Blog

Miért fontos a fa impregnálása?

2023.01.18 14:40
Káplár Fatelep kft
Káplár Fatelep kft

A fa az építkezések egyik legrégebben használt anyaga, amelynek védelmét - a sok károsító hatás ellen - a fa impregnálása tudja biztosítani. Ahhoz, hogy hosszú ideig megőrizze tartósságát, eredeti állagát, védelemmel kell ellátni, amit szakszerűen, speciális impregnálótermékekkel végezhetünk el.

Mi ellen védekezhetünk a fa impregnálása által?

Ha fával dolgozunk, számolnunk kell azzal a tulajdonságával, hogy az időjárási tényezők károsítják. A nedvesség, a hideg, a túlzott napfény megváltoztatja a fa eredeti tulajdonságait. Korhadni, penészedni kezd, vagy éppen túlzottan kiszárad. Az időjárási szélsőségeken kívül a rovarok káros hatásainak is ki van téve, valamint a farontó gombák is sok kárt tudnak okozni a faanyagban. 

Ezek ellen a legjobb módszer a megelőzés, azaz a fa impregnálása. Az impregnálás elvégezhető cégünk, a Káplár fatelep által forgalmazott Bochemit QB Hobby rovarirtó szerrel, amely a rovarok, a gombák és a penész ellen egyaránt védelmet biztosít. Jellegzetes zöld színű folyadék, amely vízzel a szükséges koncentrációra hígítható. 

Mit jelent a szúfertőzés?

Ha a fából készült bútor vagy a beépített faanyagból sercegő hangot hallani, és a fa felületén apró lyukakat látunk, amelyek körül még fapor is található, akkor azokat nagy eséllyel szú vagy egyéb farontó bogár károsítja. 

Ezek a farontó bogarak járatokat fúrnak a fába, ezáltal csökkentik annak szilárdságát és szépségét. A furatokból kiszóródó fapor miatt folyamatosan takaríthatunk, és igen idegesítő tud lenni az állandó percegő hang is. Mindez megelőzhető az időben és szakszerűen elvégzett faanyag védelmével, ugyanis utólag már nagyon nehéz ezt a problémát orvosolni.

Az impregnált faanyag felhasználása

Az impregnált faanyagot beltéren és kültéren egyaránt felhasználhatjuk, beépíthetjük, viszont nem használhatjuk olyan helyen, ahol ivóvízzel, étellel, bőrrel vagy takarmánnyal érintkezhet. Gyermekjátékok és gyermekbútorok sem készülhetnek ilyen faanyagból. A családi ház tetőszerkezetéhez vagy más faelemeihez azonban célszerű impregnált faanyagot használni, hiszen tartósságra törekszik mindenki.

A felhasznált gerendákat, deszkákat ma már - ha ezzel a szolgáltatással együtt rendeljük meg - ellátják komplex faanyagvédelemmel, nem szükséges nekünk elvégezni otthon ezt a műveletet. Ebben az esetben a faanyag jellegzetes zöld színű lesz az impregnálószertől, ami a beépítés során nem látszik. 

Erre nagy figyelmet fordítanak a szakemberek, hiszen senki sem szeretné, ha a tetőszerkezet penészedni, gombásodni, korhadni kezdene. A beltérbe kerülő, látható faelemeket, amelyeknek esztétikai funkciója is van, általában olyan szerrel kezelik, amely a fa külső megjelenésén nem változtat.

Az impregnált faanyagból keletkező hulladékot nem érdemes tárolni, abban a reményben, hogy majd építünk belőle valamit a kertben, ugyanis a vegyszert nem tanácsos a környezetbe juttatni. Nem lehet fűtőanyagként sem alkalmazni, mert az a levegő szennyeződését okozza, tehát az impregnálószerre vonatkozó hulladékkezelési szabályoknak megfelelően kell tárolni, illetve speciális hulladékként kezelni. 

Amennyiben a fa impregnálásával vagy a szerekkel kapcsolatban szeretne bővebb tájékoztatást kérni, érdemes felvennie a kapcsolatot cégünk ügyfélszolgálatával vagy az országban 8 településen megtalálható telephelyeink szakembereivel!

 

 


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 11.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.
Káplár Fatelep

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 11.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
olcsobbat.hu pastpay_com