2022. június 27.
2 perc

Miért olyan népszerű a fa építőanyag még napjainkban is?

A technológiák rohamos fejlődése miatt feltehetnénk a kérdést: még mindig megéri fa építőanyagot használni az építőiparban? Bár a természetes anyagok használata még nem ment ki a divatból a nagyszerű tulajdonságoknak köszönhetően, egyre gyakoribb azok valamilyen szintetikus anyaggal való ötvözése. 

 

Ilyen például a WPC, mely a fa és a műanyag egyesülésével eredményez széles körű felhasználást és tartósságot. Lássuk, miért éri meg még mindig faanyagokat használni építési munkálatokhoz!

A fa építőanyag legfőbb tulajdonságai

 

A fa építési célra való használata már az őskorban is népszerű volt, melyet a talált facölöpökre épült házakról visszamaradt leletek bizonyítanak. Az ókorban, és később a középkorban is kedvelt építőanyagnak számított, hiszen a várfalak szűkössége miatt az emberek felfelé építkeztek. 

 

Erre pedig nem más, mint a faváz nyújtott jó megoldást. A középkorban futott fel a hajóépítés és a malomipar is, melyekhez rendszeresen nagy mennyiségű faanyagot használtak fel.

 

A fa építőanyagokat aszerint csoportosítják, hogy milyen a megmunkálhatóságuk. A puhafákkal tulajdonságaiknak köszönhetően könnyebb dolgozni, akár egyszerű eszközök, szerszámok segítségével is. Jól vághatóak, darabolhatóak és alakíthatóak fűrész, faragókés használatával. A legtöbb fenyőféle a puhafák csoportjába tartozik.

 

A keményfák komolyabb erőnlétet és speciális eszközöket igényelnek, mint például a hársfa vagy a nyírfa, vagy a puhafa fenyők közt kivételnek számító vörösfenyő. Weboldalunk kínálatában nagyszerű minőségű vörösfenyőből készült teraszburkolatokat is megtalálhat.

 

Lekörözhetetlen előnyökkel bír

 

A fa előnyös tulajdonságai miatt még a mai napig az egyik első számú építőanyag. Más építési célra szánt anyagokkal ellentétben kisebb súllyal rendelkezik, ám kivételes a hajlító-, nyomó- és húzószilárdsága is. Nagyszerűen hőszigetel, hiszen a levegővel teli sejtszerkezete miatt alig vezeti el a meleget, és a hőtágulása is alacsonyabb mértékű.

 

Bár sokan nem tudják, a faanyaggal akár otthonunk páratartalmát is szabályozhatjuk, hiszen az fel tudja venni a levegő nedvességtartalmát. Amennyiben pedig túl száraz a helyiség, a sejtfalakban található nedvességet olyan módon képes leadni, hogy kialakuljon egy kiegyensúlyozott állapot.

 

A fa mellett szóló érveket tovább erősíti, hogy sok esetben újra felhasználhatóak az építés során megmaradt maradványok. Emellett a fát tartják az egyetlen megújuló erőforrásnak, hiszen az erdőtelepítések miatt újratermelhető, s annak során a környezet sem sérül. 

 

Végül, de nem utolsó sorban pedig fontos megemlíteni, hogy a fa különleges árnyalati, mintázata, gyűrűzete igazán esztétikus látványt is nyújt a tartóssága mellett. Így bármilyen stílusú otthonba, kertbe, térre beilleszthetőek a fából készült elemek, bútorok, kiegészítők. Olvassa el a weboldalunkon található, változatos témákban készült cikkeinket még több hasznos tudnivalóért!

 

Gondoskodjunk a faanyag védelemről!

 

A fának, mint építőanyagnak csupán egyetlen, kiküszöbölhető hátránya van, mégpedig a felületének kezelése. Bizonyos típusú fák esetében, főleg kültéri használatnál fontos, hogy gondoskodjunk annak megfelelő védelméről. 

 

A hosszú távú, hosszantartó nedvesség penészek és gombák kialakulásához vezethet. Emellett a rovarokat és egyéb kártevőket is érdemes távol tartani, melyhez speciális felületkezelő készítmények szükségesek. A honlapunkon található fenyő fűrészárukat kérheti faanyagvédelemmel ellátva, melyet a vásárlás során egy kattintással hozzáadhat a termék kiválasztásánál.

Belépve, mint