2020. november 03.
3 perc

A zsalutábla

Mai bejegyzésünkben a zsaluzásról és a zsalutáblák jelentőségéről illetve a felhasználásukról lesz szó. Adunk néhány hasznos tippet azzal kapcsolatosan, hogy miként lehet megnövelni a zsalulemezek élettartamát és a felhasználások számát, illetve bemutatunk és főbb tulajdonságaik mentén összehasonlítunk hét különböző típusú zsalutáblát.

A zsaluzat fából vagy fémből készült öntőforma, melyet az építőiparban a (vas) betonszerkezetek kialakításához használnak. Felül vízszintes elemekből, többnyire deszkákból és fémlemezekből áll, melyeket különböző támasztó elemek, merevítések tartanak, melyek függőlegesek és/vagy ferdék. A zsaluzat aljáradeszkázatot vagy lemezt helyeznek. Fából készült zsaluzatoknál az illesztés szegekkel, ékekkel vagy hevederekkel oldható meg. A zsaluzat létrehozásakor elsődleges szempont, hogy szerkezeti elemei a rá nehezedő terheket képesek legyen kisméretű alakváltozással elviselni. A zsalu elkészítéséhez szükséges lényeges információkat a zsaluzási terv tartalmazza, mely a betonszerkezetek elkészítésének nélkülözhetetlen eleme. Az itt található információk az irányadóak többek között a táblaméretekre, a zsaluzóanyagok minőségére, valamint a merevítések helyére és típusára vonatkozóan.

Amennyiben felhasználás előtt a zsalulemezeket hosszabb ideig kell tárolni, érdemes odafigyelni a tárolási körülményekre, hiszen a lemezek akklimatizálódnak a környezet hőmérsékletéhez és a levegő páratartalmához. Elhúzódó eső esetén vagy alapvetően nedves környezetben az éleken és a felületi sérüléseken keresztül a lemezek észrevétlenül nedvességet szívnak magukba. Szintén gondot okozhat, ha a száraz lemezeket hirtelen éri nedvesség, mert ilyenkor az egyenlőtlen nedvességfelvétel miatt hullámos kitüremkedések keletkeznek a lemezek felületén. Ennek elkerülése érdekében szokás őket „beavatni”, azaz előzetesen benedvesíteni. Ha a zsalulemezek élettartamát és a felhasználások számát növelni szeretnénk, akkor érdemes védeni őket úgy a közvetlen napsugárzástól, mint a nedves körülményektől. Használat után a táblákat célszerű alaposan megtisztítani és zsaluleválasztó olajjal kezelni őket. Az illesztési fugákat és a hézagokat pedig tömítőanyaggal zárjuk le, óvva ezzel az anyagot a koszolódástól, a nedvességtől és a sérülésektől.

A zsalulemezek tulajdonságait egyrészt az határozza meg, hogy milyen faanyagból készülnek, másrészt a lemez felépítése, vastagsága és a felületükön található bevonat jellege. Webáruházunkban új termékként rendelhető egy szép sárga színű, három rétegű fenyő zsalutábla 21x500x2500 mm-es méretben. A tábla felületei és élei melamin gyantával borítottak, mely csökkenti a vízfelvételt és a felületi tapadást. A termék sima felületű, könnyen tisztítható. Ár-érték arányban kiváló választás, hiszen alacsony költséggel alap és normál követelményszintű beton minőséget lehet elérni. Elsősorban födém készítésekor használatos. Amennyiben egyszeri, rövidtávú használathoz keresünk kedvező áron táblát, akkor a 21x1250x2500-as méretű nyárfából készült termék a legideálisabb választás. Ennek oldalán 120g/m2 fenolfilm bevonat található, melynek színe gyártástechnológiai okok miatt változó, a barna és a fekete árnyalatai között mozog. A 21x1250x2500 és 21x1500x3000 mm-es nyír zsalutáblánk födémhez és falhoz is felhasználható. A BFU100-as ragasztás következtében víz és főzésálló, felülete sima és könnyen tisztítható. A lemezek oldalán 120g/m2-es fenolfilm bevonat található. Amennyiben hajlítható lemezt keresünk, akkor válasszuk a szintén nyírfa alapú 4, 6,5 vagy 9 x1250x2500 mm-es méretű nyírfa modellek egyikét, melyek a vastagságot leszámítva hasonló fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek, mint az előbb említett két tábla, tehát sima felületűek, alacsony tapadásúak, könnyű tisztítani őket, ragasztásuk pedig víz és főzésálló.

Belépve, mint