2024. június 11.
3 perc

Könnyűszerkezetes ház: milyen előnyei vannak?

Könnyűszerkezetes ház: milyen előnyei vannak?

Magyarországon természetesen a legnagyobb hagyománnyal a téglaházak rendelkeznek, de az utóbbi időben egyre nagyobb figyelem hárul a könnyűszerkezetes ház lehetőségére. Ez annak is köszönhető, hogy az építőanyagok árai sokat változtak az elmúlt időszakban. Mégis milyen előnyei és hátrányai vannak ennek a kialakításnak?

Egyáltalán mi az a könnyűszerkezetes ház?

Érdemes először a fogalmak tisztázásával kezdeni. Ezért is fontos útmutatókat, leírásokat olvasni, ha éppen felújítást vagy építkezést tervezünk. A készházakat gyakran keverik össze például a könnyűszerkezetes kialakítással, vagy éppen a gyorsházzal. 

A könnyűszerkezetes ház az a szerkezet, aminek a súlya nem éri el a 300 kg/m2-t. Ez a száraz definíció, amivel egyre több probléma van, mivel napjainkban már egy jó minőségű téglaház is megfelel ennek az elvárásnak. 

Ma már sokkal inkább az építési technikát értjük a könnyűszerkezetes alatt. Általában a váz alapvetően fából és fémből készül. Utóbbi megjelenése viszonylag újkeletűnek számít, mivel korábban csak fát használtak. A készház és a gyorsház is könnyűszerkezetnek számít, ezért is szokás afféle alkategóriaként tekinteni rájuk. 

A legnagyobb különbség természetesen az építési folyamatban keresendő. A készház esetében előregyártott paneleket használnak, amiből a falak mellett a tetőt és a födémszerkezetet is készítik. Az építkezés helyszínén már csak a szerelési munka zajlik, nincs lehetőség módosításra. Az egész folyamat mindössze pár napot vesz igénybe.

A gyorsház esetében a szerkezet fa és fém vázát már a műveleti területen állítják össze, nem paneleket használnak. Ha szükséges, még módosíthatóak a tervek, így egy rugalmasabb megoldást kapunk. Pár hónap alatt meg is kapjuk a végeredményt. A könnyűszerkezetes ház ma már acélvázból is készülhet.

 

Előnyök és hátrányok: mire készüljünk?

Az építkezés során könnyű tetőfedő anyagokat használnak, amelyekkel sokkal gyorsabb a munka is. A téglaházak építési ideje akár 1-2 évig eltarthat, ezzel szemben a könnyűszerkezetes ház akár pár nap, de maximum néhány hónap alatt kész is van. 

Fontos, hogy a “néhány napos” időintervallum csak a helyszíni munkálatokra vonatkozik, a panelek megtervezése, összeegyeztetése és legyártása már időigényes. Sokszor meglévő tervekből is választhatunk, így még ezt az időt is megspórolhatjuk. Természetesen egyedi ingatlan építtetésére is van lehetőség, de ez több időt igényel.

A könnyűszerkezetes ház előnyei közé tartozik az, hogy könnyen felfűthető. Alig van hőtároló tömege, télen gyorsan felmelegszik, viszont ez a nyári időszakra is igaz, így elengedhetetlen lesz a klímaberendezés beszerelése. A helytakarékosság is fontos szempont lehet, a könnyűszerkezetnek köszönhetően azonos bruttó alapterület esetén is nagyobb lesz a belső használható tér egy téglaházhoz képest.

Sokan a kedvező ár miatt választják ezt a kialakítást, az alapanyagokon lehet is spórolni, de a kivitelezéssel együtt és a minőségi munkát beleszámítva a költségek nem lesznek sokkal kisebbek. 

A hátrányok között mindenképpen meg kell említeni a hő- és hangszigetelési nehézségeket. Hosszú távon ez a költségvetést is befolyásolni fogja. A kivitelezésre is fokozottan figyelni kell.

Hazánkban még mindig újdonságnak számít

Rengeteg tévhit kering a köztudatban, sokan gondolják azt, hogy nem időtálló a könnyűszerkezetes ház. A szabályokat betartva, minőségi alapanyagokat használva és az előírásokat követve viszont garantáltan nem lesznek ilyen problémák. Az építőanyagok beszerzése webáruházunk kínálatából egyszerűen megoldható.

Belépve, mint