Blog

A WPC lerakás mikéntje

2021.05.21 09:14
Káplár Fatelep kft
Káplár Fatelep kft

A WPC teraszburkolat lerakása nem egy túlságosan bonyolult feladat. A munkálatot könnyen elvégezhetjük szakértő segítsége nélkül is, ám nem árt néhány dologra odafigyelni. Engedje meg, hogy jobban bemutassuk ezt a témát.

Mi az a WPC?

Elsősorban érdemes megismerkedni az anyaggal, amivel dolgozni fogunk. A WPC, azaz wood-plastic composite, egy rendkívül népszerű teraszburkoló anyag. Műanyag és valamilyen növényi rost ötvözetéből áll.

Általában kávébab vagy földimogyoró héjból, szalmából, lebomlott komposztból, vagy a Káplár fatelep által forgalmazott burkolat esetében, bambuszból készítik. Ezt a szerves anyagot keverik műanyagokkal, majd különféle vegyszerek hozzáadása után egy szilárd anyaggá préselik magasnyomáson.

A nálunk kapható WPC lapok 60%-a bambusz, ezért hatásuk rendkívül közel áll a természetes fáéhoz. Azonban a műanyag előnyös tulajdonságaival is rendelkezik, ezért nem korrodálódik, valamint rendkívül ellenálló a korhadással, valamint a kártevőkkel szemben.

Mivel az egyes rostokat vékony műanyagréteg választja el, az ízeltlábúak és gombák nem képesek megélni rajta. Ez a tulajdonsága továbbá azt is eredményezi, hogy lényegében vízhatlan az anyag, rendkívül kevés vizet szív csak fel. Éppen emiatt előnyös teraszburkolatként való felhasználása.

A WPC lerakása

Egy terasz esetében a végeredmény látszatra igen egyszerű. Azonban ez a munkálat nem kizárólag a lapok egymás mellé fektetéséből áll. A WPC burkolat mellett három egyéb fontos alkatrészre is szükségünk lesz.

Elsősorban egy párnafarendszert kell kialakítanunk. Ezek az elemek fogják biztosítani azt, hogy a burkolat a helyén maradjon megfelelő stabilitás és alátámasztás révén, valamint azt is, hogy hézagmentesen le tudjuk fektetni.

A párnafákat a teraszlap lejtésének megfelelő irányba kell, hogy lefektessük, egymástól nagyjából azonos távolságban. Ezek a hézagok 30-40 centiméter szélesek lehetnek, és a csapadék elvezetésében is nagy szerepet játszanak.

Azonban a párnafák cipelésénél figyeljünk arra, hogy lehetőleg meghajlás nélkül, mindkét végén és akár középen is tartva szállítsuk. Ha az anyagban törés vagy repedés keletkezik, az a későbbiekben egyéb problémákhoz vezethet.

A teraszburkolatot erre a célra kialakított lefogató kapoccsal, valamint csavarral erősíthetjük a párnafaszerkezethez. Érdemes minél szorosabban rögzíteni, ugyanis a teraszburkolat a járkálás, valamint a bútorok révén potenciálisan elmozdulhat.

A csavarozás előtt azonban a WPC lapokat érdemes méretre igazítani. Más gyalult termékekkel szemben szintén nagy előnye ennek a kettős anyagnak, hogy rendkívül könnyen vágható és formázható. Emellett hajlítani is egyszerű, ezért az egyedibb teraszformákhoz is ideális burkolat.

A szép terasz kérdése

A WPC lapok a természetes fahatás mellett egyéb esztétikai előnyökkel is rendelkeznek, azonban ezeket még a szerelés előtt át kell tanulmányozni. A webáruházunk által forgalmazott WPC teraszburkolat mindkét oldala egyedi mintázattal rendelkezik.

Szerelésnél figyeljünk, hogy a kiválasztott mintát egységesen használjuk, ugyanis elég egy véletlenül elforgatott elem ahhoz, hogy tönkretegye az összképet.

Nem csak a mintánál, de a színezet esetében is több választásunk lehet. Nálunk három színt találhat; fekete, narancs és sötétbarna. Ezek az árnyalatok a lapok teljes keresztmetszetében látszódnak, így a vágásokkal, igazításokkal nem rontjuk el a kinézetét.

Arra azonban figyelni kell, hogy a nap némileg kifakítja ezeket a színeket. Mivel a WPC burkolat akár 20-25 évig is használatra kész, számolnunk kell az árnyalat kivilágosodásával. Nagyjából 1-2 év elteltével 10-20% eltérés jelentkezhet. Éppen ezért érdemes úgy tervezni a teraszt, hogy a gyári színek nem állandóak.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 11.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.
Káplár Fatelep

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 11.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
olcsobbat.hu pastpay_com