2021. december 28.
2 perc

A lefolyócső és a bádoglemezek fontossága

A csatornarendszer minden épület egyik legfontosabb eleme, amelyhez elengedhetetlen a kiváló minőségű lefolyócső és további nélkülözhetetlen tartozékok biztosítása. Ahhoz, hogy a lezúduló csapadék vagy hó ne juthasson be az épület szerkezetébe, szabályozni kell a víz útját. 

 

Ehhez különféle eszközök állnak rendelkezésre attól függően, hogy egyenes, vagy nem egyenes szakaszon szükséges elvezetni a csapadékot.

Csatornarendszer kiépítéséhez szükséges eszközök

 

A csatornarendszerek kiépítésénél elsődleges szempont az alapos tervezés, valamint maximális minőségben történő kivitelezés. Jellemzően ritka a teljesen lapos, egyenes tető, ezért a tető vonalát követve, különféle csatlakozású csatornaelemeket kell összeilleszteni.

 

Az ereszcsatorna kialakítását tekintve rendkívül egyszerű, ugyanis ez képes a vizet az egyenes szakaszokon jól elvezetni. A szegletcsatornák az ennél bonyolultabb, nem egyenes szakaszokon segítenek az elvezetésben. 

 

A folyásirány legalacsonyabb pontján kerülhetnek képbe a csonkos csatornák, ezek feladata a víznek a talaj felé vezetése. A pontos, kijelölt helyre való irányításhoz lefolyócsöveket, hattyúnyakat, ráncolt kifolyót, illetve betorkolló üstöt érdemes alkalmazni.

 

A csatornatartók a rögzítésben segítenek, amelyekből megtalálhat homlokdeszkára erősíthető, hajlított, egyenes és csavart szárú típust is honlapunkon. 

 

A lefolyócső megfelelő rögzítése

 

Az egyméteres lefolyócső mellett kétméteres típust is találhatunk. Nem is gondolnánk, hogy milyen sok múlik ezen eszközök sikerességén, és mennyire hiányozhat, ha otthonunk nem rendelkezik megfelelő vízelvezető rendszerrel.

 

A csöveknek rendkívül fontos szerepük van, ugyanis nem megfelelő rögzítés esetén könnyedén megsérülhetnek egy-egy erős vihar következtében. Ilyen esetben pedig a víz akár a ház oldalára is zúdulhat, amely penészesedéshez, valamint egyéb súlyos és költséges károkhoz vezethet.

 

Éppen ezért érdemes megfelelően gondoskodni a lefolyócső pontos rögzítéséről, amelyhez a honlapunkon található lefolyóbilincseket érdemes használni. A bilincsek végén csavarmenetek biztosítják a kívánt mélységig való rögzítést.

 

Hasznos bádoglemezek

 

Még megfelelő csatornarendszer mellett sem lehetünk biztosak abban, hogy a tetőfedő anyagok minden négyzetcentimétert befednek. Éppen ezért érdemes a hézagokat különböző bádoglemezek segítségével elfedni.

 

Ha az eresz és a tető vonala között nagyobb rés tátong, az esővíznek csupán egy kis része jut el az ereszcsatorna lefolyócsövébe. Ilyen esetben mindenképpen szükséges gondoskodni a távolság áthidalásáról, ereszszegély kisegítésére szolgáló lemez segítségével.

 

Ha a szegély mentén ütközünk problémába, mert a két felület nem ér maradéktalanul össze, akkor a falszegélylemezek, illetve a hajlatbádogok jöhetnek szóba. Abban az esetben is javasolt ezek használata, ha az épület tetőzetében vagy oldalfalában valamilyen anyag védelmét szeretnénk biztosítani az esővíz ellen.

 

Találkozhatunk olyan helyzettel is, amikor egyik bádogelem sem nyújt megoldást a problémánkra a paraméterek miatt. Ilyenkor sem kell kétségbeesni, hiszen a horganyzott síklemez fémlapjai méretre vághatóak, így személyre tudja szabni őket. A megmunkálása is rendkívül könnyű, emellett tartós, vízlepergető tulajdonságának köszönhetően megoldást nyújt a csapadék ellen.

 

Amennyiben éppen építkezés előtt áll, netán felújítaná és korszerűsítené az ereszcsatorna-rendszert, válogasson bátran a honlapunkon elérhető minőségi eszközök között! Ha kérdése van egy adott termékről, esetleg szakmai útmutatást kérne az eszközválasztás kapcsán, örömmel állunk rendelkezésére elérhetőségeink valamelyikén!

Belépve, mint