2021. május 28.
3 perc

Zsalu használata építkezés során

A zsalu használata gyakori az építkezések során, különösen, ha betonnal dolgozunk. Ehhez számos anyagot alkalmazhatunk, és mindnek megvannak a maga előnyei, hátrányai. A továbbiakban közelebbről megnézzük, hogy melyik zsalut mikor alkalmazzuk.

A zsaluzat

Mindenekelőtt azonban vessünk egy pillantást magára a zsaluzatra. Mi az, és mire használjuk pontosan?

A zsaluzat egy olyan szerkezet, aminek célja, hogy építkezés során a kő, tégla, beton vagy vasbeton elemeket a helyükön tartsa. Biztosítja, hogy azok alakja pontosan olyan maradjon, amilyenre szükségünk van.

A zsaluzat részeit más néven mintadeszkának is nevezik, és számos verziójuk létezik, melyek mindegyikének alapja a fa. Mindegyik típusnál a legfontosabb, hogy elég szilárdak legyenek, a lehető legkisebb deformálódással bírják a terhelést.

Természetesen van egy megengedhető hibahatár, ami az építmény függvényében változik, és esetenként igen tág is lehet.

A zsaluzatot a munkálatok elején érdemes megépíteni. A munka végeztével, ha megfelelően építettük meg, a zsaluzatot eltávolíthatjuk, azonban bizonyos helyzetekben úgy van tervezve, hogy az az épület része marad.

A mintadeszkák típusai

Nagy volumenű építkezések során a zsaluzatot alumíniumból, betonból vagy akár földből is elkészíthetik. Azonban háztáji munkálatokhoz nem szükséges ilyen monstrumokat létrehozni.

A legegyszerűbb verzió a szimpla zsaludeszkából létrehozott szerkezet. Ezek hétköznapi, simára csiszolt faelemek, melyek beszerzése és használata rendkívül egyszerű. Azonban nem minden esetben ez a legideálisabb.

A fa adottságai miatt háromnál többször nemigen használható betonozáshoz, mivel a megtisztítása nehézkes. Minél többször alkalmazzuk, annál kevésbé lesz sima a felülete, ami pedig igen hátrányos ilyen feladatok ellátásánál.

Olyan esetekben azonban, amikor a zsaluzat az építmény szerkezeti elemének része lesz, nem kell az újra felhasználás miatt aggódni. Ilyenkor tökéletes az egyszerű zsaludeszka.

Amikor szempont, hogy minél többször tudjuk alkalmazni a mintadeszkát, előnyösebb például a cementkötésű faforgácslap. Ez egy igen strapabíró, ütésálló és szilárd anyag, mely nagymértékű terhelésnek is ellenáll.

Felülete rendkívül sima, így több betonozás után is megőrzi minőségét. Olyan esetekben ajánlott, ahol gyengébb anyagok nem állnák meg a helyüket.

A zsaluzat építéséhez talán a leginkább ideális az erre tervezett zsalutábla. Ezek anyaga lehet nyír- vagy nyárfa, melyek apróbb különbségeket jelentenek. A nyír hajlítható, így nem csak egyenes felületek esetén használható, míg a nyár kedvezőbb árral rendelkezik.

A szimpla deszkákhoz képest a zsalutáblák előnye, hogy egy fenolfilm- vagy melamingyanta-réteg borítja ezeket, ami biztosítja a tökéletesen sima felületet és a rendkívül egyszerű tisztítást a munkálatok után.

Amire érdemes odafigyelni a zsalu felhasználása kapcsán

Mintadeszkák esetében tartsuk észben, hogy a nedves környezet vagy a szélsőséges hőmérséklet károkat okozhat a fában. Ha a víz hatására hullámossá válik a felülete, lényegében használhatatlanná válik.

Ezt kiküszöbölendő, ha párás környezetben tároljuk őket, érdemes előre benedvesíteni mindet. Ezáltal egyenletesen éri őket a víz, és nem deformálódnak. Továbbá a napsütéstől is óvjuk, mivel az is csökkentheti élettartamukat.

A megtisztítás mellett szintén ajánlatos a zsaluleválasztó olaj alkalmazása. Ezáltal a táblák hosszabb ideig használhatóak maradnak. Ugyan sérülések továbbra is érhetik őket, ezek ellen is tehetünk valamit. A hézagokat tömítőanyaggal gondosan elfedve ismét simává varázsolhatjuk a felületét.

Ha bármi egyéb kérdése lenne a zsaluzással és a mintadeszkákkal kapcsolatban, keresse fel bátran webáruházunk munkatársait, akik szakértő segítséget nyújtanak.

Belépve, mint