2020. november 03.
2 perc

A csúszásmentes rétegeltlemez

Mai bejegyzésünkben a csúszásmentes rétegelt lemezekről lesz szó. Áttekintjük, hogy milyen tulajdonságokkal bír, milyen különböző fafajokból készülhet, majd kitérünk a nyírfa lemezek jellemzőire és adunk néhány felhasználással kapcsolatos ötletet is.

A csúszásmentes rétegelt lemez igen sokoldalúan felhasználható alapanyag, hiszen a különböző fafajokból készült rétegelt lemezek különböző tulajdonságokkal bírnak, és ebből fakadóan felhasználási területeik is különbözőek. Rétegelt lemez készülhet nyírfából, nyárfából, bükkből, fenyőből, de a ceiba, az okumé és a meranti is kedvelt alapanyag. Ezek a különböző rétegelt lemezek (attól függően, hogy ragasztásuk vízálló-e) lehetnek kültéri illetve beltéri használatúak, csúszásmentes vagy filmbevonatos felületűek.

A nyírfából készült csúszásmentes rétegelt lemez különösen közkedvelt, hiszen ragasztása teljes mértékben vízálló, így kültéri és beltéri használatra is alkalmas. Számos előnyös jellemzővel bír, többek között azért szeretik használni, mert egyszerűen megmunkálható. A lemezek egyik oldalukon csúszásmentesített (érdesített) kialakításúak, a másik oldalukon felületük sima, sötétbarna magas kopásállóságú fenolfilm bevonattal borított. Ez a párosítás azért kifejezetten előnyös, mert míg a fenolfilmbevonat hosszú élettartamot, a nyír rétegelt lemez hordozó magas szilárdsági értékeket biztosít. Ez a magasfokú szilárdság (hajlítószilárdság, rugalmassági modulusz) határozza meg elsősorban a felhasználás területeit is. Előszeretettel alkalmazzák olyan helyeken, ahol nagy teherbírásra van szükség - a lemezek például a targonca, vagy más anyagmozgató gépek súlyát is elbírják. Másrészt, mivel a nyírből készült csúszásmentes rétegelt lemez ragasztása teljes mértékben vízálló, így ez a típus kiválóan használható olyan helyeken is, ahol az anyag ki van téve az időjárás viszontagságainak. A lemezek a nedves környezetben vagy az esőzésnek kitéve sem fognak tönkremenni.

A felhasználási lehetőségek egyébként igazán sokszínűek. Alkalmazzák például a járműiparban járművek padlózatához. A teherautók és a haszongépjárművek karosszéria védelme nem csupán kívülről, hanem belülről is lényeges. Amennyiben a nagy súlyú rakomány nincs megfelelően rögzítve, vagy egy-egy ütközés/fékezés hatására szerencsétlen módon elszabadul, az a karosszéria belső oldalának rongálódását okozhatja. Ezért kiemelkedően fontos odafigyelni a raktér szakszerű burkolására. A raktérburkolatok kialakításához kiváló és gyakran használt a strapabíró csúszásmentes rétegelt nyír lemez. Pont ugyanezeket a szempontokat figyelembe véve a raktárak padlóihoz és járólapként is ideális. Használható színpadok, dobogók és lépcsők kialakításánál, galériák építéséhez, valamint a bútor- épületasztalos ipar termékeihez, például kárpitos bútorvázként, álmennyezetként, polcokhoz és fiókokhoz, de számtalan más területen is alkalmazható.

A nyírfából készült rétegelt lemezeknek létezik egy olyan fajtája is, amely egyik oldalon extra vastag HEXA csúszásmentes, a másik oldalon pedig sötétbarna fenolfilm bevonattal borított. Ez a típus extra tartós, ragasztása víz és főzésálló. Míg a sima csúszásmentes rétegelt lemezen 120 gr/m2 fenolfilm található, addig ezen, 220 gr /m2 hexa hatszögletű fenolfilm bevonat van.

A csúszásmentes rétegelt lemezek nagy választékban, különböző méretben és vastagságban érhetők el telephelyeinken.

Belépve, mint