2024. március 08.
3 perc

A széles deszka népszerű megoldásnak számít

A széles deszka népszerű megoldásnak számít

Ma már a deszkákból is több különböző változat érhető el, ráadásul többféle célra is fel lehet őket használni. Akár az otthoni barkácsolást is megoldhatjuk a segítségükkel, de komolyabb konstrukciókat is létrehozhatunk, mint amilyen egy kerti fatároló vagy egy kerítés, esetleg a padlás járófelülete. A széles deszka viszont minden helyzetben ideális választás lehet.

Mire jó a széles deszka?

Különösen akkor számít igazán jó választásnak, ha nagyobb felületeket kell lefedni. Ilyen lehet például a zsindelyezés, vagy különböző járófelületek létrehozása, de még ereszborításhoz is tökéletes alternatíva. Az otthoni barkácsolás szárított, gyalult deszkával is történhet. 

Pláne a hideg időben, vagy kora tavasszal, amikor még nem lehet annyi időt a kertben tölteni, de már el lehet kezdeni tervezgetni, kialakítani az új eszközöket, építményeket. A széles deszka tökéletes választás a kertbe, mivel sokkal otthonosabbá, praktikussá varázsolhatjuk az egészet. 

Virágágyásokat lehet a segítségével elválasztani, de még lugast is készíthetünk belőle, hogy kellemes árnyékot adjon a kinti pihenés során, továbbá még az építményre felfutó növények is kellemes látványt nyújtanak. 

A legkisebbekre is gondolhatunk például egy homokozó kialakításával, de akár egy saját “játszóteret” is építhetünk nekik. Egyedül a képzeletünk szabhat határt a barkácsolás során. A gyerekek is örülni fognak egy retró hintának vagy egy kisebb házikónak, amiben nyugodtan lehet játszani és egy saját privát birodalmat hozhatnak létre.

A kamaszoknak kosárlabdapalánkot is alkothatunk. Persze ennél komolyabb konstrukciókban is lehet gondolkodni. Ilyen a már említett kerti fatároló, aminek a méreteit csupán az határozza meg, hogy mennyi fát akarunk benne tárolni. Ebből ki lehet számolni az anyagszükségletet, a széles deszka pedig biztos választás lesz minden esetben. Ajánlott a deszkákat egy ilyen építménynél úgy elhelyezni, hogy közöttük 8-10 centiméternyi rés legyen, hogy a benne tárolt fa szellőzni, így száradni tudjon.

 

Milyen deszkát válasszunk?

Természetesen az ideális alapanyag függ attól is, hogy pontosan mit akarunk készíteni. Ajánlott útmutatókat, leírásokat olvasni a témában, hogy minden részlettel tisztában legyünk vásárlás előtt. Az egyik legjobb választások egyébként a német importból származó, első osztályú, magas minőségű lucfenyőből készült deszkák lehetnek. Minden oldaluk le van gyalulva, szép és egyenletes képet adnak. A sarkaik ráadásul enyhén legömbölyítettek, fózoltak, hogy még esztétikusabb legyen a hatás. Kültéri és beltéri felhasználásra egyaránt alkalmasak a különleges szárítási eljárásnak köszönhetően.

A széles deszka tökéletes választás akkor is, ha mennyezetek borítására keresünk megfelelő anyagot. Egyenletes felületet fogunk kapi, ami könnyen kezelhető és még esztétikailag is vonzó lesz. Emellett még ideálisak padlóburkolathoz, mivel elég szélesek ahhoz, hogy egy nagyobb terem padlóját fedjük be velük anélkül, hogy túl sok illesztési pontra lenne szükség közöttük. 

 

Figyeljünk oda, hogy melyik változatot választjuk

A széles deszka kategóriába rengeteg kialakítás tartozik. A vásárlás során figyelembe kell venni azokat a szempontokat, hogy pontosan minek kell megfelelnie az adott építménynek, szerkezetnek, ami majd készül a deszkákból. 

Sokszor nehéz eligazodni a rengeteg alternatíva között. Ha kérdése van vagy nem tudja melyik lenne az ideális, keressen minket bizalommal és segítünk kiválasztani a megfelelő széles deszkát és más hasonló alapanyagokat.

Belépve, mint