Tetőfóliák

A tetőszerkezet rendkívül fontos eleme minden épületnek. Számos kulcsfontosságú szerepet lát el, azonban nehézségekkel is szembe kell néznie. A nedvesség megfelelő kezelése végett páraáteresztő vagy párazáró fóliára lesz szükségünk, ugyanis ellenkező esetben mind a tetőtér, mind a szigetelőanyag benedvesedhet.

Mihez használjuk a páraáteresztő fóliát?

A fóliák alapvető feladata, hogy a hőszigetelő anyagokat megvédjék a nedvességtől. Mivel ezek az ásványgyapotból vagy más hasonló alapanyagból készült rétegek, viszonylag nehezen száradnak, a szálak közé kerülő nedvesség ronthat a szigetelőképességükön is, amellett, hogy penészesedéshez vezet.

Ráadásul ez a pára nem csak kívülről, de belülről is eredhet. Ha bejut az eső vagy a hó, esetleg megemelkedik a páratartalom, megfelelő fóliák nélkül gondban lehetünk. Azonban felmerülhet a kérdés, hogy a két fő típust mikor érdemes használni.

A páraáteresztő fólia szerepe az, mint ahogyan a nevéből is ered, hogy a belső tér páratartalma ki tud jutni a külsőbe. Leginkább olyan tetőszerkezetek esetében elengedhetetlen, amelyek egyszeresen átszellőztetettek.

Ez annyit tesz, hogy légrés kizárólag a tetőfedő anyag és a tetőfólia között van, a tetőfólia és a szigetelőanyag között nincsen. Azért nagyon lényeges, mert megoldja a nedvesség egyébként nehézkes elvezetését, valamint a szellőzést is elősegíti.

A páraáteresztő fólia használatával biztosítva van, hogy ne kerüljön nedvesség a szigetelőanyagra. A tetőfóliára lecsapódó pára ugyanis azonnal benedvesítené, hiszen közvetlenül érintkeznek.

Kétszeres átszellőztetés esetén

A páraáteresztő fóliák elsődlegesen az egyszeresen átszellőztetett tetőtereknél képeznek fontos elemet. Amennyiben a tetőtér esetében a tetőfedő anyag és a fólia között is van rés, akkor egy párazáró fólia fog jó szolgálatot tenni. Azonban nem feltétlenül haszontalan a páraáteresztő sem bizonyos szituációkban.

Ha a tetőtérben lakik is valaki, esetleg saját fürdőszobával, akkor előfordulhat, hogy nagyon megemelkedik a páratartalom. Mindez nagyon lassan távozik, ha nincs megfelelő szellőzés. Annak érdekében, hogy a nedvesség megfelelő gyorsasággal hagyja el a teret, szükség lehet némi rásegítésre.