2023. június 23.
2 perc

A polikarbonát hőszigetelő képessége révén csökkentheti az energiaköltségeket

A polikarbonát - előnyös tulajdonságai révén - sokféle célra használható fel az építőiparban, az autóiparban. Leggyakrabban az épületek tetőszerkezete, ablakai, üvegfalai, árnyékoló rendszerei készülnek belőle. A polikarbonát hőszigetelő képessége kiváló, hiszen nagyon lassan vezeti a hőt.

Miért válasszunk polikarbonátból készült terasztetőt?

A terasztető kialakítása és anyagválasztása fontos a használhatósága és védelme szempontjából. A polikarbonát-tető modern, praktikus és tartós megoldás. Ellenáll az időjárási tényezőknek, az UV-sugárzásnak, a nedvességnek. Ütésállósága révén egy vihar, vagy jégeső sem teszi tönkre. Ugyanakkor könnyű súlya egyszerűvé varázsolja a telepítést és csökkenti a terasz szerkezetére mért terhelést. 

Lehetővé teszi a természetes fény bejutását a teraszra, így világos és barátságos környezetet teremt. A polikarbonát ugyanis eredetileg átlátszó műanyag, ami ma már különböző színváltozatokban is kapható. A minőségi polikarbonát-lemezek rugalmasak, könnyen formázhatók, így az egyedi kialakítás és a méretre szabás sem okoz gondot. 

Más építészeti elemekkel, fém vagy fa szerkezetekkel is könnyen kombinálható, így harmonikus összhangot teremthetünk az épület és a terasz között. A polikarbonát-tető tehát ideális választás lehet a teraszfedés kialakítására.

Ha pedig egyszer úgy döntünk, hogy a teraszt beépítjük, télikertté vagy napozószobává alakítjuk, akkor a tető jó hőszigetelő tulajdonsága ezt is lehetővé teszi. A téli napfény átjut rajta, ezáltal világos teret kapunk, viszont a helyiség felmelegített levegője nem fog gyorsan lehűlni, mert a polikarbonát nagyon lassan vezeti a hőt. 

 

A polikarbonát hőszigetelő képessége révén medencefedésnek is kiváló

Ha a kertbe medencét tervezünk, valamilyen fedést is szükséges rá tennünk, ha nem szeretnénk, hogy szennyeződjön a víz. A medencetakaró ponyvák ugyan olcsó megoldások, viszont nem jelentenek kellő védelmet. Ha olyan tartós medencefedést szeretnénk készíteni, ami tökéletes védelmet nyújt, és esztétikailag is jól mutat a kertben, a polikarbonát paneleket erre a célra is felhasználhatjuk. 

Az anyag ütésállósága minden időjárási tényező ellen megóvja a medencét. Ugyanakkor kiváló hőszigetelő képessége révén a medence fűtése szempontjából is előnyös, hiszen éjszaka kevésbé fog lehűlni a víz, így csökkenthetjük az energiafelhasználást. Mivel a minőségi polikarbonát kevésbé engedi át az UV-sugárzást, védelmet nyújthat a medence anyagának, például évek alatt sem fog kifakulni. 


Polikarbonát-lemezek és profilok

A polikarbonát-lemezek kétféle kivitelben készülnek, ez a tömör és az üvegkamrás kialakítás. A tömör változatot elsősorban ipari célokra használják, míg az üvegkamrás lemezt lakossági felhasználásra. Ez utóbbi több színben készül, amely az anyag fényáteresztő képességét is meghatározza. 

A víztiszta polikarbonát lemez a legfényáteresztőbb, míg a bronz polikarbonát lemez a napfény jelentős részét kiszűri. Színtől függetlenül, valamennyi termék kültéren is 15-20 évig megőrzi a minőségét. A szereléshez szükségesek az úgynevezett polikarbonát-profilok, amelyekkel a lemezek zárását, szigetelését, toldását oldhatjuk meg szakszerűen.

A polikarbonát tehát olcsó és előnyös alternatíva lehet az üveg helyett, hiszen átengedi a természetes fényt, hidegen is hajlítható, törhetetlen és kiváló hőszigetelő anyag. Amennyiben bővebb információra van szüksége termékeinkkel kapcsolatban, kérjük keresse ügyfélszolgálatunkat.

Belépve, mint