2024. július 01.
2 perc

Burkolat teraszra: milyen anyagot válasszunk?

Burkolat teraszra: milyen anyagot válasszunk?

A burkolat teraszra viszonylag egyszerűen elkészíthető, sok esetben még szakember segítségére sincs szükség, mivel a modern termékeket gyorsan, hatékonyan lehet elhelyezni. A legnagyobb kérdés általában az, hogy mégis milyen anyagból készüljön? Melyik a legnépszerűbb megoldás napjainkban?

Burkolat teraszra: az első lépések

Természetesen az első lépés megtalálni a megfelelő anyagot. A teraszburkolatok között több minőségi termék is elérhető. Bármelyiket választjuk, tökéletesen megfelel majd a feladatra. Készülhet szibériai vörösfenyőből, amit kifejezetten kültéren ajánlott felhasználni. 

Megfelelő védelemre is szüksége van, hogy hosszú éveken át díszítse a teraszt. Nagy előnye, hogy már különösebb kezelés nélkül is gyönyörűen néz ki. Nem hiába építették Velence városát is vörösfenyő cölöpökre. Még szélsőséges körülmények között is megállja a helyét.

A teraszburkolat készülhet akár Thermowoodból is, aminek az alapanyaga lucfenyő. Teljesen természetes hatást ad, ellenáll a külső hatásoknak és univerzálisan felhasználható. A hőkezelés által növekszik az alaktartóssága is. A kórokozókkal szemben is ellenállónak bizonyul. Könnyen megmunkálható, így a hőszigetelő képessége is javulni fog az eljárás során. Fontos arra figyelni azonban, hogy kezelés nélkül 12-15 hónap alatt elveszti színét, beszürkül az UV-sugárzás hatására. A hőkezelt fa legnagyobb előnye, hogy ritkábban kell a felületkezeléssel foglalkozni. A lerakása egyszerűen, rögzítőkapoccsal történik.

A legnépszerűbb azonban a WPC teraszburkolat, ami 60% bambusz rostportból, 30% nagy sűrűségű polietilénből (HDPE) és 10% vegyi adalékanyagból készül. Magas hőmérsékleten és nagy nyomáson préselik. A bambusz azért is fontos összetevő, mert ezzel érhető el a fa természetes hatása, mindezt pedig a modern anyagok előnyös tulajdonságaival lehet kombinálni. 

A felületkezelés egyedül abból áll a WPC burkolat esetén, hogy a tisztításról kell gondoskodni, más anyagra, speciális termékre nincs szükség. Mindössze egy-két év alatt fog kivilágosodni (színtől függően) 10-20%-kal az UV-sugárzás miatt. A szálkaveszély, a gombásodás, a korhadás miatt nem kell aggódni, ahogy az élősködőknek is szintén ellenáll. 

 

Hosszú távú megoldás kültéren

A WPC az egyik legjobb burkolat teraszra. A szélsőséges időjárásnak is megfelelően ellenáll, amiből sajnos Magyarországon sincs hiány. A munka nagyon egyszerű vele, könnyedén lehet vágni és csavarozni. Hő-, nyomás-, kopás- és ütésálló egyben. Az élettartama igazán kiemelkedő, pláne a többi teraszburkolhathoz képest: akár a 20-25 évet is elérheti. 

Tökéletes választás víz melletti teraszokhoz, medencék körüli burkolatnak, belső udvarokra, de még az erkélyek borítása és a kerti gyalogutak kialakítása is megoldható a segítségével. Teljes keresztmetszetében színezett, rozsdamentes rögzítőfülekkel pedig könnyedén lerakható. Mindkét oldala felhasználható, így választhatunk a bordázott és recézett kialakítás között.

 

Minden körülményre megtalálhatjuk az ideális megoldást

A WPC burkolat gyártása is bizonyítja, hogy ez egy kifejezetten univerzális teraszburkolat. Még vízálló felületet is létre lehet hozni a segítségével. Mindemellett esztétikus is, elérhető fekete, sötétbarna és narancssárga színben. Webáruházunk kínálatából minden teraszburkolat beszerezhető, amire szükségünk lehet egy igazán mutatós, praktikus és hosszú élettartammal rendelkező felület elkészítéséhez.

Belépve, mint