2023. január 30.
3 perc

Fa deszka, a sokoldalú építőanyag

Amikor Robinson Crusoe a lakatlan szigetre került, a túlélés érdekében felépítette a maga kis világát, ahol mindennek megvolt a funkciója. A hajóroncsból kimentett fadeszka felhasználásával házikót épített magának, ágyat barkácsolt, asztalt készített, kerítést rakott össze az állatainak. Megteremtette maga körül a civilizációt. Mi is így vagyunk ezzel a saját kis kertbirodalmunkban.

 

Egy ház építése során sok faanyagot használunk, gerenda a tartószerkezetekhez, fadeszka az áthidalókhoz, lambéria, rétegelt lemez a burkoláshoz kerül alkalmazásra. Az olyan bonyolult munkálat, mint egy tetőfelújítás, komoly szaktudást igényel, ezért a legtöbben szakemberrel végeztetjük el őket. Ám sok egyszerűbb dolgot mi magunk is meg tudunk csinálni, mint Robinson, amivel jelentős költséget megspórolhatunk. Csupán a faanyagot kell megvenni, amelyek webáruházunkban vagy telephelyeinken könnyen megrendelhetőek.

Mire jó a fadeszka a kertben?

 

Képzeljünk el egy hatalmas kertet, amit nekünk kell otthonossá, praktikussá varázsolni úgy, hogy a család minden tagja örömét lelje benne! A feleségünk virág szenvedélyének egy pergola összeszerelésével kedvezhetünk, vagy lugast készíthetünk fadeszka és lécek felhasználásával, ami kellemes árnyékot ad a kerti pihenés számára, és a felfutó növényektől esztétikus látványt nyújt. Mellette szép és megnyugtató egy kis tó a víztükörre benyúló, fából készült stéggel és a benne úszkáló különleges színű pontyokkal.

 

A kert, mint a gyerekek játékbirodalma

 

A legkisebb családtagok örülnek egy homokozónak, ahol szuper homokvárak készülhetnek. Ennek a keretét nagyon egyszerűen, fadeszkákból összeállíthatjuk, lenolajjal, majd páccal kezeljük, s már csak közé kell szórni a homokot. 

 

Mennyivel jobban mutat a kertben a természetes fa homokozó, mint a műanyag. Ehhez használhatunk lucfenyődeszkát, amit mivel gyerekjáték készül belőle, ne kérjünk gomba és rovar elleni impregnálással!

 

Retro hintát is csinálhatunk akár egy hatalmas fa erős ágaira erősített kötéllel, amire a két végén V-alakban bevágott fadeszkát teszünk, s máris kész a hinta ülőkéje! A kisebb gyerekek számára háttámlás ülőke a biztonságos, a nagyobbaknak ez az egyszerű ülőke is megfelel, hiszen a gyerekek számára a játszás öröme a fontos, és nem feltétlenül vágynak professzionális és drága megoldásokra. 

 

A kicsik önfeledten játszanak a kertbe épített házikóban, vagy a nagyobbak a fa felsőbb ágaira épített bunkerben, ami az ő privát birodalmukká válik. A kamaszok kosárlabda palánkja is készülhet fa táblából, hiszen a kert a sportolás helyszíne is lehet.

 

A család kedvenc élettere 

 

Ha a család kutyája a kertben él, el kell előle zárni a számára veszélyes helyeket. Ezt is megtehetjük fadeszkák és lécek segítségével, hiszen a fából készült kerítés jól beleillik az összképbe. Kedvencünk háza is épülhet fából, amelyre egy egyszerű zsindelytetőt tehetünk, hiszen ehhez a könnyű tetőfedő anyaghoz nem kell nagy teherbírású szerkezet.

 

Ha nagyon kreatívak és ügyesek vagyunk, a komolyabb ács és asztalos szakértelmet igénylő kerti pavilont, fatárolót, kerti bútorokat is megépíthetjük. Ezekhez már nemcsak deszkára, hanem gerendára, tetőlécre, OSB lapra, rétegelt lemezre is szükségünk lehet, amelyek telephelyinken sokféle választékban megtalálhatóak. Ezeket a kis épületeket érdemes megtervezni, kiszámolni a szükséges anyagmennyiséget, amihez szakembereink is tudnak tanácsokat adni.

 

Amennyiben a kertet otthonossá szeretné tenni, és bizonytalan a szükséges faanyagok tekintetében, forduljon bizalommal ügyfélszolgálatunk szakembereihez!

 

Belépve, mint