2023. szeptember 12.
3 perc

OSB 3 - a vízálló burkolóanyag

OSB 3 - a vízálló burkolóanyag

Az OSB lapról általában legkevésbé a vízállóság jut az eszünkbe. A normál lemezek általában nem tolerálják a nedves környezetet, ezért elsősorban beltéri felhasználásra készülnek. Az OSB 3 azonban mérsékelten vízálló anyag, amelyet kültéren is alkalmazhatunk.

Az OSB 3 lemez jellemzői 

A webáruházunkban kapható OSB 3-as lemez mérsékelt vízállósága révén sokféle célra felhasználható. Könnyű súlyú, ugyanakkor kiváló szilárdságú és tartósságú termék. Különböző vastagságokban kapható, a  vékony 6mm-es, 8mm-es, 10 mm-es mérettől, a közepesen vastag 12mm-es, 15 mm-es, 18 mm-es, a vastag 22mm-es és 25 mm-es lapokon át, az extra vastag 30 mm-es és 40 mm-es változatokig. 

Kialakítását tekintve normál és nútféderes típus közül választhatunk. A nútféderes  lapok könnyebben illeszthetőek egymáshoz, kisebb táblamérettel készülnek, így egyszerűen szállíthatóak és szerelhetőek. Ebből a típusból azonban csak bizonyos  méretvastagságú terméket gyártanak, így a nagyon vékony és az extra vastag méret nem érhető el belőlük. 

 

Mire használhatjuk az OSB-3 lemezt?

Gyakran alkalmazzák tetőfedés és -szigetelés készítése során, illetve homlokzati borításhoz olyan helyeken, ahol fontos a tartósság és a vízállóság. A vastagabb változatok alkalmasak födém és padló építéséhez is, mivel erős szerkezetük segít megtartani a terhelést. Beltéri térelválasztók építése során, illetve fal- és mennyezetburkolatként is használhatjuk. Színpad, dobogó borítására is megfelel. 

 

Hogyan építsünk kerti tárolót OSB lapból?

A kerti szerszámok, a fűnyíró és egyéb használati eszközök tárolására mi magunk is építhetünk egy kis kerti tárolót. Ehhez először is meg kell terveznünk, hogy mekkora épületre van szükségünk, hogy minden eszköz elférjen majd benne, majd meg kell vennünk a szükséges faanyagokat. 

A tároló vázszerkezetét normál gerendákból vagy BSH rétegragasztott gerendákból készíthetjük el. Ez utóbbi annyira masszív, hogy - a terhelést és a tetőszerkezet fajtáját figyelembe véve -  általában vékonyabb gerenda is elegendő. 

A gerendák rögzítéséhez betonból masszív alapot kell készíteni, úgy, hogy a gerendatalp nevű terméket a betonba rögzítjük. Erre fogjuk ráállítani a gerendát, majd csavarozással rögzítjük. A szerkezeti váz elkészülte után a legalább 18 mm vastag vízálló OSB 3 lemezeket rögzítjük a gerendákhoz, így kialakítva a tároló oldalfalait. 

Az első falán a lapból ki kell vágni a megfelelő méretet, ami az ajtónyílás lesz. Magát az ajtót szintén kialakíthatjuk ebből az anyagból.  Belülről szigetelhetjük is a helyiséget, ha a kerti eszközeinket meg szeretnénk védeni a fagy és a nedvesség káros hatásától. Ez a műanyag szerszámok, kerti bútorok esetében is fontos, hiszen a fagytól könnyen elrepedhetnek. 

A tető kialakítása során célszerű enyhe lejtést adni, hogy a víz ne álljon meg az építményen, így kevésbé fog károsodni a faanyag. A tetőszerkezetet vékonyabb gerendákkal alakíthatjuk ki, amelyet OSB lappal vagy fadeszkával burkolhatunk. Erre érdemes bitumenes zsindelytetőt készíteni, hogy ne legyen túl nagy a tető súlyából adódó terhelés. 

Az így elkészült kerti tárolót célszerű kültéri festékkel vagy vízálló bevonattal ellátni, hogy tovább fokozzuk az időjárási tényezőknek való ellenállását. Így hosszú élettartamú épületet fogunk létrehozni.


Amennyiben bővebb információra lenne szüksége az OSB 3 lap kiválasztásával kapcsolatban, kérjük forduljon ügyfélszolgálatunk szakembereihez.

Belépve, mint