2021. január 20.
2 perc

Szeg vagy csavar? Ezek a szegek fajtái

Ebben a bejegyzésben áttekintjük a szegek fajtáit. Legyen szó házépítésről, felújításról, szerelésről, barkácsolásról vagy más - faanyagot igénylő kreatív és alkotómunkáról, a szegeknek elengedhetetlen szerepük van a folyamatokban. Azonban számos olyan szituáció van, amikor a laikus nem tudja eldönteni, hogy az adott helyzetben a szeg vagy a csavar lenne a megfelelő megoldás. 

 

A legideálisabb döntés meghozatala érdekében szakmailag ismerni kell a két rögzítési módot és tisztában lenni előnyös, illetve hátrányokkal járó tulajdonságaival egyaránt. Amennyiben e két típus közötti különbség felismerését követően kiválasztotta az adott helyzethez leginkább igazodó típust, akkor már csak a csavar vagy a szeg fajtáját kell meghatároznia.

Szegre vagy csavarra van szüksége?

 

Erre a kérdésre nem egyszerű válaszolni abban az esetben, ha nem szakmabeli, hiszen a megoldandó feladat tükrében és annak jellegzetességeihez igazodva tudja csak elhatározni magát az egyik rögzítési módszer mellett. 

 

A csavarokat olyan helyzetekben alkalmazzák, amikor nagy tartóerejű és tartós rögzítésre van szükség. Felhasználásuk bonyolultabb, hiszen a szegekkel ellentétben egy előre fúrt lyukat szükséges létrehozni, valamint a csavarfej milyenségétől függően egyedi véggel rendelkező csavarhúzóra van szüksége. Számos típus létezik, amellyel érdemes megismerkednie, amennyiben a csavarra esett a választása, ilyen lehet a sokoldalú forgácslapcsavar is.

 

A szegek jellegzetességei

 

A szeg valamivel egyszerűbb rögzítési kellék, hiszen egy megfelelő mérettel rendelkező kalapácsra van szükség ahhoz, hogy gyors és tartós kötést tudjon létrehozni. Leginkább famunkák esetében alkalmazzák, mindamellett, hogy különféle alkatrészek rögzítésére is használják. A csavarokkal szemben durva technikának számít, azonban kifejezetten hatásos és időtálló. 

 

A szegezett rögzítés sok esetben nagyon jól használható, ha a szegfej látványa nem túlságosan feltűnő és szembeötlő. Azonban mindenképpen ismerni kell a használni kívánt szeg méretét és fajtáját, annak érdekében, hogy a célhoz legmegfelelőbbet tudja kiválasztani. Kifejezetten lényeges tulajdonság a szeg hosszúsága, mivel nem szabad hosszabbnak lennie, mint amilyen vastag a szögelni kívánt anyag.

 

A szegek fajtái

 

A szeg fejek tekintetében lehet lapos és bognárfejű típusba tartozó, amely jellegzetessége, hogy a felszín alá lehet ütni, így szinte észrevétlen marad. Ennek ellenére azonban a laposfejű szeget előnyben részesítik, hiszen sokkal stabilabban képes egymáshoz rögzíteni a fa alkatrészeket és a rögzítőlemezeket egyaránt. További kérdés esetén keresse bátran csapatunkat!

 

Ez a besorolás csak a legegyszerűbb formákat gyűjti össze, ezenfelül létezik még a huzalszeg, amely majdnem minden szegelhető anyaghoz alkalmazható, legtöbb esetben lécek és deszkák összeerősítéséhez használják. A kartácsszeg, amely kék színben pompázik és nagy fejének köszönhetően textíliák rögzítésére szokták elsősorban felhasználni. 

 

A fedéllemezszeg vagy palaszeg, ahogyan azt a neve is sejteti, tetőfedéskor alkalmazandó, és adottságainak köszönhetően elsősorban palalapok rögzítésére szolgál. Normál és nagyfejű változatban egyaránt beszerezhető, amelyből az utóbbi leginkább kátránypapírok felerősítésére alkalmas. Az “U” szeg szerepe a huzalok és a rugók faanyagokhoz való erősítése.

 

Számos más típus létezik még, amelynek érdemes utánanéznie annak érdekében, hogy valóban tartós és minőségi munkát tudjon kiadni a kezei közül.

Belépve, mint