepet játszik a cseppentőlemez.

Kezdjük az ereszeknél

Az eresz fogalma már nagyon régóta létezik, habár eredetileg jóval egyszerűbb szerkezeti elemre utalt. A korai verziók egyszerűen a házfalon túl lógó tetőszerkezetek voltak.

Céljuk csupán az volt, hogy szárazon tartsák a falakat, valamint gyakran díszítési funkciót is elláttak. Ez utóbbi az alátámasztó elemek gyönyörű megmunkálásában nyilvánult meg.

A később kialakuló ereszcsatornák, melyeket ma is használunk, az elvezetési feladatot azonban sokkal jobban végezték el. Amellett, hogy az esőkártól megóvták a falakat, megakadályozták, hogy az élületből ki-be közlekedők nyakába víz zúduljon. Továbbá az ereszek egy igen fontos tulajdonsága, hogy az így összegyűjtött vizet olyan helyre továbbítják, ahol nem okoz kárt az épület talapzatában.

Nem gondolnánk ugyan, de az ereszek már a római korban ismertek voltak, és a középkorban ismét elterjedtek. Mindannyian ismerjük a vízköpők változatos formáit, melyek tanúbizonyságai annak, hogy milyen régóta tartja fontosnak az ember a hatékony vízelvezetést.

Modern változatok

Manapság a vájatok helyett PVC vagy fém ereszcsatornákat alkalmazunk, bár előfordulnak továbbra is kő, fa vagy akár beton verziók is. Megépítésük során igen jelentős kérdés a kapacitásuk. Kialakításuktól függ, hogy mennyi vizet képesek elvezetni, ami nagyon csapadékos területeken igen fontos.

Az elvezetőcső irányítja, hogy a víz merre folyjon. Ezt a csapadékot gyakran kiengedik, de hasznos lehet összegyűjteni is. Későbbi locsolásokra remek forrást jelent az eltárolt esővíz.

A modern ereszcsatornáknak továbbá van több kiegészítő eleme, melyek fontos szerepeket láthatnak el. Ezek közül az egyik az ereszfedő, mely egy rácsos szerkezetű lemez. Ez megakadályozza az eltömődést, és csökkenti az eresztisztítás szükségességét.

A fedőn lévő lyukak eltérő méretűek lehetnek, ezáltal egyes változatok képesek kisebb törmelékek felfogására is. A nagyobb nyílással rendelkező modellek esetében még nem kizárt az eltömődés lehetősége, mely pangó vízhez és ezáltal szúnyogtenyészethez is vezethet.

A másik típusú elemek a különböző bádogból készült cseppentőlemezek.

A cseppentőlemez fontossága

A cseppentőlemez másik neve az ereszszegély lemez, melyek együttesen remekül körülírjak ezt az elemet. Célja a tető szakszerű lezárása, ezzel teljesen megakadályozva, hogy az beázhasson.

Maga az elem a tető és az eresz határán helyezkedik el, átvezeti a lefolyó csapadékot egyikről a másikba. Amellett, hogy beázás elleni védelmet nyújt, megnöveli az ereszrendszernek azt a képességét, mellyel a víz áramlását kontrollálja.

Az eresz- vagy párkányszegélyek többségében bádogból készülnek, eltérő paraméterekkel. A Káplár fatelep webáruházban több szélességgel rendelkező verzió is kapható. A kiterített szélesség azt határozza meg, hogy mekkora területet képes áthidalni a tető és az ereszcsatorna között.

Alapanyagából következően egy lágy, könnyen formázható lemezről van szó, mely tökéletesen a ház adottságaihoz igazítható. Emellett teljesen korrózióálló, tehát az esőzések és folyamatos nedves környezet nem fog rozsdásodáshoz vezetni, hosszú távon alkalmas lesz feladata ellátására.

Belépve, mint