Blog

Miért olyan népszerű a fa építőanyag még napjainkban is?

2022.06.27 10:16

A technológiák rohamos fejlődése miatt feltehetnénk a kérdést: még mindig megéri fa építőanyagot használni az építőiparban? Bár a természetes anyagok használata még nem ment ki a divatból a nagyszerű tulajdonságoknak köszönhetően, egyre gyakoribb azok valamilyen szintetikus anyaggal való ötvözése. 

 

Ilyen például a WPC, mely a fa és a műanyag egyesülésével eredményez széles körű felhasználást és tartósságot. Lássuk, miért éri meg még mindig faanyagokat használni építési munkálatokhoz!

A fa építőanyag legfőbb tulajdonságai

 

A fa építési célra való használata már az őskorban is népszerű volt, melyet a talált facölöpökre épült házakról visszamaradt leletek bizonyítanak. Az ókorban, és később a középkorban is kedvelt építőanyagnak számított, hiszen a várfalak szűkössége miatt az emberek felfelé építkeztek. 

 

Erre pedig nem más, mint a faváz nyújtott jó megoldást. A középkorban futott fel a hajóépítés és a malomipar is, melyekhez rendszeresen nagy mennyiségű faanyagot használtak fel.

 

A fa építőanyagokat aszerint csoportosítják, hogy milyen a megmunkálhatóságuk. A puhafákkal tulajdonságaiknak köszönhetően könnyebb dolgozni, akár egyszerű eszközök, szerszámok segítségével is. Jól vághatóak, darabolhatóak és alakíthatóak fűrész, faragókés használatával. A legtöbb fenyőféle a puhafák csoportjába tartozik.

 

A keményfák komolyabb erőnlétet és speciális eszközöket igényelnek, mint például a hársfa vagy a nyírfa, vagy a puhafa fenyők közt kivételnek számító vörösfenyő. Weboldalunk kínálatában nagyszerű minőségű vörösfenyőből készült teraszburkolatokat is megtalálhat.

 

Lekörözhetetlen előnyökkel bír

 

A fa előnyös tulajdonságai miatt még a mai napig az egyik első számú építőanyag. Más építési célra szánt anyagokkal ellentétben kisebb súllyal rendelkezik, ám kivételes a hajlító-, nyomó- és húzószilárdsága is. Nagyszerűen hőszigetel, hiszen a levegővel teli sejtszerkezete miatt alig vezeti el a meleget, és a hőtágulása is alacsonyabb mértékű.

 

Bár sokan nem tudják, a faanyaggal akár otthonunk páratartalmát is szabályozhatjuk, hiszen az fel tudja venni a levegő nedvességtartalmát. Amennyiben pedig túl száraz a helyiség, a sejtfalakban található nedvességet olyan módon képes leadni, hogy kialakuljon egy kiegyensúlyozott állapot.

 

A fa mellett szóló érveket tovább erősíti, hogy sok esetben újra felhasználhatóak az építés során megmaradt maradványok. Emellett a fát tartják az egyetlen megújuló erőforrásnak, hiszen az erdőtelepítések miatt újratermelhető, s annak során a környezet sem sérül. 

 

Végül, de nem utolsó sorban pedig fontos megemlíteni, hogy a fa különleges árnyalati, mintázata, gyűrűzete igazán esztétikus látványt is nyújt a tartóssága mellett. Így bármilyen stílusú otthonba, kertbe, térre beilleszthetőek a fából készült elemek, bútorok, kiegészítők. Olvassa el a weboldalunkon található, változatos témákban készült cikkeinket még több hasznos tudnivalóért!

 

Gondoskodjunk a faanyag védelemről!

 

A fának, mint építőanyagnak csupán egyetlen, kiküszöbölhető hátránya van, mégpedig a felületének kezelése. Bizonyos típusú fák esetében, főleg kültéri használatnál fontos, hogy gondoskodjunk annak megfelelő védelméről. 

 

A hosszú távú, hosszantartó nedvesség penészek és gombák kialakulásához vezethet. Emellett a rovarokat és egyéb kártevőket is érdemes távol tartani, melyhez speciális felületkezelő készítmények szükségesek. A honlapunkon található fenyő fűrészárukat kérheti faanyagvédelemmel ellátva, melyet a vásárlás során egy kattintással hozzáadhat a termék kiválasztásánál.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.
Káplár Fatelep

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
olcsobbat.hu pastpay_com