2022. május 13.
2 perc

A lemeztető hátrányairól röviden

A lemeztető hátrányai sokakat elriasztanak attól, hogy ezt a tetőfedési módot válasszák családi házukhoz. Bár a lemeztető olcsó és gyorsan telepíthető, hosszú távon tapasztalhatunk olyan problémákat, amelyeket más anyagoknál nem, vagy kevésbé. 

 

Érdemes alaposan tájékozódni a témában, mielőtt eldöntjük, hogy milyen anyag kerül majd a fejünk fölé. Cikkünkben megmutatjuk a lemeztető hátrányait, előnyeit, és feltérképezzük a további alternatívákat is!

A lemeztető gyártása és felhasználása

 

A lemeztető az elmúlt évek során egyre inkább előtérbe került, hiszen igen gazdaságos és környezetvédő a gyártásuk és felszerelésük is. Igen széles felhasználásnak örvendenek, hiszen családi házaknál, bevásárlóközpontoknál, csarnokoknál és gyáraknál is alkalmaznak lemeztetőket.

 

A tetőfedő anyagot teljes mértékben méretre szabják, vágják, így az anyagveszteség elkerülhető. Ezáltal pénztárcánk is vastagabb maradhat, és a környezetet sem károsítjuk a megmaradt alapanyagok miatt. Emellett a kis teherbírású épületek esetében jól jöhet, hiszen kis súlya miatt nem terheli túl a tetőszerkezetet és a ház alapjait.

 

A lemeztető hátrányai

 

Bár első hallásra igen kecsegtetőnek tűnhetnek a lemeztető jó tulajdonságai, és a cseréptetőhöz való hasonlósága miatt (legalábbis kinézetre), érdemes ismerni a másik oldalt is. A lemeztető legbosszantóbb tulajdonsága, hogy az eső kopogása rendkívül hangos, amennyiben a tetőfedésnél nem helyeztek zajcsökkentő szigetelést a réteg alá. 

 

A párazáró tetőfólia elhelyezése mindenképpen szükséges lemeztető alá, hogy a pára áteresztése kifelé történjen, ne a rétegen belül csapódjon ki. Ez ugyanis súlyos károkat okozhat az épület szerkezetében vizesedés, penész formájában. Önmagában azonban a párazáró fólia nem oldja meg a hangszigetelés problémáját, ezért plusz segítségre lesz szükség.

 

Lemeztetőt minimum 3°-os tetőszög esetén használhatunk csak, emellett régi tető megléte esetén azt teljes mértékben el kell távolítani, csak így lesz szerelhető az új. Ez anyagilag is és időhatékonyság tekintetében is nagy hátrányt jelenthet. Az időjárási viszontagságok miatt a lemeztetőnek problémás lehet a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű hó, ezért hófogók felszerelése is szükséges.

 

Milyen más tetőfedő anyagokat válasszunk?

 

A tetőcserép az egyik legnépszerűbb tetőfedő anyag a mai napig, hiszen szívós, strapabíró, és esztétikailag is jó választás. A kerámiacserepeket stílus és szín alapján is kiválaszthatjuk, hogy kinézetre nagyszerű végeredményt kapjunk. Kis súlyának és nagyszerű páraáteresztő és szellőző tulajdonságának köszönhetően ideális tetőfedési munkálatokhoz.

 

A betoncserép nagyobb súllyal rendelkezik a kerámiacseréphez viszonyítva, cserébe jobban is bírja az extrém időjárási körülményeket. Előnye továbbá, hogy igen kis mennyiségű nedvességet szív magába, ezzel is védve az épület szerkezetét. Környezettudatosság szempontjából fontos tudnivaló lehet, hogy a betoncserép-tetőkről jól összegyűjthető az esővíz, így kerti öntözésnél sokat spórolhatunk a vízszámlán.

 

Amennyiben az épület szerkezete nem képes nagy súlyt elbírni, a bitumenes zsindely megmentheti a napot. Ez egy rendkívül könnyű és hasznos alapanyag, amely rugalmassága és jó hajlíthatósága miatt a szakemberek egyik kedvence. A nedvességet maximális mértékben képes kizárni, és nem kell tartani a káros UV-sugarak hatásaitól sem, hiszen remekül ellenáll nekik. Könnyű felhelyezése és minimális anyagvesztesége miatt is ideális választás.

 

Honlapunk kínálatában mindhárom tetőfedő anyagot megtalálhatja, így igényei szerint szerezheti be a szükséges termékeket a széles választékunkból.

Belépve, mint