2021. március 22.
2 perc

Az önmetsző csavar előnyei

Szerelés, barkácsolás, építkezés során igen gyakori feladat egy-egy csavar behajtása. Azonban egy fúratlan felületet igen körülményes előkészíteni, a csavarmenetet magunknak kell elkészíteni minden egyes alkalommal. Ez nagy projektek során jelentősen meghosszabbítja a munkaidőt. Ennek orvoslása érdekében találták fel az önmetsző csavarokat.

A csavarok előnyei és hátrányai

A csavarok legfontosabb jellemzője, hogy menetüknek köszönhetően nagy tartóerővel, hosszú távon képesek rögzíteni a kívánt elemeket. A csavarok kialakítása lehetővé teszi, hogy egyszerű legyen őket behajtani vagy kicsavarni, de emberi beavatkozás nélkül szinte meg sem moccannak.

Mindez rendkívül fontos munkálataink során, ezért célszerű minél nagyobb csavarkészlettel felszerelkeznünk azok megkezdése előtt.

Ez jelenti azonban egy hátrányukat is. Speciális kialakításuk miatt előkészületekre van szükség. Egy vagy bizonyos esetekben mindkét rögzítésre szánt felületet előre furattal kell ellátni. Sőt, megeshet, hogy tiplire is szükségünk lesz, amennyiben a furat túl nagy, vagy a célfelület nem alkalmas a csavar megtartására.

A csavarok hátrányai közé sorolhatjuk továbbá azt is, hogy nem egységes a fejek kialakítása. Emiatt érdemes több csavarhúzóval is felszerelkeznünk.

Változatos csavarok

A csavarok rendkívül nagy változatosságnak örvendenek. Ugyan egy teljesen átlagos kialakítású darab is alkalmas lehet rengeteg feladat ellátására, általában minden egyes igény külön verzióval dicsekedhet. Ezek a típusok kifejezetten bizonyos anyagok vagy tárgyak rögzítését szolgálják.

Például a forgácslapcsavar vagy az OSB padlócsavar faanyagokhoz lettek tervezve különféle méretekben. Emellett a vasalatrögzítő és gyorsépítő típusok kerti munkák során bizonyulnak igen hasznosnak. Ezek közé a feladatok közé tartoznak a natúr ácsszerkezetek, játszótéri elemek vagy télikertek összeszerelése.

Ugyan a Káplár fatelep webshop elsősorban faanyagokkal foglalkozik, nálunk minden egyéb barkácsoláshoz való kelléket is megtalálhat, legyen az faragasztó vagy csavar.

Miért jó az önmetsző csavar?

Az önmetsző csavarok rendeltetése, hogy az előre elkészített furatba maguk vágják bele a menetet. Forgács nem képződik, így attól sem kell tartanunk, hogy eltömődik a vájat. Előnye, hogy jelentősen lerövidíti a munkaidőt, kevesebbet kell vesződni minden egyes csavar behajtásánál.

Egy gyorsépítő, tányérfejű csavar képes akár 40%-kal csökkenteni a behajtáshoz szükséges időt az állványcsavarhoz képest. Emellett szilárdságának és szerkezeti kialakításának köszönhetően akár 40°-os elhajlást is képes elviselni. Maga a nagy, lapos fej pedig alkalmas a fakötéses áttét helyettesítésére és rendkívül helytakarékos.

Javasolt alkalmazás

Ugyan használhatjuk az önmetsző csavart előfúrás nélkül is, azonban ez több esetben nem célszerű. A hegyes kialakítású típusok alkalmasabbak erre a célra, azonban lapos végű csavarok vagy bizonyos anyagok esetében elengedhetetlen az előkészítés.

Természetesen ez még így is jócskán lecsökkenti a munkaidőt, hiszen ezeknek a csavaroknak nincs másra szükségük, mint egy kellő méretű nyílásra. Ezt követően csavarbehajtó géppel gyorsan és egyszerűen véglegesíthetjük a rögzítést. Érdemes azonban olyan eszközt használni, amelyen van nyomatékbeállítási vagy mélységhatárolási lehetőség a szerelési hibák megelőzése végett.

Belépve, mint