Blog

Alapanyag kisokos: A lucfenyő

2020.10.30 08:30
Káplár Fatelep kft
Káplár Fatelep kft

Termékeink között megtalálhatóak a különböző fenyőfélékből készített különböző faipari alapanyagok, mindezt széles választékban. Fontosnak tartjuk, hogy vásárlóink tisztában legyenek azzal, hogy fenyő és fenyő között is vannak különbségek, ami meghatározza a fenyők feldolgozási folyamatait, felhasználási módjait. Mai blogbejegyzésünkben a lucfenyővel ismerkedünk meg részletesebben.

A lucfenyő tulajdonságai

 

Ahhoz, hogy megértsük, miért olyan népszerű faanyag a lucfenyő, érdemes egy kicsit jobban belemerülni a lucfenyő természetrajzába.

 

A lucfenyő (Picea) egy nemzetség, melynek 36 tagot számláló faja a fenyőfélék családjába tartozik. Elterjedt az északi félgömb mérsékelt övi erdeiben, leginkább a magasabb hegyvidékek területén, de a tajgán már teljes erdőalkotó fafajnak számít. Magyarországi viszonylatban az erdőalkotó megjelenése ritka, csak 1 százalék, ezért a faipar egyik legfontosabb import faanyaga. Ahol mégis megtalálható, mint természetes társulás, ott védett természeti érték: Fenyőfőnél, illetve az Alpokalján.

 

A kifejlett lucfenyő magassága elérheti a 95 métert is. Kúp alakú koronájuk, csavarodó ágai, vékony, pikkelyes megjelenésű kérge, a talaj sekély részén szétterülő gyökérzete mind jellemző megjelenést kölcsönöznek neki. Gyantatartalma közepes.

 

 Mi jellemzi a lucfenyőt faipari alapanyagként?

 

A lucfenyő, mint faipari alapanyag, amennyiben hűvös hegyvidéki vagy kontinentális éghajlaton nevelkedett, kedvező műszaki tulajdonságokkal bír. Évgyűrűi keskeny, egyenletes szerkezetet mutatnak, nagyon könnyű, alacsony sűrűségű fának számít (puhafa), de ennek ellenére rugalmas, szívós. Műszaki adottságait elsősorban szöveti szerkezete határozza meg.

 

A kicsi sűrűsége ellenére kiváló szakítószilárdsági értékekkel rendelkezik, gyantatartalma miatt azt lehet mondani, hogy mérsékelten tartós anyag. Színe fehér, esetleg enyhén sárgás színű. Vetemedésre hajlamos, viszont gyengén zsugorodik, ami miatt a belsőépítészek szeretnek vele dolgozni. Megmunkálása könnyű, mert jól pácolható, és könnyedén lehet felületkezelésnek alávetni. Oszlopok, elemek, póznák alapanyagául szolgál.

 

A lucfenyő megmunkálhatósága

 

A lucfenyő, mint általában a legtöbb tűlevelű fafajta, homogén fája miatt jól megmunkálható, ugyanakkor szilárd és szívós. Szép megjelenése van a nyers és a megmunkált fának, szövetszerkezetük, rajzolatuk egyszerű. Komolyabb fahibák a törzsön előfordulhatnak a síkvidéki vagy dombvidéki egyedeknél. Faiparban széles körben használják: bútorok kedvelt alapanyagai, épületasztalosok gyakran használt elemei, belsőépítészek, külső- és mélyépítészek is gyakran felhasználják. De a fentebb említett fahibák miatt, mint amilyen a nagymértékű göcsörtösség, görbeség, vaseresség, gyantatáskák a felhasználási lehetőségeket erősen korlátozzák. Tartós kültéri használat esetén érdemes favédő szerekkel kezelni.

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES

Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

rólunk mondták
Teljesen elégedett vagyok mind a szolgáltatással, mind a faáru minőségével. A faáru a megbeszélt időpontban a helyszínen volt. Cégük rugalmas megbízható. A cserét is korrektül gyorsan megoldották. Csúzi György
www.szogker.hu
Az vásárlásaim során mindennel meg voltam elégedve! A kiszállítással sem volt semmi gondom. Az e-mail-es kérdéseimre is rövid időn belül kaptam választ.Mizera Csaba
Én ugyan csak amatőr szinten vásároltam Nálatok, de az áru minőségével meg voltam elégedve. A kollégák mindig nagyon udvariasak és előzékenyek voltak!Szentiványi András - Vác

Ha elakadtál a rendeléssel,
írj, vagy hívj bátran!