2021. április 20.
2 perc

A tetőtér beépítése nem kis feladat

A tetőteret gyakran csak tárolásra, esetleg növények átteleltetésére alkalmazzuk. Azonban a ház méretétől függően ez igen jelentős, lényegében kihasználatlan teret jelent. Sokan döntünk ezért a tetőtér beépítése mellett.

Szigetelés

A tetőtér beépítésénél először arról kell meggyőződnünk, hogy lakhatásra alkalmas legyen. Ha eddig nem sokat törődtünk állapotával, lehetséges, hogy ezt számos tényező akadályozza.

Elsősorban a szigetelést kell ellenőriznünk. Ennek fontosságát nem lehet túlbecsülni. Megfelelő, lehetőleg ásványgyapot szigeteléssel nem csak a fűtés hatékonyságát tudjuk biztosítani.

A hideg vagy meleg mellett a zajt is a tetőtéren kívül tartja. Sőt, nem gyúlékony, ezért tűz esetén is védelmet nyújt. Mindemellett páraáteresztő képességgel rendelkezik, tehát nem kell attól tartani, hogy beáznak a falak, igen gyorsan szárad az ásványgyapot.

Ha megfelelően leszigeteljük a tetőteret, ezzel a penészesedés esélyét is jelentősen lecsökkentjük, ami igen fontos egy lakótér esetén. Azonban azzal is vigyáznunk kell, ha ez a folyamat már elkezdődött.

Előkészületek

Mielőtt belekezdünk a munkálatokba, érdemes megbizonyosodni arról, hogy nincs-e jelen penész. Ha pedig már megvetette a lábát, gondoskodjunk arról, hogy teljesen eltűnjön, mire elkezdjük a tetőtér beépítését.

Egy másik tényező, amivel érdemes számolni, az a tetőszerkezet. Értelemszerűen, ha beépítjük a tetőteret, akkor a munka elvégezte után évekig nem szeretnénk megbolygatni. Éppen ezért ellenőrizzük, hogy a tetőlécek milyen állapotban vannak.

Ha nagyon elöregedett a tetőszerkezet, vagy esetleg megtámadta egy kártevő, fontos, hogy először annak a felújítását végezzük el. Mindez sokkal nehézkesebben történne, ha már beépítettük.

A felújításhoz szükséges faanyagot, valamint a kártevők megjelenésének megelőzéséhez használatos szereket a webáruházunk kínálatában egyaránt megtalálhatja.

Hatékony térelválasztás a tetőtér beépítésénél

A tetőtér beépítése során fontos szempont lehet, hogy egyes részeket leválasszunk. Külön szobák, mosdó vagy a tárolásra fenntartott terület elkerítésére pedig számos módszert alkalmazhatunk.

A térelválasztás talán legismertebb anyaga a gipszkarton. Könnyű vele dolgozni, méretre vágni és a tetőtér egyedi alakjához igazítani. Lehetővé teszi a szárazvakolást is, egy egyszerű, költséghatékony, bár ebben az esetben többnyire csak esztétikai célú munkálatot.

Mivel azonban a tetőszerkezet miatt a tetőtér igen sok fafelületet tartalmaz, érdemes lehet valamilyen odaillő megoldáson gondolkozni. A rétegelt lemezek vagy az OSB lapok kiválóan elvégzik ezt a feladatot.

Az utóbbi több szempontból is igen jó választás lehet. Amellett, hogy igen tartós és strapabíró, megmunkálása igen könnyű.

Az OSB lapok gyártási technológiájuknak köszönhetően egy igen érdekes rajzolatot mutatnak, mely bármilyen más fához illik. Mindemellett nem kell attól tartani, hogy esetleg ezt a falapot kártevő támadná meg, ugyanis műgyantatartalma miatt ez lehetetlen.

Előfordulhat azonban, hogy szeretné biztosítani a tetőtérben a természetes fény terjedését. Ezt a számítást egy tömör fal teljesen keresztbe húzza. Azonban léteznek átlátszó megoldások is.

Abban az esetben például, ha csak egy tetőtéri ablak van, és nem szeretnénk nappal villanyt gyújtani minden esetben, a polikarbonát lapok jó szolgálatot tesznek. Színezetétől függően más és más arányban képes átengedni a fényt. A korábbi anyagokhoz hasonlóan a polikarbonátot is könnyű megmunkálni, egyszerűen az egyedi dőlésszöghöz igazítható.

Belépve, mint