2021. február 02.
2 perc

Polikarbonát lemez – ezt érdemes tudni róla

A polikarbonát lemez megnevezés sokak számára ismerősen cseng, azonban még így sem tiszta minden esetben, hogy hogyan lehet felhasználni ezeket az igen hasznos és sokoldalú lemezeket. A polikarbonát lemez népszerűségét a hideg hajlíthatóságának, magas szintű hőszigetelésének, alacsony tömegének és kedvező árának köszönheti. Kifejezetten tartós és ütésálló műanyagból készülnek, így strapabírók. 

 

Mindamellett, hogy kitűnően fednek, jó szigetelő tulajdonsággal is bírnak. Rugalmas, így íves szerkezeteken is egyszerűen használható. Nagy teherbírással rendelkezik, ezért nem roskad össze akkor sem, ha nagyobb mennyiségű és súlyú hó hullik rá. Azonban a polikarbonát lemez hatékonysága, valamint élettartama nagyban függ az anyag minőségétől és típusától egyaránt. 

A polikarbonát lemez felhasználási területei

 

Sokan használják medencék lefedésére is, valamint “üvegezésre”, hiszen kifejezetten pénztárcabarát és mégis fényáteresztő anyag. Télikert kivitelezéséhez is felhasználható. Kisebb lakás esetében kiváló térelválasztóként funkcionálhat, főleg akkor, ha egy nagyobb szobából szeretne egy kisebb szeletet lecsípni - mondjuk dolgozószobának - úgy, hogy természetes fény is bejusson oda. Zuhanykabinnak sem utolsó, hiszen nem törnek el egykönnyen és könnyen tisztíthatók, valamint cserélhetők.

 

Legelőnyösebb tulajdonságai mellett használata mellett szól, hogy kifejezetten könnyű a szerelhetősége. Egyszerűen vágható és fúrható, így biztosan nem lesz problémája a felszereléssel. Vastagság szempontjából 6-40 milliméter közötti méretekben forgalmazzák, míg szín tekintetében opál, bronz vagy víztiszta polikarbonát lemez egyaránt előfordul.

 

Nagy fényáteresztő képességének, ütésállóságának, mégis könnyű anyagszerkezetének köszönhetően sokrétűen képesek felhasználni az anyagot. A lemezek legtöbb esetben egy oldalon UV védettek, amelyet általában a védőfólián jeleznek is a gyártók. Az üregkamrás polikarbonát lemez kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, így ideális lehet különböző terek lefedésére, mint a teraszok vagy a folyósok, valamint előtetők készítésére egyaránt. 

 

 

A polikarbonát lemez tárolása, felhasználása

 

Különböző polikarbonátok szállításnál érdemes figyelembe vennie, hogy a használandó lemezek általános mérete meghaladja a 2,1 x 6-7 méter is. Így csak a célnak megfelelő járművel szállítható.

 

Amennyiben még megrendeléskor nem használja fel a termékeket, akkor mindenképpen zárt térben és fektetve szükséges elhelyezni annak érdekében, hogy ne legyen kitéve az időjárás viszontagságainak, valamint állítva ne hajoljon meg. A tűző napon hagyott és becsomagolt polikarbonát lemezekre könnyen ráéghet a védőfólia, így a védőfólia eltávolítása nélkül semmiképpen sem ajánlatos huzamosabb ideig napon hagyni azokat.

 

Amennyiben a polikarbonát lemez szerelése előtt áll, akkor mindenekelőtt érdemes tájékozódnia a felhasználandó lemez típusától függően annak teherbírásáról, fényáteresztőségéről és a szükséges alátámasztás mértékéről egyaránt. A leggyakrabban használt polikarbonát lemez 10 milliméter vastagságú, mely megfelelő profillal vízszintes fektetésénél is képes biztosítani a hatékony vízzárást. Mindezen felül pedig fagyálló tulajdonsággal is bír.

 

Kérdés esetén forduljon bátran ügyfélszolgálatunk munkatársaihoz, akik készséggel állnak rendelkezésére!

Belépve, mint