Blog

Neoprén – búvárruháktól a csavaralátétig

2021.04.26 09:54
Káplár Fatelep kft
Káplár Fatelep kft

Amikor a neoprén szót halljuk, egyből a búvárruha jut eszünkbe. Azonban ez az anyag ennél jóval sokoldalúbb, és az építészet számára is igen hasznos tulajdonságokkal bír.

A neoprén, mint anyag

Mi is pontosan a neoprén? Ez egy kloroprénalapú mesterséges gumi, melyet polimerizációval állítanak elő. Anyaga szivacsos, mely lehetővé teszi, hogy egy kevés vizet felszívjon, amit magában is tart.

Ez főként a búvárruháknál jön kapóra, ugyanis így a ruha által tárolt vizet a test felmelegíti, ezáltal egy szigetelőréteget hozva létre.

Emellett kémiai stabilitása és rugalmassága, melyet a hőmérséklet nem befolyásol, más felhasználási módokat is lehetővé tesznek. Általában tömör gumiként vagy latex formában értékesítik.

Igen jól ellenáll a tűznek. Égéspontja nagyjából 260°C körül mozog, így tűzvédelmi ajtók, valamint hadászati eszközök borítására is felhasználják.

Manapság rengeteg minden készül belőle. Laptoptartó, boka- vagy csuklómerevítő, elektromos szigetelés vagy akár ékszíj formájában is találkozhatunk vele. Építészetben leggyakrabban mint valamilyen szerelési tartozék jelenik meg, például alátétként vagy kupakként.

Neoprén alátétek

Mivel kevésbé degradálódik más gumiknál, beleértve a természetes eredetű anyagokat is, kiváló alapanyaga slagoknak, korrózió elleni bevonatoknak és szigetelő alátéteknek.

Rugalmasságának és formálhatóságának köszönhetően kiváló illesztések szigetelésére. Mindemellett kémiai ellenállóképességének köszönhetően szinte semmilyen anyag nem okozhat kárt benne.

Polikarbonát lapok esetében a megfelelő, hézagmentes illeszkedés eléréséhez elengedhetetlen, hogy leszorítóprofilt használjunk. Az általunk értékesített neoprén alátétek kifejezetten erre a feladatra lettek kifejlesztve.

A 30 centimétereként elhelyezett csavarokat fontos, hogy ilyen tartozékokkal egészítsük ki. A leszorítóprofil mind a két oldalát neoprén alátéttel érdemes ellátni. Ez a megoldás időtálló, vízzáró, és rugalmasságának köszönhetően nem akadályozza meg a kisebb mozgásokat.

A lemezek közepénél, ahol a leszorítóprofil nem kerül használatra, érdemes a csavarokat vízhatlan leszorítókupakkal fedni. Mind az alátétet, mind a kupakot, sőt a polikarbonát elemeket is mind megtalálja webáruházunkban.

Más felhasználási módok

Ebben a bejegyzésben már így is rengeteg felhasználási módot említettünk. Azonban egy olyan sokoldalú anyag esetében, mint a neoprén, ez csak a jéghegy csúcsa.

A különböző szigetelőelemek mellett teherviselő alapzatként is felhasználják. Általában két előre elkészített vasbetonelem vagy acéllap közé helyezik, ezzel segítve elő, hogy egyenletesen adják át egymásnak a terhet.

A búvárruha sem az egyetlen vízzel kapcsolatos öltözék, mely neoprénből készül. A műlegyes horgászat azzal jár, hogy az ember hosszú időt tölt akár derékig merülve a vízben. Mind a vízhatlanság, mind a melegen tartás érdekében érdemes neoprén, derékig érő gumicsizmát húzni.

Otthonunkban is viszonylag gyakran megtalálhatjuk. Különféle tokok készülnek belőle, de egérpadként vagy távirányítók részeként is gyakran előfordul. Sőt, a járvány alatt megjelentek a neoprén maszkok is.

Mind házi készítésű, mind gyári verziók léteznek, ugyanis rendkívül jól megszűri a levegőt igen apró részecskék esetén is. Érdekesség, hogy halloweeni maszkok anyagaként is igen elterjedt.

Gyakorisága ellenére némi elővigyázatossággal kell bánni vele. A neoprén egyeseknél allergiás reakciót idézhet elő.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.
Káplár Fatelep

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
olcsobbat.hu pastpay_com