2024. május 08.
3 perc

Mire jó az OSB 10mm-es lap?

Mire jó az OSB 10mm-es lap?

Az OSB, avagy irányított szálelrendezésű lap többféleképpen is felhasználható az építőiparban. Ezt természetesen több tényező is befolyásolja, elsősorban az, hogy milyen vastag az adott alapanyag. Az OSB 10mm-es lap népszerű választásnak bizonyul, amivel számtalan feladatot meg lehet oldani.

Az OSB 10mm-es felhasználhatósága

A 10mm-es OSB lap egyszerűen beszerezhető. Csupán pár kattintást kell megtenni, a folyamat során kiválasztani, hogy hány táblára lesz szükség. A tábla mérete 125x250 cm, azaz 3.125 négyzetméter. A súlya 20 kg, és napjaink egyik legkedveltebb építőanyagának bizonyul. 

Nedves környezetben és esős helyen is kiválóan alkalmazható. Nagyon jó tartása és kevésbé hajlik. Az OSB-3 előnye, hogy háromrétegű és irányított forgácselrendezésű speciális ragasztással készült faforgácslap, ami megfelel az MSZ EN 300 előírásnak is. A lap vastagsága nagymértékben meghatározza azt, hogy milyen feladatokra lehet használni.

Belsőépítészetben és bútorgyártásban is rendszeresen alkalmazzák. A bitumenes tetőzsindelyfedéshez is használják, mivel sokkal hatékonyabb megoldást jelent a szokásos deszka helyett. Kiemelkedő a szilárdsága és a szélsőséges időjárási körülményeknek is megfelelően ellenáll. 

Az idő múlásával sem fog vetemedni és magasabb páratartalmú helyeken is lehet alkalmazni. Vastagságtól függően lehet belőle készíteni gyermekeknek kis kerti faházat, de tárolót és műhelyt is alkothatunk általa. Padlóként is megállja a helyét és a tetőfedő rendszer alá helyezve burkolatként is sokszor hasznosítják, továbbá még a falakra is jó választás.

Ha OSB lappal dolgozunk, az esetek többségében csak a képzeletünk és a kreativitásunk szabhat határt a lehetőségeknek. Kiváló minőségű szekrényeket, éjjeli szekrényt, fejtámlát lehet belőle barkácsolni. Külön jelölve van az is a lapokon, hogy milyen vízálló képességgel bírnak. 

Az OSB-3 például ideális választás csapadékosabb, nedvesebb környezetbe is. Az OSB 10mm népszerű választásnak bizonyul válaszfalak, kerti építmények vagy éppen könnyűszerkezetes épületek falainak kialakításához. 

 

Az OSB lap használata: mire kell figyelni?

Érdemes a témában útmutatókat olvasni, mivel a vastagság és a kialakítás azt is befolyásolja, hogy hogyan kell kezelni a lapokat. Az OSB 10mm-es lapok felrakásának módját az is meghatározza, hogy milyen anyagból készül például a fal. Ha téglából, akkor faipari ragasztót ajánlott használni, hogy egyenletesen és stabilan illeszkedjenek egymáshoz. Ha megtörtént a ragasztás, akkor még csavarokkal is rögzíteni kell. 

A ragasztó használatát mellőzhetjük, ha erős falécekből keretet csavarozunk a falra, majd ehhez fogatjuk hozzá a lapokat. Fontos, hogy az OSB lemez és a fal között lévő légrés további szigetelőréteget fog alkotni, ami kifejezetten előnyös tud lenni télen. Ha például a garázs oldalát akarjuk beburkolni OSB lapokkal és az fémlemezből készült, akkor az OSB az esztétikai előnyök mellett szigeteléstechnikai megoldásnak is kiváló lesz. 

Itt azonban már speciális ragasztóra lesz szükség, ami a faanyagot a fémlemezhez tudja rögzíteni. A lemez vastagságától függően még csavarozást is alkalmazhatunk, de a csavar semmiképpen se lógjon túl a falon!

 

Tökéletes burkolóanyag lehet belőle

Az OSB lapokat általában beltéren alkalmazzák elsősorban, a többi burkolóanyaghoz képest ráadásul sokkal költséghatékonyabb is. Masszívak és a mechanikai behatásokat is nagyon jól bírják. Könnyű velük dolgozni, egyszerűen lehet őket fűrészelni és csavarozni. A hang- és hőszigetelő képességük is kiemelkedő, webáruházunk kínálatából pedig könnyen megrendelhetőek.

Belépve, mint