Blog

VASALATOK, PÁNTOK, RÖGZÍTŐCSAVAR - OSB KIEGÉSZÍTŐK

2020.11.03 11:03
Káplár Fatelep kft
Káplár Fatelep kft

Az OSB lapok előnyeiről már sokat írtunk. Több olyan projektet is bemutattunk, amelyik egyszerűen összeállítható, tartós és szórakoztató megoldást kínált ezeknek az alapanyagoknak a segítségével. Ezúttal nézzük meg azt, hogy milyen rögzítőcsavarok léteznek, illetve milyen kiegészítőkkel, pántokkal, vasalatokkal dolgozhatunk.

Hogyan kell az OSB lapokat rögzíteni?

 

Az OSB lapoknak, cementkötésű lapoknak és rétegelt lemezeknek a rögzítéskor két fontos tulajdondságuk van. Tudnunk kell, milyen sűrűn kell alátámasztani a lemezt, illetve milyen a lemez önsúlya. Előbbi adatra főleg a vízszintesen rögzített lemezek, például a járható padlásszigetelés esetén van szükség. A második adatra akkor, ha függőleges felületen dolgozunk. 

 

A lemezek rögzítésére rengeteg képlet létezik. Kiszámolható, hogy milyen terhelés esik egy lemezre, ha járnak rajta, és kikalkulálható a csavarok teherbíró képessége is. Háztartási körülmények között azonban kevés szükség van a fizikára és a matematikára. Ilyenkor szerencsére nyugodtan dolgozhatunk ökölszabályok alapján. Két fontos szabályt érdemes betartani:

 

  • Válasszunk olyan széles csavart, amelyik biztonságosan tart, de nem roncsolja a lemezt feleslegesen! Ne fúrjunk túl közel a lapok széleihez!
  • Igazítsuk az alátámasztást, párnafázást a gyártó előírásaihoz és a terheléshez. Érdemes egy kicsit túlkalkulálni, de nem kell erősen felülszámítani és túlzásokba esni. 

 

Milyen kiegészítőket használhatunk?

 

Az egyik legfontosabb kiegészítő a derékszögű rögzítővasalat. Ennek a segítségével derékszögben rögzíthetjük a lemezt anélkül, hogy valamelyik lemeznek az élét kelljen megfúrni. A rögzítő fémalkatrész egyszerre feszíti össze a szerkezet elemeit és támasztja meg azokat. Masszív, pontosan illeszthető struktúrát hozhatunk össze a segítségével.

 

A sík szeglemezek hasonló funkciót töltenek be. Ezek segítségével egymás mellett, egy síkban lehet rögzíteni a lemezeket. Ezeknek a vasalatoknak a használata főleg függőleges szerkezeteknél vagy nagy terhelésnek kitett helyeknél, például kültéri játékoknál, járható szigeteléseknél lehet fontos. 

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett DÍJMENTES
Magyarország területén belül 300 000 Ft vásárlás alatt: 9 990 Ft
Magyarország területén belül 300 000 Ft felett DÍJMENTES

Kiscsomag szállítás: 2990 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

rólunk mondták
Teljesen elégedett vagyok mind a szolgáltatással, mind a faáru minőségével. A faáru a megbeszélt időpontban a helyszínen volt. Cégük rugalmas megbízható. A cserét is korrektül gyorsan megoldották. Csúzi György
www.szogker.hu
Az vásárlásaim során mindennel meg voltam elégedve! A kiszállítással sem volt semmi gondom. Az e-mail-es kérdéseimre is rövid időn belül kaptam választ.Mizera Csaba
Én ugyan csak amatőr szinten vásároltam Nálatok, de az áru minőségével meg voltam elégedve. A kollégák mindig nagyon udvariasak és előzékenyek voltak!Szentiványi András - Vác

Ha elakadtál a rendeléssel,
írj, vagy hívj bátran!