Blog

Az eresz: a tető fontos eleme

2021.09.20 10:49
Káplár Fatelep kft
Káplár Fatelep kft

Egy kiválóan megépített tető esetén is szükség van megfelelő ereszre, valamint különféle bádogelemekre, ugyanis ezek a kiegészítők olyan feladatokat látnak el, amit belülről nem lehet megoldani.

Az eresz haszna

Az eső hosszú ideje nehezíti az ember dolgát abból a szempontból, hogy minden épület esetében számítani kell a nedvesség okozta esetleges károkra. Számos ilyen gondot megoldanak a belső szigetelések, azonban külső védelemre is szükség van.

A nagy mennyiségű, tetőről lezúduló víz rongálhatja a falat és annak borítását, kimoshatja a talajt az épület talapzata alól, illetve kellemetlenül érintheti azokat is, akik át akarnak haladni a tető vonala alatt. Ezt kiküszöbölendő már nagyon régóta foglalkozik az emberiség az eresz fogalmával.

Egy ereszcsatorna-rendszer az esőt összegyűjti és elvezeti olyan helyre, ahol nem okozhat kárt a talapzatban. Ezáltal a fal szárazon marad, senkinek a nyakába nem zúdul víz, és észrevehetetlen károk sem keletkeznek. Azonban az eresz maga általában nem elegendő.

Az eresz részei és egyéb bádogok

Maga az ereszcsatorna alkotta rendszer számos különféle elemből áll. Az alap csatornaszegmensek a legegyszerűbb kialakításúak, ezek egy egyenes szakaszon gyűjtik össze az esőt, majd lejtésük szerint elvezetik. Ahol azonban az egyenes szakasz nem megfelelő, ott szegletcsatornákra lesz szükségünk.

Az eresz két végén érdemes lezárt szegmenseket alkalmazni, valamint a megfelelő elvezetés végett egy csonkos csatornára is szükségünk lesz. Ez vezeti a föld felé az esővizet, annak érdekében pedig, hogy közvetlenül a kívánt helyre továbbítsa, különféle függőleges, teljesen zárt elemeket kell alkalmaznunk.

A különféle elemeket csatornatartókkal rögzíthetjük, melyeknek számos formája létezik. A hajlított, csavart vagy egyenes szár segít a megfelelő orientálásban, míg a homlokdeszkára erősíthető verzió akkor ideális, ha pontosan amellett fut az eresz. A lefolyócsöveket szintén fontos stabilan tartani, amit a lefolyóbilincsekkel tehetünk meg.

A leggyakrabban alkalmazott ereszek 25-ös, illetve 33-as mérettel vannak ellátva, a nálunk kapható szegmensek pedig két méter hosszúsággal rendelkeznek. Azonban ez nem minden, több más elemre is szükség van annak érdekében, hogy az esetlegesen beszivárgó vizet visszatartsuk.

A falszegély, hajlatbádog eresz- vagy párkányszegély, illetve oromszegélyelemek pontosan ezt a célt szolgálják a tető különböző részein. A kéményszegélylemezek, illetve antennakivezetők pedig az azok mentén létrejött réseket hivatottak lezárni.

Amire az eresznél oda kell figyelni

Az ereszek legfontosabb tényezője a kapacitás. Ha csapadékos környéken van az épület, akkor célszerű olyan kialakítást alkalmazni, ami képes a nagy mennyiségű vizet is elvezetni anélkül, hogy kifolyjon. Ezt leginkább az alak és a mélység határozza meg.

Szintén lényeges szempont az esővíz hasznosítása. Amennyiben a későbbiekben szeretnénk felhasználni, például locsolásra, akkor nem érdemes az elvezetőcsövet egyenesen a csatornába vezetni. Ilyenkor jobb, ha kellően magasan van vége a csőnek, és valamilyen alkalmatosságot teszünk alá gyűjtőnek.

Az eltömődés is gyakori kérdés lehet. A rothadó növényi maradványok és a tetőről az ereszbe mosott kosz ugyanis idővel megtöltheti azt, elállva a víz útját. Ilyenkor egy ereszfedő lehet a megfelelő megoldás, ami kiszűri a törmelék nagy részét.

Ha esetleg még más kérdése is akad az eresszel és annak alkotóelemeivel kapcsolatban, az ügyfélszolgálatunkon dolgozó kollégák szakértő segítséget nyújtanak, keresse őket bátran!


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.
Káplár Fatelep

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://kaplarfatelep.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
olcsobbat.hu pastpay_com