2024. február 12.
3 perc

Hogyan történik a tetőfedés folyamata?

Hogyan történik a tetőfedés folyamata?

A tetőfedés alapos előkészületeket igényel, ugyanis az épület egyik, ha nem a legfontosabb részéről beszélünk. Az ott élők mindennapjainak kényelméről, komfortérzetéről dönt az, hogy mégis milyen fedél van a fejük felett. 

Ma már számtalan anyag és módszer közül lehet választani, de a legfontosabb továbbra is az, hogy szakértőkkel végeztessük el a feladatot.

A tetőfedés: a kezdeti teendők

Még mielőtt bármit is teszünk vagy megrendeljük az ideális tetőfedő anyagot, ami akár az IKO zsindely is lehet, mindenképpen le kell ülni és alaposan megtervezni az egész szerkezet kialakítását. Már itt erősen ajánlott bevonni egy szakembert a folyamatba, mivel nagymértékben befolyásolja az egész projekt menetét, költségeit és végeredményét, hogy mégis kivel fogjuk megcsináltatni a tetőt.

Mindenképpen olyan céget kell keresni, ami több referenciával és természetesen pozitív visszajelzésekkel rendelkezik. A pontos költségeket már az elején letisztázzák és már az első megbeszélés után egyetlen egy kérdés se marad bennünk, mert mindenről részletes tájékoztatást kaptunk. 

Ha megvan a kivitelező, a szakember, akkor elkezdhetünk gondolkodni abban, hogy mégis mi kerüljön a tetőre. Többféle anyag közül válogathatunk, ilyen például a már említett IKO zsindely, de elérhető még polikarbonát vagy bitumenes változat, valamint terrán cserép is. Mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya, amire oda kell figyelni a kiválasztás során, ezekről szintén ajánlott részletesen tájékozódni, tanácsot kérni beszerzés előtt.

A tervezés természetesen nem csak a megfelelő anyag megvásárlásáról szól. Elő kell készíteni a különböző munkafolyamatokat, továbbá speciális eszközökre is szükség lesz. A tervezéshez hozzátartozik az is, hogy a szakemberek a helyszínen felmérik a jelenlegi szerkezetet vagy az épületet, amire a fedél kerül. 

Ha mindez megvan, csak utána kezdődhet el a beszerzés és a munkálatok elindítása. A tetőfedés első lépése a héjazat eltávolítása, ha már van a meglévő szerkezeten. Ez a régi cserép, lemezfedés vagy más anyag leszedését jelenti. Itt alaposan meg kell tisztítani a műveleti területet, hogy a fedés alá kerülő elemek megfelelően tapadjanak majd.

 

Több lépést meg kell tenni a héjazat telepítése előtt

Még mielőtt a tetőfedő anyagok felkerülnek a szerkezetre, szükség van a váz ellenőrzésére és javítására is. Ha már teljesen lekerült a régi héjazat, akkor meg kell győződni arról, hogy vannak-e sérülések, rothadás vagy más problémák, amelyek a hatással lehetnek a szilárdságra és stabilitásra. 

Ha találunk hibát, azt mindenképpen javítani kell, addig a tetőfedés folyamata háttérbe kerül. Amennyiben minden rendben van, akkor folytatódhat a művelet a vízszigeteléssel. A szigetelőanyagot ugyanis a fedél alá kell helyezni, hogy a nedvesség behatolását megakadályozza. Ez egy kiemelten fontos lépés, mivel a szivárgás komoly károkat tud okozni a szerkezetben és a belső térben egyaránt.

Csak ezután következhet a héjazat telepítése, maga a tetőfedés. Jöhet a már említett terrán cserép vagy egy speciális zsindely, amelyekhez eltérő módszereket és technikákat kell alkalmazni. 

 

A befejező munkálatok

A tetőfedés végső fázisa, amikor a peremet kialakítják, valamint az esővíz-elvezető (csatornák, lefolyók) rendszer is telepítésre kerül. Ezt követheti még fugázás, festés vagy más bevonat alkalmazása. Mint látható, ez egy összetett és nagy szakértelmet igénylő folyamat. Ha kérdése van, keressen minket bizalommal és segítünk eligazodni a tetők világában.

Belépve, mint