2020. december 17.
2 perc

Fabrikettgyártás lépésről lépésre

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a fabrikettgyártás folyamatát. A fűtési szezon eljövetelével érdemes felkészülnie a nagyobb hidegekre a megfelelő fűtőanyag megfelelő mennyiségben való beszerzésével. A fabrikett is a közkedvelt fűtőanyagok közé tartozik, népszerűségét sokrétű felhasználhatóságának köszönheti. Egy olyan anyag, amely természetes alapanyagokból készül, méghozzá préseléssel. Ilyen természetes anyag lehet többek között a fapor, a faapríték, a faforgács és egyéb erdőgazdasági melléktermék. 

 

Ennek fejében környezetkímélő fűtőanyagnak számít, hiszen mondhatni hulladékanyagokból készül, amelyet másra már nem tudnának felhasználni. Összességében elmondható, hogy tökéletesen helyettesíti a szenet vagy a tűzifát, így bármely háztartásban vagy akár ipari fűtőanyagként is bátran felhasználható és gyártható a fabrikett.

A fabrikett kiemelt előnyei

 

Egyéb tüzelőanyagokkal ellentétben a fabrikett felépítésének köszönhetően, azaz alapanyagainak és ragasztómentességének hála, teljes mértékben környezetbarát, mindamellett, hogy égésterméke sem tartalmaz kén-dioxidot. Égés során annyi szén-dioxidot termel, amennyit a növényi fotoszintézis felhasznál, mindemellett napfény és víz hatására teljes mértékben lebomlik, így elkészítésével vagy megvásárlásával Ön is egyszerűen támogathatja környezetét. 

 

Hamutartalma kifejezetten alacsony, mindössze 0,7-1,5%. Mindemellett maga a fabrikett kis helyen is elfér, amelyet rendezetten tárolhat. Tárolása és használata a fával vagy a szénnel ellentétben nem jár sem kosszal, sem rendetlenséggel. Így akár kandalló és egyéb nyitott égésterű fűtőberendezés esetében is használható, mivel nem kormol beltéren. 

 

Mikor és hogyan használhatja a fabrikettet?

 

Amennyiben otthonában elektromos vagy gázos fűtéssel rendelkezik, akkor is beszerezheti a fabrikettet, hiszen kerti és grillsütőben is kiválóan alkalmas. A fabrikett könnyebben ég és sokkal nagyobb hatásfokkal, mint a hagyományos tűzifa, mindezt annak is köszönheti, hogy nedvességtartalma alacsony, csupán 10%. 

 

Összességében elmondható, hogy fűtőértéke kétszerese az átlagos tűzifáénak, megközelítőleg 17-19 MJ/kg, ami kifejezetten nagynak számít, így sokkal kevesebb fabrikettet szükséges elégetni a megfelelő hatás elérése érdekében. A fával ellentétben nem kell a cipekedéssel, az aprítással vagy a feldolgozással foglalkoznia, hiszen használatra készen érkezik otthonába.

 

Fabrikettgyártás otthon

 

Fabrikettet akár Ön is tud gyártani. Ugyan a nagyüzemekben könnyebb elkészíteni kötőanyag használata nélkül, mivel magas nyomásra van szükség, amelyet otthoni körülmények között nem lehet kivitelezni. Így mindenekelőtt egy kicsit csalni szükséges, és otthoni keretek között kötőanyagként a papírt használni. Amennyiben segítségre van szüksége, keresse fel weboldalunkat, ahol készségesen állunk rendelkezésére

 

Az alapanyagok összekeverését követően vízbe kell áztatni azokat, majd összezúzni ezeket a beáztatott anyagokat. Mindezt úgy érdemes kivitelezni, hogy az alapanyagok között ne maradjon egy diónál nagyobb darab sem. A zúzásra legtöbb esetben zúzóeszközzel felszerelt elektromos fúró a legalkalmasabb. 

 

Ezt követően magas nyomásnak kell kitenni az alapanyagot és ezáltal összepréselni, ami kereskedelmi forgalomban is megvásárolható brikettálógép segítségével oldható meg. Érdemes beszereznie a gépezetet, hiszen az ára megtérül a későbbiek alkalmával. Préselést követően a szárítás következik, amely egy kicsit időigényesebb folyamat, azonban mindenképpen megéri kivárni a végeredményt.

Belépve, mint