2023. január 18.
2 perc

Miért fontos a fa impregnálása?

A fa az építkezések egyik legrégebben használt anyaga, amelynek védelmét - a sok károsító hatás ellen - a fa impregnálása tudja biztosítani. Ahhoz, hogy hosszú ideig megőrizze tartósságát, eredeti állagát, védelemmel kell ellátni, amit szakszerűen, speciális impregnálótermékekkel végezhetünk el.

Mi ellen védekezhetünk a fa impregnálása által?

Ha fával dolgozunk, számolnunk kell azzal a tulajdonságával, hogy az időjárási tényezők károsítják. A nedvesség, a hideg, a túlzott napfény megváltoztatja a fa eredeti tulajdonságait. Korhadni, penészedni kezd, vagy éppen túlzottan kiszárad. Az időjárási szélsőségeken kívül a rovarok káros hatásainak is ki van téve, valamint a farontó gombák is sok kárt tudnak okozni a faanyagban. 

Ezek ellen a legjobb módszer a megelőzés, azaz a fa impregnálása. Az impregnálás elvégezhető cégünk, a Káplár fatelep által forgalmazott Bochemit QB Hobby rovarirtó szerrel, amely a rovarok, a gombák és a penész ellen egyaránt védelmet biztosít. Jellegzetes zöld színű folyadék, amely vízzel a szükséges koncentrációra hígítható. 

Mit jelent a szúfertőzés?

Ha a fából készült bútor vagy a beépített faanyagból sercegő hangot hallani, és a fa felületén apró lyukakat látunk, amelyek körül még fapor is található, akkor azokat nagy eséllyel szú vagy egyéb farontó bogár károsítja. 

Ezek a farontó bogarak járatokat fúrnak a fába, ezáltal csökkentik annak szilárdságát és szépségét. A furatokból kiszóródó fapor miatt folyamatosan takaríthatunk, és igen idegesítő tud lenni az állandó percegő hang is. Mindez megelőzhető az időben és szakszerűen elvégzett faanyag védelmével, ugyanis utólag már nagyon nehéz ezt a problémát orvosolni.

Az impregnált faanyag felhasználása

Az impregnált faanyagot beltéren és kültéren egyaránt felhasználhatjuk, beépíthetjük, viszont nem használhatjuk olyan helyen, ahol ivóvízzel, étellel, bőrrel vagy takarmánnyal érintkezhet. Gyermekjátékok és gyermekbútorok sem készülhetnek ilyen faanyagból. A családi ház tetőszerkezetéhez vagy más faelemeihez azonban célszerű impregnált faanyagot használni, hiszen tartósságra törekszik mindenki.

A felhasznált gerendákat, deszkákat ma már - ha ezzel a szolgáltatással együtt rendeljük meg - ellátják komplex faanyagvédelemmel, nem szükséges nekünk elvégezni otthon ezt a műveletet. Ebben az esetben a faanyag jellegzetes zöld színű lesz az impregnálószertől, ami a beépítés során nem látszik. 

Erre nagy figyelmet fordítanak a szakemberek, hiszen senki sem szeretné, ha a tetőszerkezet penészedni, gombásodni, korhadni kezdene. A beltérbe kerülő, látható faelemeket, amelyeknek esztétikai funkciója is van, általában olyan szerrel kezelik, amely a fa külső megjelenésén nem változtat.

Az impregnált faanyagból keletkező hulladékot nem érdemes tárolni, abban a reményben, hogy majd építünk belőle valamit a kertben, ugyanis a vegyszert nem tanácsos a környezetbe juttatni. Nem lehet fűtőanyagként sem alkalmazni, mert az a levegő szennyeződését okozza, tehát az impregnálószerre vonatkozó hulladékkezelési szabályoknak megfelelően kell tárolni, illetve speciális hulladékként kezelni. 

Amennyiben a fa impregnálásával vagy a szerekkel kapcsolatban szeretne bővebb tájékoztatást kérni, érdemes felvennie a kapcsolatot cégünk ügyfélszolgálatával vagy az országban 8 településen megtalálható telephelyeink szakembereivel!

 

 

Belépve, mint