Blog

OSB 3 - a vízálló burkolóanyag

2023.09.12 12:19
Káplár Fatelep kft
Káplár Fatelep kft

Az OSB lapról általában legkevésbé a vízállóság jut az eszünkbe. A normál lemezek általában nem tolerálják a nedves környezetet, ezért elsősorban beltéri felhasználásra készülnek. Az OSB 3 azonban mérsékelten vízálló anyag, amelyet kültéren is alkalmazhatunk.

Az OSB 3 lemez jellemzői 

A webáruházunkban kapható OSB 3-as lemez mérsékelt vízállósága révén sokféle célra felhasználható. Könnyű súlyú, ugyanakkor kiváló szilárdságú és tartósságú termék. Különböző vastagságokban kapható, a  vékony 6mm-es, 8mm-es, 10 mm-es mérettől, a közepesen vastag 12mm-es, 15 mm-es, 18 mm-es, a vastag 22mm-es és 25 mm-es lapokon át, az extra vastag 30 mm-es és 40 mm-es változatokig. 

Kialakítását tekintve normál és nútféderes típus közül választhatunk. A nútféderes  lapok könnyebben illeszthetőek egymáshoz, kisebb táblamérettel készülnek, így egyszerűen szállíthatóak és szerelhetőek. Ebből a típusból azonban csak bizonyos  méretvastagságú terméket gyártanak, így a nagyon vékony és az extra vastag méret nem érhető el belőlük. 

 

Mire használhatjuk az OSB-3 lemezt?

Gyakran alkalmazzák tetőfedés és -szigetelés készítése során, illetve homlokzati borításhoz olyan helyeken, ahol fontos a tartósság és a vízállóság. A vastagabb változatok alkalmasak födém és padló építéséhez is, mivel erős szerkezetük segít megtartani a terhelést. Beltéri térelválasztók építése során, illetve fal- és mennyezetburkolatként is használhatjuk. Színpad, dobogó borítására is megfelel. 

 

Hogyan építsünk kerti tárolót OSB lapból?

A kerti szerszámok, a fűnyíró és egyéb használati eszközök tárolására mi magunk is építhetünk egy kis kerti tárolót. Ehhez először is meg kell terveznünk, hogy mekkora épületre van szükségünk, hogy minden eszköz elférjen majd benne, majd meg kell vennünk a szükséges faanyagokat. 

A tároló vázszerkezetét normál gerendákból vagy BSH rétegragasztott gerendákból készíthetjük el. Ez utóbbi annyira masszív, hogy - a terhelést és a tetőszerkezet fajtáját figyelembe véve -  általában vékonyabb gerenda is elegendő. 

A gerendák rögzítéséhez betonból masszív alapot kell készíteni, úgy, hogy a gerendatalp nevű terméket a betonba rögzítjük. Erre fogjuk ráállítani a gerendát, majd csavarozással rögzítjük. A szerkezeti váz elkészülte után a legalább 18 mm vastag vízálló OSB 3 lemezeket rögzítjük a gerendákhoz, így kialakítva a tároló oldalfalait. 

Az első falán a lapból ki kell vágni a megfelelő méretet, ami az ajtónyílás lesz. Magát az ajtót szintén kialakíthatjuk ebből az anyagból.  Belülről szigetelhetjük is a helyiséget, ha a kerti eszközeinket meg szeretnénk védeni a fagy és a nedvesség káros hatásától. Ez a műanyag szerszámok, kerti bútorok esetében is fontos, hiszen a fagytól könnyen elrepedhetnek. 

A tető kialakítása során célszerű enyhe lejtést adni, hogy a víz ne álljon meg az építményen, így kevésbé fog károsodni a faanyag. A tetőszerkezetet vékonyabb gerendákkal alakíthatjuk ki, amelyet OSB lappal vagy fadeszkával burkolhatunk. Erre érdemes bitumenes zsindelytetőt készíteni, hogy ne legyen túl nagy a tető súlyából adódó terhelés. 

Az így elkészült kerti tárolót célszerű kültéri festékkel vagy vízálló bevonattal ellátni, hogy tovább fokozzuk az időjárási tényezőknek való ellenállását. Így hosszú élettartamú épületet fogunk létrehozni.


Amennyiben bővebb információra lenne szüksége az OSB 3 lap kiválasztásával kapcsolatban, kérjük forduljon ügyfélszolgálatunk szakembereihez.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.
Káplár Fatelep

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
olcsobbat.hu pastpay_com