2023. július 26.
2 perc

Hogyan dekorálhatjuk a belső teret gyalult léc felhasználásával?

A faanyagok természetes szépsége nagyon sok kreatív lehetőséget kínál a lakás szépítésével szívesen foglalkozó emberek számára. Akár praktikus, akár dekoratív elemeket szeretnénk készíteni, a sima felületű, szabályosan megmunkált gyalult léc hasznunkra lehet, hiszen egy sokoldalúan felhasználható faanyagról van szó.

Milyen tulajdonságok miatt előnyös a gyalult léc felhasználása?

A gyalult lécnek sima a felülete, hiszen a gyártási folyamat során így alakítják ki. Minőségét a faanyag típusa és minősége határozza meg. Készülhet juhar, tölgy, bükk vagy fenyő felhasználásával. 

Az alapanyagot először szárítják az ideális nedvességtartalom eléréséig, majd a deszkákat kiegyenlítik, hogy egyenletes vastagságúak és szabályos felületűek legyenek. Speciális gyalugépeken finoman levágják és simítják őket. Ezt követően finom és kellemes tapintásúra csiszolják őket, így alakul ki a szép felület. 

 

Természetes anyagok előnyben részesítése

A modern belsőépítészetben - bár egyre innovatívabb megoldások állnak rendelkezésre - még mindig előnyben részesítik a fát, mint természetes építőanyagot. A fa szépsége, egyedi mintázata hangulatossá teszi az otthonunkat. 

A gyalult lécek felhasználásával készíthetünk ajtókereteket, amelyek egyszerű, mégis elegáns megjelenést adnak a belső térnek. Kialakíthatunk polcokat, szekrényeket, egyedi fali díszeket is belőlük. A gyalult léc tökéletes a kedvenc képünk bekeretezéséhez is. 

Egy kis ügyességgel mi magunk is meg tudjuk ezeket csinálni. A lécek akkor is alkalmazhatók, ha a fa természetességével szeretnénk hatni a belső térre, és akkor is, ha valamilyen színes tárgyat készítenénk, hiszen festhetőek is. 

 

Gyalult tetőlécek felhasználása a belső terekben

A webáruházunkban kapható lucfenyő tetőlécet és lucfenyő stafnit igény szerint gyaluljuk, így nemcsak tetőszerkezetekhez használható, hanem  alkalmassá válik dekorációs célokra is. A  3x5 centiméteres Bramac tetőléc, a 2,3x4,8 centiméteres lucfenyő tetőléc és a 4,8x4,8 centiméteres lucfenyő stafni egyaránt 4 méteres hosszban kapható, amelyeket a kívánt méretre lehet darabolni.

Az osztrák importból származó, minőségüket tekintve első osztályú termékek a gyártási technológiájuknak köszönhetően pontos méretekkel rendelkeznek, így precízen illeszkednek egymáshoz, vagy más felületekhez. Nem vetemednek, stabil és tartós faanyagok. Könnyen megmunkálhatóak, egyszerűen vághatóak, fúrhatóak, így sokféle projekthez alkalmasak lehetnek. 

Ha tetőlécként szeretnénk felhasználni, akkor érdemes impregnálva kérni őket, hiszen a tetőszerkezetben fontos a faanyagok farontó rovarok- és gombák elleni védelme. Ebben az esetben a Bochemit QB gomba-, penész- és rovarirtó szer jellegzetes zöld színt fog adni a fának, viszont garantáltan megvédi a korhadástól.

Ha  azonban dekorációs, barkácsolási célra szeretnénk felhasználni a belső terekben, akkor nem tanácsos ez a vegyszeres kezelés. Egyrészt azért, mert a belső térben lévő faanyagokkal közvetlenül érintkezünk, másrészt a fa szépsége itt elsődleges tényező. Ebben az esetben lakkozással vagy festéssel kezelhetjük a léceket anélkül, hogy az eredeti színüket vagy mintájukat elveszítenék. 

Amennyiben a lakberendezési munkálatok során bővebb információra van szüksége a gyalult lécekkel vagy bármely más faanyaggal kapcsolatban, kérjük forduljon ügyfélszolgálatunk szakembereihez vagy keresse fel bármelyik telephelyünket.

Belépve, mint