2023. február 15.
2 perc

Kerti fatároló gyalult deszka felhasználásával

Aki kertes házba költözik, általában azért teszi, mert a kertben sok időt szeretne tölteni. Ehhez pedig olyanná varázsolja a területet, amiben jól érzi magát. A kerti bútorokon, a pihenőhelyeken kívül azonban szükség van olyan hasznos épületekre is, mint a gyalult deszkából készült kerti fatároló, hiszen a magas energiaárak miatt még sokan fűtenek fával.

Vissza a természetbe!

Napjainkban egyre több ember költözik ki a városokból vidékre, hogy közelebb kerüljön a természethez, és a mindennapi életét egészséges környezetben, tiszta levegőben töltse. Amikor a kert stílusát kialakítjuk, el kell döntenünk, hogy mennyire szeretnénk természetes anyagokat használni. Ha ugyanis műanyag, beton vagy fém alapanyagokból készítjük a kerti berendezéseket, épületeket, nem lesz a természethez igazodó kertünk.

Ennek eléréséhez célszerű fa alapanyagokat használnunk: gyalult termékek, fenyő fűrészáruk, tetőfedő anyagok, OSB lapok, rétegelt lemezek, gerendák széles választékát kínáljuk. Egy kis kerti faház, vagy fatároló szépen illeszkedik a gondosan kialakított, lugasokkal, haszon- vagy dísznövényekkel beültetett kerthez, és praktikus tárolási megoldást jelent a hasogatott tűzifa számára.

Hogyan készítsünk kerti fatárolót?

Mielőtt nekiállunk a munkálatoknak, érdemes megtervezni a kerti fatároló méreteit, amit leginkább az határoz meg, hogy mennyi fát szeretnél tárolni benne. Ha már tudjuk a méreteket, akkor ki lehet számolni az anyagszükségletet. 

Érdemes a tárolónak betonból vagy térkőlapokból alapot készíteni, hogy a tárolt fa ne nedvesedjen alulról. Az oszlopok lehetnek fagerendák vagy rétegragasztott gerendák, a tároló oldalaira pedig gyalult deszkát szegezhetünk. 

Fontos, hogy ezeket a deszkákat úgy helyezzük el, hogy 8-10 cm rés maradjon közöttük, így a benne tárolt fa szellőzni, ezáltal száradni tud majd. A szükséges anyagok beszerezhetőek webáruházunkban, hiszen a gyalult termékek, azaz szárított, gyalult deszkák, lambériák, ragasztott gerendák egy kattintással megrendelhetőek. 

Miért jó a gyalult deszka a fatárolóhoz? 

A német importból származó, első osztályú lucfenyőből készült deszkáink minden oldala le van gyalulva, ezáltal szép, egyenletes képet adnak. Sarkaik enyhén fózoltak, legömbölyítettek. A szárítási eljárásnak köszönhetően kültéri és beltéri felhasználásra egyaránt alkalmasak. Így a kerti tároló oldalát is könnyen elkészíthetjük belőlük, és a kis házikó kifejezetten esztétikus látványt fog nyújtani a kertben. 

Milyen legyen a kerti fatároló teteje?

A tető kialakítását tekintve lehetőleg ferdetető legyen, hogy az esővíz, illetve a hó ne álljon meg rajta. Tetőfedő anyagnak a bitumenes zsindely kiválóan megfelel, amit mi magunk is könnyen fel tudunk ragasztani, illetve szegezni. 

Webáruházunkban választható az IKO Superglass téglány zsindely, és az IKO Superglass hódfarkú zsindely. Mindkét termék Amazonas zöld színben vagy vörös színben érhető el. Itt a felrakáshoz szükséges zsindely alátétlemezt, zsindelyragasztót és zsindelyszeget is meg lehet vásárolni.

Favédelem 

Ha azt szeretnénk, hogy a farontó gombák és rovarok ellen is védett legyen a tároló faanyaga, érdemes impregnálni azokat a részeit, amelyek kívülről nem látszódnak. A látszó részeket lenolajjal célszerű átkenni, majd valamilyen lazúrfestékkel lefesteni. Ezáltal kiemelhetjük a fa természetes szépségét, és hosszan megőrizhető az eredeti állapota. 

Amennyiben szakértő segítségre van szüksége a megfelelő faanyagok kiválasztásához, vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal!

Belépve, mint