2022. szeptember 19.
2 perc

Mikor használjunk oromszegélylemezt?

A tetőről történő vízelvezetés hatékonyságának érdekében fontos ellenőrizni, hogy a szegély menti felületek összekötése vagy védelme érdekében szükséges-e oromszegélylemezt alkalmazni. Ez a nagyszerű bádogelem ugyanis segít mindkét esetben, biztosítva a csapadék biztonságos távozását, hogy az ne okozzon beázást a tetőszerkezetben. 

 

Rengeteg különféle lemez és elem tárulhat elénk, amelyek kiválasztásában és használatában nehéz lehet kiigazodni. Cikkünkben segítünk az ezzel kapcsolatos kérdések megválaszolásában, különös tekintettel az oromszegélylemez alkalmazására.

A tetőfedő anyagok illeszkedésének ellenőrzése

 

Gyakran emlegetjük, ha valami nehézség ér minket életünk során, hogy milyen jó, hogy legalább tető van a fejünk felett. Ugyanakkor közel sem mindegy, milyen az a tető, hiszen könnyedén a bőrünkön érezhetjük a bezúduló csapadékot, ha nem gondoskodunk a megfelelő tetőfedésről és a vízelvezetésről. 

 

A tető, valamint az épület szerkezetébe jutott nedvesség súlyos károkat tehet, a penész megjelenésétől kezdve az élettartam drasztikus lecsökkenéséig. Éppen ezért fontos gyakran ellenőrizni a tetőszerkezet állapotát, és ezzel kézen fogva a vízelvezetés esetleges problémáit is javasolt feltérképezni.

 

Gyakori probléma, hogy a nem megfelelően megválasztott tetőfedő anyagoknak, vagy a nem szakszerű tetőfedésnek, netán a túl öreg szerkezetnek köszönhetően rések keletkeznek. Ezeken a réseken pedig eső, hó és süvítő szél is bejuthat, a lakók legnagyobb bánatára.

 

Nagyon fontos tehát, hogy meglévő és épülő tetőszerkezetnél is ellenőrizzük, hogy minden pont megfelelően le van-e fedve. Ha ez nem teljesül, bádogok alkalmazásával toldozhatjuk a foltokat, és gondoskodhatunk a megfelelő vízelvezetésről.

 

A megoldást jelentő eszközök

 

Ha jelentős méretű hézagot fedezünk fel a tető vonala, valamint az eresz között, akkor sajnos törhetjük a fejünket a megoldáson. Ilyenkor ugyanis az esővíz csupán egy része jut el az ereszcsatornába, a másik fele a szerkezetben landolhat, károsítva azt. Ennek megoldásaként egy kisegítőlemez jöhet szóba, amelyet cseppentőlemezként vagy ereszszegélyként is megtalálhatunk. 

 

Ez a hasznos eszköz biztosítja azt, hogy a tető legszélén található cserepektől vagy a bitumenek határától egy olyan felületet biztosítson, ahol a csapadék gond nélkül átfolyik az ereszbe.

 

Mikor kerül képbe az oromszegélylemez?

 

Az oromszegélylemez pedig abban az esetben lehet segítségünkre, ha a problémát egy bitumenes tető szegélye mentén tapasztaljuk. Az össze nem érő felületek szintén lehetőséget biztosíthatnak a csapadék épületbe való beszivárgására, amelyet minden esetben szeretnénk elkerülni. Éppen ezért ennek áthidalására, valamint valamilyen tetőfedő anyag extra védelmének biztosításaként alkalmazhatunk falszegély-lemezeket vagy hajlatbádogot.

 

A honlapunkon elérhető horganyzott oromszegélyeket 5 cm-es és 7 cm-es magasságban, 2 méteres hosszúságban vásárolhatja meg, melyek ideálisak bitumenes zsindelytetők alkalmazásához.

 

Természetesen minden tető kialakítása más és más, ezért könnyen olyan problémába ütközhetünk, hogy az előregyártott bádogelemek nem oldják meg a helyzetünket. Ilyen esetben sem szükséges pánikolni, hiszen a horganyzott síklemezek megmenthetik a napot! Könnyedén testreszabhatjuk őket olyan méretre, hogy azok garantáltan helyt álljanak az érintett területen.

 

Böngéssze végig a weboldalunkon elérhető tetőfedő anyagokat és a vízelvezetéshez szükséges elemeket! Forduljon hozzánk bátran elérhetőségeink valamelyikén, és mi örömmel válaszolunk termékeinkkel kapcsolatos kérdéseire!

Belépve, mint